Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургические болезни - методичка.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Показання і протипоказання до реконструктивної операції

Консервативного лікування аневризм черевної частини аорти немає. Але потрібно вирішити, чи оперувати безсимптомну аневризму, і чи обов'язково вона повинна розірватися? За даними літератури, п'ятирічне виживання неоперованих хворих з аневризмою черевної частини аорти складає 18%. З цих 18% у 35% відбувається її розрив. Напроти, після оперативного лікування п'ятирічне виживання хворих складає більше 50%.

Несприятливий прогноз плину аневризм черевної частини аорти визначає необхідність хірургічної корекції цієї патології. Однак, при вирішенні цього питання доцільний у кожному випадку творчий підхід з обов'язковим врахуванням ступеня ризику операції для життя хворого, місцевих умов операбельності. Поряд з цим, варто враховувати протипоказання до резекції аневризми черевної частини аорти: гострий інфаркт міокарда, гостре порушення мозкового кровообігу, гостра ниркова і печінкова недостатність, важка легенево-серцева недостатність, злоякісні новоутворення.

Успіх оперативного лікування неускладнених аневризм черевної частини аорти багато у чому залежить від вибору методу реконструктивної операції. Аналіз результатів оперативного лікування аневризм черевної частини аорти показав, що вибір методу операції залежить від розміру і локалізації аневризми, стану шляхів відтоку і свідчить, що найбільш виправданою є резекція аневризми черевної частини аорти і здухвинних артерій із заміщенням їх біфуркаційним аорто-здухвинним або аорто-стегновим протезом.

При аневризмі черевної частини аорти нижче відходження ниркових артерій без аневризматичного ураження здухвинних артерій доцільне застосування резекції її з заміщенням черевної частини аорти протезом.

При аневризмі черевної частини аорти і загальних здухвинних артерій застосовується резекція аневризми і біфуркаційне аорто-здухвинне протезування. Проксимальний анастомоз накладається між протезом і незміненою аортою, а дистальний - між браншами протеза і біфуркацією загальних здухвинних артерій. При цьому відновлюється кровоток по внутрішніх і зовнішніх здухвинних артеріях.

При аневризматичному ураженні черевної частини аорти, загальних і внутрішніх здухвинних артерій доцільним є біфуркаційне аорто-здухвинне протезування. Дистальний анастомоз накладають із зовнішніми здухвинними артеріями. Відновлення кровотоку при аневризматичому ураженні черевної частини аорти, здухвинних артерій доцільно здійснювати шляхом біфуркаційного аорто-стегнового протезування.

Р е к о н с т р у к т и в н і о п е р а ц і ї

Хірургічне лікування аневризм черевної частини аорти одержало розвиток на початку 60-х років ХХ сторіччя. Вперше резекцію аневризми черевної частини аорти із заміщенням її гомотрансплантатом з аорти здійснив у 1951 році С.Дubоst і соавт. У Росії першу успішну резекцію аневризми черевної частини аорти із заміщенням її протезом у 1959 році виконав В.А.Жмур.

Резекція аневризми черевної частини аорти аорто-здухвинним /стегновим/ протезуванням - основний метод лікування аневризм. Сутність операції резекції черевної частини аорти із заміщенням аорти протезом полягає у наступному. З заочеревного або лапаротомного доступу спочатку мобілізують послідовно черевну частину аорти проксимальніше аневризми і здухвинних артерії по обидва боки.

Аневризматичний мішок розкривають по передній стінці, видаляють тромби. Устя поперекових артерій, що кровоточать, перекривають і прошивають зсередини. Кінцевим етапом операції є перетинання черевної частини аорти і накладання анастомозу з протезом за типом край-у-край. Після цього перетинають здухвинні артерії і накладають анастомози між ними і браншами протеза за типом край-у-край. Магістральний кровоток по периферичних артеріях відновлюють послідовно у ліву, потім у праву кінцівки. Стінки аневризматичного мішка частково висікають, а ті, що залишилися, - використовують для окутування алопротеза.

Результати хірургічного лікування неускладнених інфраренальних аневризм черевної частини аорти, за даними літератури, свідчать про досить високу його ефективність. Летальність після резекції аневризми коливається від 2,8 до 8%.

На даний час найбільш прогресивним методом лікування аневризм черевного відділу аорти є ендопротезування аорти спеціальними протезами ендоваскулярно. Пріоритет цього методу належить українському хірургу Володан М.Л., який запропонував його у 1985 році. Суть методу полягає у наступному. Крізь стегнову артерію в аневризму аорти вводиться спеціальний протез і під контролем рентгенобачення ставиться у просвіті аневризми. Краї протезу фіксуються у шийку аневризми, і таким чином кровоплин іде протезом, а просвіт аневризми тромбується. Ця технологія дає можливість без оперативного втручання досягти гарних результатів.