Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.03.2023
Размер:
45.41 Mб
Скачать

16. Які параметри і в яких системах проводять вимірювання авіаційні термометри?

Авіаційні термометри проводять вимірювання температури масла, палива, повітря, а також отримують інформацію, яка характеризує: тепловий режим роботи маршових двигунів і турбостартера (температура вихідних газів, температура в камерах згоряння), роботу системи терморегулювання і вентиляції, системи кондиціювання (кабіна екіпажу, пасажирський салон), температурні стани навколишнього повітря і повітря в різних відсіках ЛА, температурні стани рідин і газів систем ЛА (палива, масла), зміни температури в термонапружених зонах ПС при виникненні пожежі і тд.

17. Які існують методи вимірювання температури?

Існують наступні основні методи вимірювання температури:

1) об’ємний;

2) манометричний;

3) терморезисторний;

4) термоелектричний;

5) оптичний.

18. В чому полягає принцип дії термометрів опору?

Чутливий елемент термометра опору представляє собою провідниковий або напівпровідниковий терморезистор, величина електричного опору якого змінюється в залежності від зміни температури. Принцип дії термометра опору заснований на здатності провідника або напівпровідника змінювати свій електричний опір в залежності від температури:

19. Розкажіть про конструкцію термометрів опору.

20. Які існують похибки термометрів опору?

Похибки термометрів опору складаються з похибок, що вносяться датчиком, електричним колом і логометром. Датчику притаманні методичні похибки, загальні для термометрів:

1. Похибка через втрати від тепловипромінювання і теплопровідності.

2. Похибка від неповного гальмування газового потоку.

3. Динамічна похибка.

Крім того, для терморезисторних датчиків характерна похибка, що викликається нагріванням термопору протікає по ньому струмом. Величина цієї похибки в устновленому режимі.

21. В чому полягає принцип дії термоелектричних термометрів?

22. Розкажіть про конструкцію термоелектричних термометрів.

23. Які існують похибки термоелектричних термометрів?

Похибки термоелектричних термометрів складаються з похибок, що вносяться датчиком, електричним колом і гальванометром. До похибок, що вносяться датчиком, можна віднести: похибка через втрати від тепловипромінювання і теплопровідності, похибка від неповного гальмування газового потоку, динамічну похибку. Похибки, що вносяться електричним колом, специфічні для термоелектричного методу вимірювання: Похибка від зміни температури θ2 вільних кінців; Похибка, викликана впливом паразитних термо- е.р.с. Ця похибка має місце в тому випадку, якщо неоднакова температура в точках з'єднання проводів з навантаженням; Похибка, викликана зміною електричних опорів термопари, сполучних проводів і рамки гальванометра при зміні температури навколишнього середовища. Основний вплив надає зміна опору рамки, оскільки це опір значно більше опорів термопари і проводів.

24. Які існують методичні похибки датчиків температури?

1. Похибка через втрати від тепловипромінювання і теплопровідності. Ця похибка обумовлена тим, що температура стінок трубопроводу відрізняється від вимірюваної температури газу або рідини, поточних по цьому трубопроводу. В результаті поряд з корисним теплообміном між середовищем і датчиком виникає шкідливий теплообмін між датчиком і стінками трубопроводу внаслідок випромінювання і теплопровідності (внаслідок від струму тепла до місця кріплення датчика). Це призводить до того, що температура датчика відрізняється від температури середовища і виникає методична похибка.

2. Похибка від неповного гальмування газового потоку. У термометрах, призначених для вимірювання істинної температури Т зустрічного потоку повітря, виникає похибка, причиною якої є підвищення температури датчика через перехід в тепло кінетичної енергії потоку повітря при його гальмуванні датчиком. Температура датчика внаслідок неповного гальмування потоку не досягає температури повного гальмування. У термометрах, призначених для вимірювання температури загальмованих газів, похибка виникає через неповне гальмування потоку датчиком.

3. Динамічна похибка. Ця похибка обумовлена тим, що тепло передається від середовища до чутливого елемента з деяким запізненням внаслідок кінцевої швидкості передачі тепла, залежить від матеріалу, маси і поверхні термопатрон.

25. Для чого призначені авіаційні тахометри?

Авіаційні тахометри призначені для вимірювання частоти обертів вала поршневого двигуна, ротора компресора ТРД, турбіна газотурбінного двигуна, а також тахогенератори використовуються в якості датчиків зворотного зв’язку в різних системах для відстежування.

26. Як класифікуються тахометри за принципом дії?

27. Які існують методи вимірювання кутової швидкості обертання ротору двигуна?

28. Які вимоги висуваються до авіаційних тахометрів?

29. Поясніть принцип дії магнітоіндукційного тахометра.

30. Розкажіть про конструкцію датчика магнітоіндукційного тахометра.

31. Що розуміється під терміном “електричний вал”?

Електричний вал – це багатодвигунний електропривод, що забезпечує погоджене обертання двох або більше механізмів, не пов'язаних між собою механічно.

32. Які існують похибки магнітоіндукційних тахометрів?

33. Поясніть принцип дії частотно-імпульсного тахометра

34. Розкажіть про конструкцію та місце встановлення датчика частотно-імпульсного тахометра.

35. Що розуміється під терміном “вібрація”?

Одним з параметрів який характеризує нормальну роботу авіаційного двигуна, являється параметр, що дістав назву вібрація. Вібрація авіаційного двигуна - це рух точки або механічної системи в цілому в час, якого зростають і зменшуються з часом параметри, які його характеризують.

36. В чому причини виникнення вібрації авіаційного двигуна?

Причинами виникнення вібрації можуть бути:

- кругова нерівномірність потоку повітря на вході в двигун;

- нерівномірність процесів в проточній частині двигуна;

- овальність підшипників опор роторів;

- незбалансованість роторів двигуна;

- несправність послідовно сполучених роторів;

- тепловий дисбаланс роторів.

37. В чому полягає основна причина, за якою на ПС встановлюються ВП для вимірювання вібрації?

Найбільш вагомою причиною, по якій на авіаційній техніці встановлюються, технічні пристрої (вимірювальні системи) для виміру вібрації являється причина можливості раннього виявлення і про філактики виходу з ладу (руйнування) силових установок.

38. Для чого призначений датчик вібрації?

Датчик вібрації призначений для перетворення швидкості лінійної вібрації, що діє у вертикаль ному (горизонтальному) напрямі, в електричну напругу. Принцип дії грунтований на явищі електромагнітної індукції.

39. Поясніть принцип дії датчика вібрації.

Сигнал від датчика вібрації у вигляді напруги, пропорційної віброшвидкості авіадвигуна, посилюється електронним блоком в необхідній смузі частот. Посилений і випрямлений в електронному блоці сигнал подається на показуючий прилад, сигнальну лампу, а також в систему запису автоматизованого контролю. Показуючий прилад фіксує в кожен цей момент часу значення віброшвидкості на двигуні в місці уста новки датчика. Сигнальна лампа включається при досягненні на двигуні заздалегідь встановленої величини віброшвидкості. У систему автоматизованого контролю видається сигнал постійного струму, пропорційний значенню віброшвидкості двигуна.

Соседние файлы в папке єгоров