Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologi_ukrayinska_mova.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
5.25 Mб
Скачать

Кличний відмінок

Особливiстю iменникiв чоловiчого та жiночого роду є їх здатнiсть утворювати кличний вiдмiнок, яким ми користуємось при звертаннi до когось (рiдше до чогось): Олено, брате, земле тощо.

Звертання бувають простими (складаються з одного слова) i поширеними (складаються з двох i бiльше слiв). Якщо до складу поширеного звертання входять прикметники чи займенники, то вони залишаються незмiнюваними, i тiльки iменник набуває специфiчної форми: Рiдна мати моя; Ой, Морозе, Морозенку; Україно моя.

Розглянемо звертання, що складаються з двох iменникiв:

Звертання

Форма кличного відмінка

1-й компонент

2-й компонент

Ім’я + ім’я по батькові: Іван Петрович

Іване

Петровичу

Загальна назва +ім’я: друг Сергій

друже

Сергію

Загальна назва + загальна назва: пан професор

пане

професоре

Загальна назва + прізвище: громаданин Іваненко

громадянине

Іваненко(Іваненку)

Чоловiчi iмена по батьковi у формi кличного вiдмiнка мають стале закiнчення

, жiночi iмена по батьковi – стале закiнчення : Вiкторовичу, Степановичу, Валентинiвно, Романiвно.

Iменники I вiдмiни

твердої групи у кличному вiдмiнку мають закiнчення -о: дружино, Миколо; м'якої та мiшаної групи - -е: земле, робiтнице;

м'якої групи пiсля голосного та апострофа - -є: Марiє, сiм’є;

деякi пестливi iменники м'якої групи - -ю: Галю, доню, бабусю;

Iменники II вiдмiни

твердої групи (iз суфiксами -ик-, -ок-, -к-), iншомовнi iмена з основою на г, к, х та деякi iменники мiшаної групи з основою на шиплячий (крiм ж) мають закiнчення : батьку, провiднику, Генрiху, робiтнику;

м'якої групи мають закiнчення -ю: Вiталiю, вчителю;

твердої групи, а також м'якої групи з суфiксом -ець, мiшаної групи (власнi назви з основою на ж, ч, ш, дж i загальнi назви з основою на р, ж) мають закiнчення :

Петре, друже, хлопче, школяре;

Iменники III вiдмiни

у кличнiй формi мають закiнчення : любове, гордосте, радосте.

Iменники у множинi та iменники середнього роду у кличному вiдмiнку мають однакову форму з називним вiдмiнком: друзi, дiячi, фiзики.

Завдання 13. Подані іменники поставте у родовому відмінку однини, поясніть їх правопис.

1. Екран, спалах, напрямок, рух, кут, заряд, електрон, діаметр, елемент, закон, зв’язок, спектр, графік, корінь, крок, факт, час, стан, вчитель, газ, об’єм, вигляд, ефект, тиск, процес, Олександр, лаборант, керівник, Кальміус, Буг, вплив.

2. Доказ, дармоїд, фактор, платник, відбиток, бюджет, обвинувач, адвокат, деканат, університет, коридор, суд, споживач, балкон, злочин, розріз, часопис, абзац, текст, шлях, спосіб, позов, декан, бар'єр, сніг.

3. Контроль, порядок, тайфун, рік, баланс, статус, вітер, облік, телефон, насип, обов’язок, професор, Кавказ, Сиваш, коридор, вирок, заповіт, спеціаліст, трактор, бампер, валідол, вереск, проспект, мир, реалізм, грудень, атом.

Завдання 14. Утворіть форму кличного вiдмiнка вiд поданих власних назв. Поясніть закономiрностi вiдмiнкових закiнчень. Як ще можна звернутись до чоловiка чи жiнки?

Дружина, сусід, ректор, Юрій, водій, секретар, банкір, піонер, Iван Iванович, Сергiй Петрович, Степан Вiкторович, Юрiй Андрiйович, Галина Семенiвна, Валентина Iллiвна, Любов Петрівна, пан директор.

Завдання 15. Дайте відповіді на запитання:

  1. Розкрийте зміст поняття «спілкування».

  2. Яка роль належить спілкуванню у професійній діяльності?

  3. Які функції виконує спілкування у сучасному інформаційно насиченому суспільстві?

  4. У чому полягає регулятивна функція спілкування?

  5. Яка роль емотивної функції спілкування?

  6. Назвіть критерії виокремлення видів спілкування?

  7. Які види спілкування виділяють за формою реалізації мовних засобів?

  8. Хто може бути учасником офіційного спілкування?

  9. Чому під час спілкування крім словесних, послуговуються невербальними засобами?

  10. Як можна «читати людину» за жестами, мімікою, рухами тіла?

  11. Назвіть мімічні ознаки різних емоційних станів.

  12. Яка роль належить дистанції (відстані) у спілкуванні?

  13. Які засоби спілкування належать до екстралінгвістичних?

  14. Назвіть основні етапи спілкування.

  15. Що і як можна висловити поглядом?

  16. Яку роль відіграють гендерні стереотипи у спілкуванні?

Практичне заняття 3. Риторика і мистецтво презентацій

План:

    1. Презентація як різновид публічного мовлення.

    2. Мистецтво аргументації.

    3. Типи презентацій.

    4. Мовленнєві, стилістичні і комунікативні принципи презентації.

Література:

  • Культура фахового мовлення : навч.посібник / Н.Д.Бабич. – Чернівці : Книга – ХХІ, 2005. – С.117-135.

  • Мацько Л.І. Культура української фахової мови : навч.посібник / Л.І.Мацько, Л.В.Кравець. – К.: ВЦ «Академія», 2007. – С.150-190.

  • Мозговий В.І. Українська мова у професійному спілкування. Модульний курс: навч.посібник / В.І.Мозговий. – К.: Центр учбової літ., 2010. – С.132.

  • Семеног О.М. Культура наукової української мови : навч.посібник / О.М.Семеног. – К. : ВЦ «Академія», 2007. – С.133-140.

  • Шевчук С.В. Українська мова за професійним спрямуванням: підручник / С.В.Шевчук, І.В.Клименко. – К. : Алерта, 2012. – С.180-196.

Завдання 16. Прочитайте текст. Укладіть тезовий план.

Презентація (від англійського “presentation” – представлення) – це набір кольорових картинок-слайдів на певну тему, який зберігається в файлі спеціального формату з розширенням .РРТ. На кожному слайді можна розмістити довільну текстову та графічну інформацію.

Термін “презентація” пов’язаний перш за все з інформаційними та рекламними функціями картинок, які розраховані на певну категорію глядачів: потенціальних покупців і замовників, акціонерів, читачів тощо. Як будь яке повідомлення, що адресоване широкій аудиторії, презентація повинна задовольняти певним вимогам. Для великої аудиторії повідомлення повинно бути доступним для сприйняття. Підготовка презентації – дуже важливий і відповідальний процес, який потребує багато часу та передбачає застосування багатьох інструментів. Найбільш ефективним і універсальним засобом для підготовки презентацій є додаток Microsoft Office – Power Point. Він дозволяє створити якісну презентацію з використанням графічної інформації, слайдів, звуку, відео-кліпів, ефектів анімації і т. д. Презентації використовують на семінарах, в школах, інститутах для демонстрації довідкових та навчальних слайд-фільмів, роботи гуртків, секцій, клубів, для підготовки доповідей тощо.

Слайд – фрагмент презентації, в межах якого виконується робота над її об’єктами. Слайд можна розглядати як сукупність простих типових комп’ютерних об’єктів: малюнка, тексту, кліпу, звука.

Створення презентації починають з підготовки матеріалу, складання плану презентації, у якому визначають послідовність викладання матеріалу, а на основі цього підготовки слайдів. Визначають які об’єкти місить кожен слайд. Як правило це можуть бути такі типи: фон, текст, малюнок, діаграми. Підготовка малюнку, діаграми, графіків виконуються в інших програмах, а потім імпортуються в слайд.

