Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма лекції 4.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.05.2023
Размер:
2.62 Mб
Скачать

демінералізація кісток і відкладається велика кількість кальцію в м'яких тканинах.

Необхідно враховувати, що для тварин різних видів фізіологічне кількісне та якісне співвідношення вітамінів проявляється по-різному. У птахів, порівняно з тваринами, вітамін D3 діє у 35 разів сильніше, ніж вітамін D2. Для птиці потреба у вітамінах групи D є значно більшою, ніж для тварин інших видів, тому співвідношення вітамінів A, D, Е у тривіті не відповідає фізіологічним потребам у вітаміні D для курей. Вітамінна промисловість випускає полівітамінні препарати, в яких врахована не лише біологічна сумісність між окремими вітамінами, а й видова, вікова та сезонна потреба у вітамінах для окремих видів тварин та птиці.

В таблиці подано основні лікувально-профілактичні ефекти вітамінів за сумісного їх застосування.

Вітаміни

Ефект

 

 

 

 

В1, В2, РР, В6 В12, А, С

Адаптаційно-трофічний

Оптимізація фу

С, А, група В

Протиінфекційний

 

Підвищення сті

 

 

 

токсинів

В12, В6, С, фолієва кислота

Антианемічний

 

Активізація ери

В1, В2, В5, В6, ВС, В15, С

Антигіпоксичний

 

Підтримання ок

В2, РР, В6, В12, В15, холін,

ліпоєва Дезінтоксикаційний

Підвищення зда

кислота

 

 

 

В6, В15, холін, ліпоєва, карнітин

Нормалізація жирового обміну

Зниження рівня

В1, В5, ліпоєва кислота

Нормалізація

вуглеводного

Прискорення ок

 

обміну

 

 

В1, В2, РР, В5, В6, В12, В15,

фолієва Анаболічна

 

Активація синт

кислота

 

 

 

В1, В2, В6, РР, В12

Нейротропна

 

Посилення синт

 

 

 

 

 

2. Препарати вітаміну А

Вітамін А (ретинол) є необхідним для життедіяльності організму. В рослинних кормах містяться каротиноїди, серед яких важливу роль відіграє β-каротин, що є попередником вітаміну А. В слизовій оболонці кишечника, в печінці, легенях та в нирках каротин розщеплюється. З однієї молекули каротину утворюється дві молекули ретинолу (вітаміну А).

Різні ізомери ретинолу виявляють неоднакову фармакологічну активність. Більш активним є повний трансізомер (3333000 МО в 1 г), менш активним – ефір пальмітинової кислоти (1820000 МО) та ефір оцтової кислоти (2907000 МО). Синтетичний вітамін А містить трансізомер ретинолу і незначну кількість 2-моно-цис-ізомеру (неовітаміну А) і виявляє високу фармакологічну активність.

Ретинол бере участь в окиснювально-відновних реакціях. Залежно від потреб тканин в Оксигені, в одних випадках він активує, в інших – пригнічує засвоєння Оксигену, нормалізуючи його використання в біохімічних процесах. Гальмуючи активність інсуліну і посилюючи неоглікогенез, ретинол бере участь не лише у вуглеводному, а й у жировому обміні. Підтвердженням цьому є підвищення рівня холестеролу в крові після уведення вітаміну А. Ретинол суттєво впливає на мінеральний обмін. Активуючи метаболізм Кальцію та Магнію, він стимулює формування остеобластів, що забезпечує формування скелету. Гальмуючи відкладання Кальцію в стінках кровоносних судин, печінці, мозку та нирках, він запобігає розвитку атеросклерозу. Вітамін А бере участь в синтезі фоточутливого пігменту родопсину (зорового пурпуру) і підтримує функцію сітківки ока та забезпечує функціональний стан мембран смакових та нюхових рецепторів.

Вітамін А входить до складу ліпідного шару клітинних мембран покривного епітелію. Він затримує утворення в них кератиногіалінових зерен і підтримує еластичність клітинних оболонок. Вплив ретинолу на епітеліальні клітини тканин забезпечує нормальну функцію шкіри, слизових оболонок дихальних шляхів, травного каналу та матки.

Важливу роль препарат відіграє в забезпеченні функції ендокринних залоз. Він активує біосинтез гормонів наднирниками і зменшує утворення тиреотропного гормону гіпофізом. Між вітаміном А та кортизоном існують антагоністичні відношення. Кортизон у великих дозах знижує, а у малих – підвищує рівень ретинолу в печінці та в інших органах.

Препарати вітаміну А є нетоксичними. Тварини безсимптомно переносять ін'єкції ретинолу в дозах, які у 30-40 разів є більшими за лікувальні. В дозах, в 70-80 разів вищих від терапевтичних, ретинол виявляє побічну дію – настає пригнічення, сповільнення моторної функції кишечнику, знижується продуктивність. За тривалого застосування препарату появляються атаксія, діарея, крововиливи на слизових оболонках та розлади мінерального обміну.

