Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_лекцій.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
46.18 Кб
Скачать

Глава IV. Правове становище комерційних банків

§ 1. Сутність і роль кб, їх класифікація.

КБ є багатофункціональними установами, що здійснюють основний спектр кредитних і фінансових операцій, пов’язаних з обслуговуванням господарської діяльності своїх клієнтів.

БАНК це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати у сукупності такі операції залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах і на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

КБ – це автономні, незалежні комерційні підприємства. З одного боку, вони створюються для задоволення інтересів власників банку і суспільних інтересів клієнтури юр і фіз осіб, а з іншого це підприємства особливого типу, які організовують та здійснюють рух позикового капіталу для забезпечення отримання прибутку власниками банку. Як важлива ланка банківської системи держави, КБ концентрують основну частину кредитних ресурсів і здійснюють широкий діапазон банківських операцій та фін послуг для юр і фіз. ос. ОЗНАКИ К.Б:

1. Володіння майном на правах власності або на правах повного господарського відання, наявність статутного фонду, який відображається на самостійному балансі банку. Статутний фонд КБ формується за рахунок власних коштів акціонерів або пайових внесків засновників банку у грошовій формі.

2. Наявність усіх прав юридичної особи: організаційна єдність, участь у господарських відносинах, самостійна відповідальність, фірмове найменування, а також обов’язкове зазначення в статуті банку, що банк є юридичною особою.

3. Наділеність спеціальною правоздатністю, яка означає, що банк діє на основі свого статуту і здійснює банківську діяльність на підставі ліцензій, які надаються НБУ.

4. Діяльність КБ ґрунтується на економічній самостійності. КБ мають право самостійно володіти, користуватися та розпоряджатися майном, що перебуває у їхній власності.

5. КБ здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку: пропонують на договірних умовах кредитно-розрахункове, касове та інше банківське обслуговування підприємств, установ, організацій і громадян виконанням банківських операцій і наданням різних банківських послуг. За надання послуг клієнти сплачують винагороду, за рахунок якої утворюється прибуток банку.

6. КБ виступають суб’єктами ринкової економіки, діють одночасно на механізмах саморегуляції і самоуправління, використовують ринкові категорії — прибутковість, ризик, ліквідність. Як важливий сектор економіки, КБ забезпечують народне господарство додатковими грошовими ресурсами.

КБ забороняється діяльність у сфері матеріального виробництва, торгівлі (за винятком реалізації пам'ятних, ювілейних та інвестиційних монет), страхування, крім виконання функцій страхового посередника.

Для визначення суті КБ та їх специфіки велике значення має їх класифікація:

1) за формою власності розрізняють банки державні, акціонерні, кооперативні, приватні та змішані.

2) за територіальною ознакою банки поділяються на міжнародні, загальнонаціональні, регіональні та міжрегіональні, що обслуговують декілька регіонів країни.

3) за організаційно-правовою формою — банки, які утворюються у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або кооперативні банки.

4) за належністю статутного капіталу та способом його, формування – пайові та акціонерні банки. Пайові банки утворюються за рахунок пайових внесків засновників (пайовиків) у формі товариств з обмеженою відповідальністю або кооперативного банку.