Роботу над слайдом можна розбити на такі етапи: І етап. Створення фону.

ІІ етап. Створення тексту.

ІІІ етап. Вставка зображення. Щоб презентація була більш ефективною та цікавішою, її супроводжують фотографіями, малюнками, діаграмами, графіками, які можна створити в інших програмах, а потім виконати вставку з потрібного файлу.

ІV етап. Настройка анімації.

V етап. Настройка анімації малюнків.

VІ етап. Запуск і налагодження презентації.

Після запуску і перегляду презентації, потрібно вирішити, які слайди будуть запускатися автоматично, а які клацанням. У разі необхідності можна змінити порядок виведення об’єктів, ефекти анімації та інші ефекти.

Добираючи вид шрифту потрібно взяти до уваги, як він буде читатися, особливо на обраному фоні.

При виборі звуку супроводження потрібно уникати різких звуків. Візьміть до уваги, що при виводі тексту по буквах, звук не звучить до кінця і можна отримати небажаний ефект.

У процесі демонстрації намагайтесь супроводжувати презентацію власними коментарями або коментарем, який записаний за допомогою мікрофону і фонографу.

При налагодженні великих презентацій зручно користуватися сортувальником слайдів.

У сортувальнику слайдів виконують операції: копіювання, видалення, переміщення, вставки слайдів.

Основним елементом презентацій є слайд. Тому оформлення презентації – це в першу чергу оформлення слайда. Основним інформативним елементом слайда є текст. Текст, що використовується на слайдах, можна розбити на чотири типи: заголовок, підзаголовок, звичайний текст, марковані та нумеровані списки.

Типи презентацій

Торгові презентації використовуються торговими агентами під час укладання угоди. Вони дають змогу за короткий час подати всю інформацію про товар, значно заощадивши час. Такі прпезентації дають змогу роз’яснити основні положення і переваги, які здобуває покупець. У торгових презентаціях можуть використовуватись всі види презентацій.

Маркетингові презентації використовуються при підготовці умов для майбутніх торгових презентацій. Їх застосовують для широкої аудиторії (проводяться на виставках-ярмарках або в офісі покупця), для навчання агентів з продажу. У маркетингових презентаціях можуть використовуватись всі види презентацій.

Навчальні презентації призначені для допомоги викладачу забезпечити зручне і наочне подання навчального матеріалу.

Навчальні презентації поділяються на такі види:

  • презентації-семінари;

  • презентації для самоосвіти;

  • презентації-порадники;

  • презентації для клієнтів корпорацій.

У навчальних презентаціях можуть використовуватись всі види презентацій.

Корпоративні презентації призначені для доведення інформації до акціонерів корпорації. Корпоративні об’єднання використовують також глобальну мережу Internet, що дає змогу дістати доступ до гіпертекстової гіпермедійної системми World Wide Web (WWW).

Корпоративні презентації поділяються на такі типи:

  • для акціонерів;

  • щорічні звіти;

  • електронні журнали;

  • для служб, зайнятих роботою з персоналом;

  • з питань інвестицій і фінансування.

Структура презентації. Традиційний варіант передбачає наявність двох основних частин: інформаціно-змістової і розважальної. Виключенням є презентації, побудовані за принципом вистави або перфомансу. Вони вимагають окремої творчої розробки. Структурно-інформаційна частина традиційної презентації можу бути побудована за такою схемою:

      1. Відкриваюча частина, або вступ;

      2. Розділ 1;

      3. Демонстрація (або інша аудіовізуальна вставка);

      4. Розділ 2;

      5. Демонстрація (або інша аудіовізуальна вставка);

      6. Розділ 3;

      7. Демонстрація (або інша аудіовізуальна вставка);

      8. Висновок.

Як видимий, вміст матеріалу розбивається на декілька розділів, дробиться на декілька пролем. Кожна має бути представлена максимально переконливо і зрозуміло, підношення вмісту не повинне стомлювати.

