Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПП исп лекции и материалы / Учебник тпп исп 4 curso 2 lengua.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.07.2020
Размер:
339.94 Кб
Скачать
  1. Traduzca el texto al ucraniano por escrito.

  2. Haga el análisis del texto según el modelo 1 dado en la pájina....

  3. Busque los equivalentes ucranianos de las siguientes locuciones: valores superiores, ordenamiento jurídico, pluralismo político, insoluble unidad, tener el deber, tener el derecho, patrimonio cultural.

  4. Traduzca al español el texto 2 y analice lo común y lo diferente del estilo jurídico de dos idiomas:

TEXTO 2

Конституція України

Загальні засади

Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію.

Україна є унітарною державою.

Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою.

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Стаття 4. В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

Стаття 5. Україна є республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Ніхто не може узурпувати державну владу.

TEXTO 3

ДОВІРЕНІСТЬ

м. Київ, одинадцятого травня дві тисячі шостого року.

Я, гр. Петренко Олег Іванович, ідентифікаційний № 2816927270 що мешкаю за адресою: м. Київ, вул. Артема, буд. № 7, кВ.15, паспорт: серія СО № 158946, виданий Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві 21 липня 2000 року), повністю розуміючи значення своїх дій та їх правові наслідки, не маючи жодних підстав, передбачених ст.ст. 36-41 Цивільного кодексу України, що перешкоджають вчиненню цього правочину, цією довіреністю уповноважую гр. Микитенко Петра Олексійовича, який мешкає за адресою: м. Київ, вул. Гончара, буд. № 17-А, кв. 59, ПРЕДСТАВЛЯТИ МОЇ ІНТЕРЕСИ у відповідних органах Державтоінспекції, Міністерстві транспорту, на митниці або в будь-яких інших установах, підприємствах та організаціях, незалежно від їх підпорядкування, форм власності, з усіх, без винятку питань, пов'язаних з експлуатацією автомобіля, належним мені на підставі Свідоцтва про реєстрацію ТЗ серії ААС № 007469, виданого УДАІ ГУ УМВС України в м. Києві 06 квітня 2006 року, АВТОМОБІЛЕМ марки МЕRСЕDЕS-ВЕNZ, модель - 230 Е, 1996 року випуску, реєстраційний № АА4664ВІ, зареєстрованим УДАІ ГУ УМВС України в м. Києві 06 квітня 2006 року.

Довіреність видана з правом виїзду за кордон, з правом передоручення (з дотриманням вимог ст. 240 Цивільного кодексу України), строком на три роки та дійсна до одинадцятого травня дві тисячі дев'ятого року.

Довіреність мною прочитана, її зміст мені зрозумілий і відповідає моїй волі.

ПІДПИС /підпис/ О.І.Петренко

М.Київ, 11 травня 2006 року, ця довіреність засвідчена мною, Сайко Л.І., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу.

Довіреність підписана гр. Петренко Олегом Івановичем у моїй присутності.

Особу його встановлено, дієздатність перевірено.

Зареєстровано в реєстрі за № 478

Стягнуто плати за домовленістю.

Приватний нотаріус /підпис/

LAS TAREAS: