Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ .doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Це семінарське заняття націлює студентів на усвідомлення феномена соціального захисту населення як однієї з ключових проблем в житті сучасного українського суспільства. Соціальний захист населення постає як загальний напрямок вирішення нагальних соціальних проблем, тобто як важливий аспект соціального розвитку країни, але при цьому соціальний захист виступає і як фактор стабільності суспільно-політичного розвитку країни. Вивчаючи перше питання, студенти повинні визначити сутність феномена бідність, основні його ознаки, критерії оцінки рівня бідності, а також напрями соціальної політики щодо подолання бідності. Необхідно обговорити загальний стан бідності в світі, Європі та Україні. Студенти мають засвоїти, що джерелом бідності є посилення майнового розшарування, а показником соціального розшарування є децільний коефіцієнт. Необхідно розібратися з видами критеріїв визначення бідності (абсолютний, відносний, суб’єктивний), рисами культури бідності й предметом соціології бідності.

Друге питання передбачає виявлення основних причин, які породжують бідність. Студенти повинні з’ясувати в чому проявляється відчуження людини від влади, власності та інших соціальних ресурсів і як відчуження впливає на стан бідності. Необхідно розглянути вплив змін в сільськогосподарському виробництві на забезпечення населення продуктами харчування (див. таблицю № 2 на стор. 51, таблицю № 3 на стор. 52). Творче завдання: запропонувати шляхи вирішення проблеми подолання відчуження людини від влади, власності та інших життєво значимих ресурсів.

Третє питання присвячене аналізу стану бідності в Україні та державної політики щодо її подолання Необхідно визначити основні вихідні положення Стратегії подолання бідності, а також стан виконання цієї програми. Розглядаючи третє питання теми, студенти повинні виконати таке проблемне завдання: розробити власну модель подолання бідності в Україні.

Робота над четвертим питанням передбачає засвоєння змісту поняття «соціальний захист», визначення умов надання соціального захисту (соціальних ризиків), ознайомлення із структурою соціального захисту. Крім того, студенти мають познайомитися із конституційними та правовими засадами соціального захисту в Україні.

Реферати

  1. Теоретичні аспекти дослідження проблеми бідності.

  2. Відчуження людини як основна причина бідності.

  3. Шляхи подолання масової бідності населення.

  4. Механізми забезпечення соціального захисту населення.

  5. Соціалізація як необхідна умова самореалізації людини.

Питання для самоконтролю

  1. Визначте сутність феномена бідність.

  2. Охарактеризуйте стан бідності в сучасному світі.

  3. Порівняйте стан бідності в Україні та країнах Євросоюзу.

  4. Доведіть, що відчуження людини від влади, власності та інших ресурсів породжує бідність.

  5. Запропонуйте шляхи подолання відчуження людини від влади, власності та інших соціально значимих ресурсів.

  6. Проаналізуйте виконання Стратегії подолання бідності.

  7. Обґрунтуйте необхідність розробки та реалізації нової Стратегії подолання бідності в Україні .

  8. Поясніть феномен соціального захисту населення та його роль в житті сучасного суспільства.

  9. Оцініть стан соціального захисту населення в Україні.

  10. Запропонуйте власну модель вдосконалення системи соціального захисту населення України.