Добавил:
instagram.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.10.2021
Размер:
33.49 Кб
Скачать

4. Вкажіть для якої патології характерні психосенсорні розлади і які саме з них.

Психосенсорні розлади

Розлади та захворювання, для яких характерні психосенсорні розлади

Метаморфопсія

Органічні ураження головного мозку, енцефаліти, травми.

Порропсії

пухлини головного мозку

Дисмегалопсії

Шизофренія

Дереалізація, деперсоналізація

Маніакально – депресивний психоз.

5. Заповніть таблицю:

Назва галюцинацій

Синонімічна назва галюцинацій

Клінічні прояви

Класифікація за аналізатором

Розлади, для яких характерні дані галюцинації

Галюцинації Сегла

Зорові вербальні галюцинації

бачення букв, слів, текстів. Змістом таких символічних галюцинацій можуть бути інші звукові системи: цифри, математичні формули, символи хімічних елементів, нотні, геральдичні знаки.

Зоровий аналізатор

як наслідок псих., інфекц. захворювань, травм головного мозку, нервових потрясінь, інтоксикацій

Галюцинації Шарля Бонне

Синдром Шарля Бонне

Людина бачить яскраві складні візуальні галюцинації, наприклад, особи, що рухаються персонажів, барвисті візерунки або предмети

Зорові галюцинації

Коли мозок більше не отримує інформації від сітківки ока і компенсує це, створюючи свої власні зображення. 40% випадків значної втрати зору обертаються синдромом Шарля Бонне.

Галюцинації Екбома

Дерматозойний бред

Бред зараження паразитами.

тактильні і зорові галюцинації.

Хворі зазвичай детально описують поведінку паразитів, пред'являючи "докази" у вигляді фрагментів шкіри або похідних епідермісу.

Раптове припинення вживання алкоголю у залежних осіб або травми головного мозку

Галюциноз Лерміта

Педункулярний галюциноз

Зорові галюцинації, часто у вигляді рухомих людей, тварин або предметів, що мають зменшені розміри, зазвичай у хворих з збереженим зором і критикою. Характерне своєрідне ставлення хворих до галюцинацій: спочатку вони лякаються, але поступово починають відчувати певний інтерес і навіть деяке задоволення.

Зоровий аналізатор

Спостерігається при локальному ураженні мозкового стовбура в області III шлуночка і ніжок мозку внаслідок крововиливу, пухлини, при верхньому базилярном синдромі

Галюциноз Ван Богарта

Галлюцинаторний синдром

Характеризується напливом яскравих зорових галюцинацій у вигляді метеликів, дрібних птахів, квітів. Ці стани зазвичай чергуються з картинами катаплектичних розладів

Зоровий аналізатор

Лейкоенцефаліт

Галюцинації Байярже

Відсутність сенсорності - хворі «чують беззвучні голоси», «беззвучні думки», Обов'язковими їх ознаками є також інтрапроекція, почуття зробленості, зв'язок «голосів» з думками хворого, часткове порушення свідомості.

Слухові галюцінації

Шизофренія

6. Подивіться відео https://youtu.be/4268xeAR1FI. Про який стан з групи порушень відчуттів та сприйняття першочергово подумають будь-які лікарі? Дайте повну характеристику такого стану (класифікація за аналізатором, за ступенем складності, за характеристиками сприйняття, за змістом, за умовами виникнення, за проєкцією та ін.).  

Згідно відео, можна зробити висновок що у чоловіка наявна імперативна галюцинація. Проста, слухова галюцинація, імперапивного характеру.

7. Чи можливий нейрогенез у дорослої людини? Якщо так, то в яких структурах і яке його значення у контексті пам᾿яті?

Так, можливий. У дорослих нейрогенез є одним з механізмів пластичності мозку, його суть полягає у збільшенні кількості нейронів і структурній перебудові нейрональних мереж, утворенні нових синапсів і зміні синаптичної передачі. Додавання нових клітин в нюхові цибулини і в зубчасту звивину гіпокампа закінчується функціональною інтеграцією клітин з унікальними характеристиками.

8. Чоловік, 48 років, забуває події зі свого життя, але пригадує їх після нагадування іншими особами. Яке порушення пам᾿яті є у хворого?

У хворого анектофорія, для якої характерно коли окремі події, образи згадуються під час споминів про них інших людей.

9. Жінка, 55 років, забуває окремі слова – назви предметів, але може підібрати синоніми чи інший опис до забутої назви. Яке порушення пам᾿яті є у хворої?

У жінки синдром «на кінчику язика», для якого є характерною описана вище картина (забуває окремі слова – назви предметів, але може підібрати синоніми чи інший опис до забутої назви).

10. При якому психічному розладі наявний феномен «подвійного амнестичного порогу»? У чому полягають клінічні прояви даного феномену?

Феномен «подвійного амнестичного порогу» є характерним для синдрому Корсакова. Даний синдром клінічно проявляється фиксаційною амнезією (неможливість запам'ятовувати поточні події при частково збереженні пам'яті на минуле). Тому, результатом цього стає «амнестическая дезорієнтація» ( порушення орієнтування, яка є результатом амнезії: хворі не знають, де вони знаходяться, не можуть назвати число, місяць, рік).

