Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
56.08 Кб
Скачать

7 Фінансовий план

Ключовим розділом бізнес-плану є “Фінансовий план”; особливий інтерес він має для інвесторів, оскільки узагальнює результати всіх попередніх розділів, обґрунтовує загальну потребу бізнесу в інвестиціях, визначає економічну ефективність підприємницького проекту. Фінансовий план включає три основні складові: план доходів і витрат (план прибутків та збитків); план грошових надходжень і виплат (плановий касовий бюджет або план руху готівки); плановий баланс.

У цьому розділі бізнес-плану звертається увага, на величину необхідних грошових коштів для здійснення даного проекту, джерела та призначення фінансування. Крім того, зазначається строк повернення позичкових коштів, строк окупності вкладень.

У цьому розділі подається:

  • прогноз обсягів реалізації товарів;

  • прогноз прибутку;

  • прогнозний баланс активів і пасивів в узагальненому вигляді;

  • рух грошових коштів у плановому періоді;

  • аналіз беззбитковості.

На доповнення до плану доходів і витрат інвестори звичайно вимагають провести аналіз і розрахувати точку беззбитковості, тобто визначити таку ситуацію, за якої загальні доходи від продажу продукції бізнесу повністю покривають (відшкодовують) усі витрати, що зв’язані з її виготовленням і реалізацією. Точка беззбитковості показує, скільки одиниць продукції необхідно продати, щоб витрати фірми окупились за рахунок її доходів. Вона може бути розрахована за формулою:

Тбззуп/(Цпрпз),

(7.1)

де Тбз - точка беззбитковості (кількість одиниць продукції);

Взуп – загальні умовно-постійні витрати, грош. од.;

Цпр - продажна ціна за одиницю продукції, грош. од.;

Впз - питомі змінні витрати, грош. од.

Графік досягнення беззбитковості — це схема, яка показує співвідношення між собівартістю транспортних послуг і прибутком.

Побудова графіка здійснюється виходячи з таких вимог.

  1. У підприємства є постійні витрати, незалежно від того, успішно воно працює чи ні. Наприклад, орендна плата, заробітна плата управляючого персоналу, амортизація. Це постійні витрати.

  2. Зі збільшенням обсягів реалізації транспортних послуг зростають витрати, прямо або безпосередньо пов'язані з цим процесом. До них відносять витрати на придбання сировини, палива, матеріалів. Це змінні витрати.

  3. При відповідному обсязі реалізації продукції прибутки дорівнюють валовим витратам (постійним і змінним). У цей момент функціонування підприємства беззбиткове. Немає прибутку, але відсутні збитки.

На горизонтальній осі — обсяг виробництва в натуральному вираженні. Пряма піднімається вгору від нуля так, як пряма змінних витрат, але кут останньої трохи менший. Чим більший кут між двома прямими, тим швидше збільшується обсяг виробництва.

Таким чином, з допомогою графіка, можна знайти так звану точку беззбиткові, тобто обсяг виробництва, тобто обсяг виробництва, за якого крива, що показує зміну доходу (при заданому рівні цін) перетнеться з кривою, що показує зміни валових витрат.

Рисунок 7.1 - Графік критичних співвідношень або беззбитковості

Очевидно, що при цьому обсязі виробництва буде досягнута беззбитковість і подальше збільшення обсягів приведе до одержання прибутку. Існує кілька формул, використання яких дозволяє визначити обсяг К, який дає змогу досягти беззбитковості.

В умовах переходу до ринкової економіки найбільше підходить четверта формула, в якій

К — обсяг перевезень, т;

ПВ — сума умовно постійних витрат, необхідних для організації діяльності, гри., до яких входять

а) вся сума умовно постійних витрат, необхідних для організації діяльності;

б) сума накладних витрат в цілому по підприємству;

в) сума амортизаційних відрахувань по основному устаткуванню;

Ц — ціна за одиницю транспортної послуги, грн.;

ЗВ — сума умовно змінних витрат, необхідних для виробництва одиниці транспортної продукції, грн.;

До складу умовно змінних витрат відносять:

а) витрати на сировину, паливно-змащувальні матеріали;

б) витрати на електроенергію, що використовується у виробничому процесі;

в) витрати на оплату праці водіїв і ремонтників.

,

(7.2)

,

(7.3)

,

(7.4)

,

(7.5)

При розрахунку обсягу виробництва, яке забезпечує беззбитковість, необхідно:

  1. виходити з раніше визначених обсягів продажу;

  2. робити розрахунки для кількох (не менш трьох) рівнів можливостей ціни реалізації, щоб дати банку оцінити вплив ринкових умов на прибутковість.

Якщо надавати кілька видів послуг, то розрахунок обсягу надання транспортних послуг, який би забезпечував беззбитковість проводиться за формулою:

(7.6)

де Ц і ЗВ — ціна і умовно змінні витрати для кожної транспортної послуги я яка надасться АТП;

К1, 2, п — частка доходу від надання послуги 1,2,....п у загальному доході від надання всіх транспортних послуг протягом року (у частках одиниці).

Помноживши П на відповідне значення К, отримаємо ту кількість т (там) чи послуг, які потрібно перевезти (надати) для забезпечення беззбитковості за такої структури транспортних послуг. Дані, вносять в табл. 7.1.

Таблиця 7.1 - План грошових надходжень і витрат

Назва транспортної послуги, яка буде розширюватись з використанням запрошених позик

Можлива ціна (варіанти), грн.

Обсяг т(ткм) за роками

Умовно змінні витрати на одиницю транспортних послуг, грн.

Сума, яка може бути спрямована на покриття умовно постійних витрат, грн. (гр.2-гр.6)

І

ІІ

ІІІ

1.

2.

3.

Складання плану грошових надходжень і витрат має на меті:

  • визначити періоди, коли бізнесова діяльність може наразитися на дефіцит грошових коштів або їхній надлишок;

  • розрахувати, скільки грошей треба буде позичити на ці періоди;

  • зафіксувати, на що вони будуть витрачені;

  • з’ясувати, коли вони можуть бути повернені.

Цей план формується на основі показників плану доходів і витрат з урахуванням очікуваних зрушень у надходженнях та виплатах грошових коштів. У певні періоди діяльності фірми виплати готівки можуть перевищувати її надходження або навпаки. В таких випадках вирішується питання про отримання або надання короткострокової позики.

Очікувані фінансові результати проекту подаються в спрощеному вигляді (таблиця 7.2).

Таблиця 7.2 - Прогнозування фінансових результатів діяльності підприємства

Період

фінансові результати

Виручка – ПДВ

Прибуток перед оподатку-ванням

Чистий прибуток

Дивіденди

День 0

Рік 1

Рік 2...

Рік n

Плановий баланс фірми - це фінансовий документ, у якому її кошти згруповані, з одного боку, за їхнім складом і розміщенням, а з іншого - за джерелами фінансування на певну дату. Він відображає співвідношення між ресурсами (активами) фірми та її зобов’язаннями перед кредиторами (пасивами) і власниками частин спільного капіталу (акціонерами).

Джерелами і формами отримання фінансових коштів можуть бути комерційні кредити, банківські позики, кошти від продажу облігацій, кошти різноманітних інвестиційних установ, кошти приватних інвесторів.

При цьому можливі різні варіанти поєднання акціонерного і позичкового інвестування. Мають бути також чітко визначені умови і порядок отримання фінансових коштів, відсоток плати за кредит або частка участі у прибутку підприємця.