Препарати вітаміну А застосовують для профілактики та лікування тварин при гіпота авітамінозі А, для підвищення неспецифічної резистентності організму проти дії токсинів та отрут, для активації захисних механізмів епітеліальних тканин, послаблення стресових реакцій при транспортуванні тварин, для нормалізації функції печінки при кетозах, підвищеній порозності кровоносних судин та порушенні функції органів репродуктивного апарату.

Зовнішньо їх застосовують для лікування тварин при екземах, виразках, опіках, обмороженнях та за кон'юнктивітів.

Олійний розчин ретинолу ацетату – Solutio Retinoli acetas oleosa

Прозора або злегка каламутна оліїста рідина від світло-коричневого до темно-жовтого кольору із запахом олії.

Випускають олійний розчин в ампулах для ін’кцій, в одному мілітрі якого міститься 25000 ОД, 50000 ОД, 100000 ОД ретинолу ацетату. 1 мг препарату відповідає 3300 ОД.

Ретинол – це структурний елемент ліпідного шару мембран клітин покривного епітелію. Підтримує функціональний стан епітелію шкіри, слизових оболонок, кон’юнктиви.

Ретинолу ацетат застосовують для забезпечення організму самок вітаміном А в другій половині вагітності з метою одержання здорового молодняка, а також для лікування тварин за респіраторних захворювань та при захворюваннях органів шлунково-кишкового каналу.

Дози підшкірно, тисяч ОД: великій рогатій худобі – 100-200; свиням – 50-70; вівцям – 60-90; собакам – 20-50; котам – 10-20.

Олійний розчин ретинолу пальмітату – Solutio Retinoli palmitas oleosa

Прозора або злегка каламутна оліїста рідина від світло-коричневого до темно-червоного кольору зі специфічним запахом олії. Ретинолу пальмітат є більш стійким за ацетат.

Випускають в ампулах по 1 та 2 мл з вмістом 10 тисяч ОД в 1 мл.

За фармакологічною дією ретинолу пальмітат є ідентичним до ретинолу ацетату.

Застосовують ретинолу ацетат та ретинолу пальмітат за гіпота авітамінозу А, для лікування тварин за ендометриту, для підвищення резистентності організму тварин до інфекційних захворювань, при бронхопневмоніях, екземах, надмірному ороговінні шкіри, розладах зору, хронічних гастритах та за цирозу печінки.

Дози внутрішньом'язово, тисяч ОД: великій рогатій худобі – 100-200; свиням та вівцям – 50-100; курям – 10-20.

Концентрат вітаміну А – Vitaminum A concentratum

Однорідна оліїста рідина специфічного запаху рослинної олії, яку одержують з печінки морських тварин та риби або синтетично. В 1 мл міститься 100 тисяч ОД ретинолу ацетату.

Випускають у флягах різного об’єму.

Застосовують для профілактики та лікування тварин при гіпота авітамінозу А, для підвищення продуктивності молодняка та посилення резистентності організму при порушенні обмінних процесів.

Дози всередину, тисяч ОД: великій рогатій худобі – 50-500; вівцям – 10-100; свиням – 8-70; собакам – 5-50.

Комбісол А – Combisolum A

Розчин для перорального застосування. В 1 мл препарату міститься 150000 МО вітаміну А.

Випускають в пластмасових флаконах по 30, 250 мл і 1 л; пластмасові каністри по 5,10 і 20 л та пластмасові контейнери по 215, 640 та 1000 л.

Зберігають в сухому темному місці за температури 10-25 ºС.

Застосовують для профілактики А-гіповітамінозу, розладів зору (гемералопія, ксерофталмія, кератомаляція, кон’юнктивіт), порушень репродуктивної функції та внутрішньоутробного розвитку, підвищення резистентності до захворювань органів дихання та травлення, стимуляції росту і розвитку тварин і птиці.

Комбісол А задають тваринам після ретельного розчинення його в молоці або у воді. Для профілактики препарат застосовують щодобово протягом 10 діб.

Для лікування препарат застосовують у дозах, більших за профілактичні у 2-3 рази – телятам, коровам і коням – протягом 30-45 діб; свиням і собакам

– протягом 20-25 діб.

3. Препарати вітаміну В1

Вітамін В1 (тіамін), 4-метил-5-р-оксіетил-:М-/2-метил-4-аміно 5-метилпі- римідил/-тіазоліну бромід.