Слід пам’ятати, проводячи презентацію:

    • Зазвичай люди запам’ятовують не більше 10% вмісту, що викладається на презентації. Максимально вдається добитися 50% запам’ятовувань. Тому треба прагнути використовувати максимум виразних засобів для закріплення пропонованої інформації.

    • Презентація – це перш за все комунікація. Піклуватися про її ефективність, різноманіття – означає забезпечити успіх.

Завдання 17. Укладіть конспект:

  • «Наукова презентація».

Завдання 18. Ознайомтесь із зразками слайдів різних презентацій. Визначіть плюси і мінуси такої подачі матеріалу.

Завдання 19. Підготуйте текст повідомлення і презентацію своєї курсової роботи.

Завдання 20. Ознайомтесь із таблицею (1) і схемами (1, 2) і підготуйте повідомлення про: а) роди і види публічної мови; б) етапи підготовки і виголошення промови; в) структуру професійної публічної промови.

1

Рід професійної публічної мови

Вид професійної публічної мови

Академічне красномовство

Наукова доповідь, лекція, науковий огляд, наукове повідомлення, науково-популярна лекція

Соціально-політичне красномовство

Звітна доповідь на зборах (конференції, з’їзді), доповіді на соціально-політичні, політично-економічні, соціально-культурні, морально-етичні теми, парламентський виступ, мітингова промова, військово-патріотична промова, агітаційна промова, політичний огляд

Дипломатичне красномовство

Промови на міжнародних та міждержавних конференціях, зборах, засіданнях, зустрічах тощо

Судове красномовство

Промова державного обвинувача, захисна (адвокатська) промова, самозахисна промова, промова громадського обвинувача, промова громадського захисника, промова цивільного позивача

Соціально-побутове красномовство

Ювілейна промова, застільне слово, похоронна промова

Церковно-богословське красномовство

Проповідь , різні види лекцій, які використовують у духовних семінаріях і академіях, промови на соборах, присвячених різним теологічним проблемам, тлумаченню тих чи тих канонів, апостольських послань тощо

Схема 1.

Вибір теми, визначення ідеї, мети

Зовнішність і поведінка оратора, контакт із слухачами

Аналіз власних успіхів і невдач

Збір інформації

Запам’я-тову-

вання

Написання промови

Техніка виголошення промови

Структурування матеріалу

Удосконалення і доопрацювання промови для майбутнього виступу

Полеміка, відповіді на запитання

Схема 2.

Завдання 21. Підготуйте виступ на одну із запропонованих тем: «Що таке хороший смак», «Що таке вихованість».

Завдання 22. Прочитайте текст і скажіть, чи погоджуєтесь ви з його змістом. Поясніть, які шляхи формування оратора сьогодні ви бачите.

Чи можна стати хорошим оратором? Одні вважають, що лише природні дані можуть зробити людину оратором, інші стверджують, що якості хорошого оратора набуваються, розвиваються, виховуються. Ця суперечка не нова. Вона ведеться протягом усієї історії ораторського мистецтва. Ще багато тисячоліть тому знаменитий оратор Давнього Риму, видатний теоретик ораторського мистецтва Марк Тулій Цицерон промовив фразу, яка стала крилатою і дійшла до наших днів: «Поетами народжуються, ораторами стають». Великий римлянин був упевнений, що з поетичним талантом людина народжується, а оратором може стати лише той, хто хоче ним стати, хто прагне цього, хто багато працює над собою. Звичайно, природні дані допомагають людині досягти кращих результатів, але самі по собі вони не є запорукою успіху (З журн.).

Завдання 23. Підготуйте презентацію професії, яку опановуєте в університеті. Скористайтеся навідними питаннями.

Чим приваблює обрана професія?

Що вам відомо про цей фах? (Історичний екскурс).

Наскільки ваша спеціальність важлива, актуальна сьогодні, перспективна?

Які ділові, моральні якості допоможуть вам у професійній діяльності?

Ким ви бачите себе у майбутньому?

Завдання 24. Дайте відповіді на запитання:

  1. Що таке риторика: наука чи мистецтво?

  2. Яку роль відіграє риторика у сучасному світі?