11. Що є «імпринтінг»?

Імпринтинг (запам'ятовування, відкарбовування ) — специфічна форма навчання; фіксація в пам'яті ознак об'єктів при формуванні або корекції вроджених поведінкових актів.

12. Вкажіть морфологічний субстракт пам᾿яті.

Морфологічний субстрат пам'яті - нейроанатомічна система, що забезпечує процеси збереження і відтворення інформації. У клініці і експериментально найчастіше можна спостерігати втрату пам'яті при ураженні лобових і скроневих часток мозку, поясної звивини, а також підкіркових структур: мамілярних тіл, передніх відділів таламуса і гіпоталамуса, мигдалеподібного тіла і особливо гіпокампу.

13. Напишіть три диференційні ознаки функціональних галюцинацій.

  1. Виникають при наявності реального подразника і існують до тих пір, поки існує цей реальний подразник;

  2. Сприймається поряд і паралельно з реальним подразником;

  3. Діють на органи чуття.

ТЕСТОВІ ПИТАННЯ

1. Хворий скаржиться на тяжке, неприємне відчуття в області спини мінливої локалізації у вигляді неясного почуття тиску, розпирання, печії, що турбує його протягом півроку. Що це?

А. Парестезія

Б. Істина галюцинація

В. Псевдо галюцинація

Г. Ілюзія

Д. Сенестопатія***

2. Хворий скаржиться на постійне відчуття наче його хтось схоплює, кусає, до нього хтось доторкається, поведінка хворого відповідає цим відчуттям: намагається зняти одяг, перевертає вверх дном ліжко, щоб «знайти комаху, яка його кусає». Тривожний, агресивний. Метушливо оглядається навкруги. Якому різновиду галюцинацій найбільш відповідає цей опис «відчуття схоплювання, доторкання, укусу»?

А. Вісцеральні

Б. Гаптичні***

В.Гігричні

Г. Кінестетичні

Д. Сенестопатичні

3. Хворий скаржиться на: предмети здаються збільшеними, перекрученими навколо осі, подовженими, скошеними, замість одного предмета бачиться декілька однакових предметів. Який це вид порушення сприйняття?

А. Метаморфопсії***

Б. Зорові галюцинації

В. Функціональні галюцинації

Г. Дереалізація

Д. Деперсоналізація

4. Хворий збуджений, тривожний, чимось наляканий, весь час намагається зазирнути за двері і в сусіднє приміщення, тому що переконаний, що там знаходяться вбивці. Стверджує, що чує їх розмову, хоча в цей час нікого поблизу немає. Намагається переконати лікаря, що за стіною відбувається суперечка з приводу "його покарання", голосно повторює фрази, які нібито почув з-за стіни. Визначте стан хворого.

А. Гострий галюциноз***

Б. Вербальні ілюзії

В. Маячіння

Г. Конфабуляції

Д. Нав᾿язливі ідеї

5. Хворий протягом останніх двох років став замкнутим, уникав спілкування з оточуючими, усамітнювався, розмовляв сам з собою. При розмові з лікарем-психіатром спочатку приховував свої переживання, але потім розповів, що чує химерні голоси, які роздаються всередині його голови. Визначте розлади сприйняття?

А. Вербалтні ілюзії

Б. Істині галюцинації

В. Псевдо галюцинації***

Г. Дереалізація

6. Хворий скаржиться на відчуття нереальності, зміненності власного тіла. Коли стоїть перед дзеркалом, впізнає себе, але власні руки, ноги, обличчя здаються наче чимось відмінними від звичайних - чужими, зміненими, наче не його. Який це розлад сприйняття?

А. Деперсоналізація***

Б. Дереалізація

В. Ілюзія

Г. Псевдогалюцинація

Д. Істина галюцинація

7. Пацієнт розповів, що після вживання якоїсь речовини відчув наступні порушення у сфері відчуттів та сприйняття: гіперестезія, особливо на яскраве світло, кольори стали яскравішими, більш насиченими, звуки – гучнішими, бачить рухомі потоки різного кольору, якісь сяйва, які не формуються в цілісні образи. При обшуку у нього виявили наступні речовини. Яку з них він вжив?

А. Амфетамін

Б. Кокаїн***

В. Фенціклідін

Г. Кетамін

8. Фіксаційна амнезія характеризується:

А. Втратою здатності запам᾿ятовувати поточні події***

Б. Втратою здатності пригадувати події недалекого минулого

В. Втратою здатності пригадувати події далекого минулого

9. Хворий відчуває, що голова його збільшується, розширюється, розбухає, руки і ноги коротшають або, навпаки, подовжуються. Вкажіть правильну відповідь з нижчеперелічених:

А. Симптоми «порушення схеми тіла»***

Б. Істині галюцинації

В. Псевдогалюцинації

Г. Дереалізація

Д. Ілюзії

10. Назвіть алкогольний психоз, який проявляється антероградною, ретроградною, фіксаційною амнезією, амнестичним дезорієнтуванням, псевдоремінісценціями та конфабуляціями?

1. Корсаковський психоз***

2. Гострий алкогольний параноїд

3. Алкогольний галюциноз

4. Делірій