В печінці після фосфорилювання до тіаміну фосфату (ТМФ), тіаміну дифосфату (ТДФ), тіаміну поліфосфату (ТПФ) він діє як фермент. Тіаміну фосфати беруть участь в пентозному циклі, забезпечуючи просте та окиснювальне декарбоксилювання піровиноградної кислоти.

Тіамін активує перетворення фруктози в глюкозу, забезпечує синтез вуглеводів з молочної та вугільної кислот та глікогену з глюкози. Він посилює гіпоглікемічну дію інсуліну та гіперглікемічну дію глюкози і сприяє перетворенню вуглеводів у жири.

Тіамін є складовою частиною простетичної групи карбоксилази – ферменту, що каталізує окиснення піровиноградної кислоти. При В1 авітамінозі тканини не засвоюють глюкозу і в них, особливо в мозковій, накопичуються продукти неповної утилізації вуглеводів (піровиноградна та молочна кислоти), які викликають порушення функції центральної нервової системи, що проявляється нервовими явищами.

Тіамін суттєво впливає на обмін сполук, що містять нітроген. Регулюючи процеси переамінування амінокислот, він прискорює синтез глутаміну в печінці та в мозковій тканині і активує синтез нуклеотидів, в тому числі аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ).

При надходженні з кормом в слизовій оболонці тонкого відділу кишечнику та в печінці 80% тіаміну піддається фосфорилюванню до тіамінпірофосфату (кокарбоксилази), який є специфічним активатором карбоксилаз і складних ферментних систем окиснювального декарбоксилювання кетокислот. Кокарбоксилаза виявляє сильну кардіотонічну дію, розширює коронарні судини, поліпшує забезпеченість міокарду кров'ю, активує окиснювально-відновні процеси в міокарді.

Кокарбоксилаза

При порушенні окиснення тіаміну утворюються окситіамін та піротіамін, які є антагоністами тіаміну. Фолієва та нікотинова кислоти, за високого рівня, понижують активність тіаміну. В тканинах прісноводних і деяких морських риб (хек, скумбрія) міститься фермент тіаміназа, який нейтралізує тіамін. При згодовуванні хутровим звірам сирої риби в них розвивається В1 авітаміноз.

Препарати тіаміну застосовують для лікування тварин і профілактики В1- авітамінозу, за пневмоній з ознаками набряків, гострих ентеритів – з явищами атонії і токсичної диспепсії, для стимуляції скорочень матки під час родів, а також при порушенні трофіки міокарда та за пониженого тонусу капілярів.

Тіаміну бромід – Thiamini bromidum

Білий, іноді з жовтуватим відтінком, кристалічний порошок специфічного запаху, добре розчиняється у воді та в спирті. Розкладається в лужному та нейтральному середовищах. Розчини термостабільні.

Випускають порошок, таблетки по 0,0026 та 0,0129 г, 3% та 6% розчини в ампулах по 1 мл.

Застосовують з метою лікування тварин та профілактики В1-гіповітамінозу, при захворюваннях центральної та периферійної нервової систем, для підвищення секреторної та ферментативної активності шлункового соку, для лікування поросят за нейротоксичної диспепсії, за пневмоній з тенденцією до набряку, для підвищення резистентності організму, прискорення росту та розвитку тварин і птиці.

Дози всередину, г: поросятам – 0,025-0,04; норкам – 0,005-0,01; курчатам –

0,003-0,004.

Дози підшкірно та внутрішньом'язово, г: коням та великій рогатій худобі – 0,2-0,5; вівцям та свиням – 0,005-0,05; телятам – 0,05-0,1; поросятам – 0,01-

0,02; курчатам – 0,001-0,002; собакам – 0,001-0,01.

Фосфотіамін – Phosphothiaminum

Монофосфорний ефір тіаміну фосфату. Білий або злегка жовтуватий кристалічний порошок, добре розчинний у воді та в спирті. Після уведення всередину не піддається руйнуванню тіаміназою корму, швидко всмоктується і депонується в тканинах організму, де трансформується в активну форму – кокарбоксилазу.

Випускають таблетки по 0,01 г.

Застосовують для лікування тварин при захворюваннях центральної та периферійної нервової систем, за нейротоксичних диспепсій поросят, для підвищення секреторної та ферментативної активності кишкового соку, для більш повного засвоєння поживних речовин корму та для стимуляції росту тварин.

Дози всередину, г: поросятам 0,003-0,005; курчатам 0,0005-0,001.

Бенфотіамін – Benphothiaminum

Білий кристалічний порошок, не розчиняється у воді та в спирті.

Випускають таблетки по 0,025 г.

За фармакологічною дією є близьким до тіаміну та кокарбоксилази. Швидко і повністю всмоктується при застосуванні всередину.

Застосовують з метою лікування тварин та профілактики В1 авітамінозу та за функціональних розладів центральної нервової системи, органів