  3. Які типи класифікації публічних виступів вам відомі?

  4. Що таке аргумент, доказ, доведення в публічному мовленні?

  5. Що таке доповідь? З яких частин вона складається?

Практичне заняття 4. Культура усного фахового спілкування

План:

  1. Індивідуальні та колективні форми фахового спілкування.

  2. Функції та види бесід. Співбесіда з роботодавцем.

  3. Етикет телефонної розмови

  4. Морфологічні норми:

  • особливості відмінювання числівника: виконання вправ;

  • тестування.

  • робота з фаховим текстом.

Література:

  • Мацько Л.І. Культура української фахової мови / Л.І.Мацько, Л.В.Кравець. – К.: ВЦ «Академія», 2007. – С.191-224.

  • Мозговий В.І. Українська мова у професійному спілкування. Модульний курс: Навч.посібник / В.І.Мозговий. – К.: Центр учбової літ., 2010. – С.133-136.

  • Середницька А.Я. Українська мова за професійним спрямуванням : Навч.посібник / А.Я.Середницька, З.Й.Куньч. – К. : Знання, 2010. – С.137-153.

  • Шевчук С.В. Українська мова за професійним спрямуванням: підручник / С.В.Шевчук, І.В.Клименко. – К. : Алерта, 2012. – С.213-227.

Завдання 25. Дайте відповіді на запитання.

  1. Що таке спілкування? Назвіть види спілкування і проілюструйте їх.

  2. Назвіть функції спілкування.

  3. Яка існує типологія спілкування ?

  4. Охарактеризуйте невербальні засоби комунікації.

Завдання 26. Перекладіть текст українською мовою.

Общение может быть прямым и косвенным. Косвенное общение – это общение через книги, кинофильмы, произведения искусства, научную деятельность и др. Об этом в конце. Сначала о прямых контактах между людьми.

То, что Вы хотите общаться со значимыми для Вас людьми - это понятно. Как же добиться того, чтобы эти люди захотели общаться с Вами?

Для начала необходимо осознать, что человек – это всего лишь биологический механизм, и как любым механизмом им можно управлять. Надо только знать, как он устроен, и на какие "кнопки" и "рычаги" следует нажимать! Так называемая душа – это есть не что иное, как психика, которая является продуктом деятельности нашего мозга. Психика человека действует по своим конкретным законам. Познав законы психологии, мы можем научиться влиять на психику, а значит на самого человека. Итак, на человека можно влиять, человеком можно управлять!

Поскольку нам теперь ясно, что люди стремятся самореализоваться или самоутвердиться с помощью окружающих, то главное чего они хотят от нас – это признания своих достоинств. Людям очень важно Ваше мнение о них. Однако не всегда. Для того, чтобы человеку было важно именно Ваше мнение о нём, Вы должны представлять для него некоторый авторитет. Авторитет Вы будете представлять для него только в том случае, если будете выглядеть полностью уверенным в себе человеком. Своей уверенностью человек показывает, что он лучше других. А мнение того, кто лучше других – самое важное. Также окружающие рассуждают: если он в себе уверен, то, по-видимому, на это есть основания, он действительно что-то представляет из себя. Да и вообще, кому же может быть интересно мнение того (общение с тем), кто сам своего мнения не ценит. Став уверенным в себе человеком, Вы станете более значимым для окружающих! (Из журнала).

Завдання 27. Прочитайте текст. Напишіть план відповіді.

Форми усного фахового спілкування: монолог, діалог, полілог, бесіда, виступ.

Бесіда – це розмова двох або більше осіб з метою отримання певної інформації, вирішення важливих проблем. Дані психологічних досліджень свідчать, що успішне проведення бесіди сприяє підвищенню продуктивності праці (2-12%).

Бесіда – не найскладніший з усіх жанрів усного ділового спілкування, оскільки значною мірою це експромт, а для експромтів треба мати значний життєвий досвід, величезний запас теоретичних знань, а також досконало володіти мовним етикетом.

Бесіди бувають ділові, особисті, навчальні та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]