Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Порядок ведення радіаційної та хімічної розвідки машиною РХБ розвідки.ppt
Скачиваний:
175
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Радіаційна, хімічна та біологічна розвідка маршрутів висування військ, шляхів підвозу та евакуації шляхом періодичного контролю з метою встановлення факту застосування ЗМУ

Схема РХБ розвідки маршрутів

Об’єктовий – ведення РХБ розвідки в районах розташування військ, переправ через водні перешкоди та на пунктах управління шляхом постійного візуального спостереження з метою своєчасного виявлення факту застосування ЗМУ

Схема об’єктового способу РХБ розвідки

Реперної сітки – розвідка районів руйнувань (аварій) об’єктів атомної енергетики або підприємств хімічної промисловості

Схема способу реперної сітки

Під час виконання завдань підрозділи РХБ розвідки виявляють зараження місцевості та повітря радіоактивними, отруйними речовинами й біологічними засобами, а також визначають потужності доз випромінювання та тип отруйних речовин; установлюють і позначають межі зон (районів, ділянок) зараження; відшукують шляхи обходу зон (районів, ділянок) зараження. установлюють напрямок переміщення радіоактивної хмари; контролюють зміни потужності доз випромінювання на місцевості та ступінь зараження повітря отруйними та іншими токсичними речовинами; беруть проби повітря, води, ґрунту, рослинності та інших матеріалів і проводять їх радіометричний і хімічний аналіз; ведуть метеорологічне спостереження в приземному шарі повітря.

Знаками огородження позначаються: межі зон із потужностями доз випромінювання 0,5 рад/год після ядерного вибуху; 5 мрад/год – після руйнувань виробничих та інших об’єктів з витоком радіоактивних речовин, а також із потужностями доз випромінювання, зазначеними командиром; межі районів (ділянок) місцевості, заражених отруйними речовинами, а також місця виявлення біологічних засобів і хімічного зараження та проходи в них. Межі зон (районів, ділянок) зараження позначаються, як правило, на напрямках дій військ.

Для виконання цих завдань зі складу підрозділів військ РХБ захисту залучаються відділення, взводи, роти РХБ розвідки.

Можливості підрозділів щодо ведення РХБ розвідки визначаються термінами спрацювання табельних, бортових засобів РХБ розвідки, середньою швидкістю її проведення одним відділенням та кількістю відділень РХБ розвідки.

2. Підрозділи РХБ розвідки.

Рота РХБ розвідки окремого батальйону РХБ захисту

Рота РХБ розвідки призначена для ведення РХБ розвідки, відбору пробта аналізу ґрунту, води та ін., заражених радіоактивними та отруйними речовинами. Підрозділи роти можуть залучатися до контролю над зараженням особового складу, озброєння, техніки й матеріальних засобів радіоактивними та отруйними речовинами.

Рота входить до штату окремого батальйону РХБ захисту та за своїм призначенням належить до основного підрозділу батальйону.

Можливості роти РХБ розвідки щодо виконання завдань за призначенням

Завдання

Радіаційна розвідка: маршрутів, км/год районів, км2/год Хімічна розвідка: маршрутів, км/год районів, км2/год

 

Підрозділи

 

відділення

взвод

рота

30–40

180–240

540–720

60–80

360–480

1080–1440

8–12

48–72

144–216

16–24

96–144

288–432

Взвод РХБ розвідки роти РХБ захисту окремої механізованої (танкової) бригади

Взвод РХБ розвідки призначений для ведення РХБ розвідки та спостереження в інтересах пунктів управління та підрозділів бригади, відбору проб та аналізу ґрунту, води та ін., заражених радіоактивними та отруйними речовинами.

Взвод РХБ розвідки входить до штату роти РХБ захисту механізованої (танкової) бригади.