Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_robota.docx
Скачиваний:
435
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
111.61 Кб
Скачать

Четвертний робочий план

Четвертний робочий план (поточне планування) складається на основі річного плану розподілу навчального матеріалу, має більш розгорнутий вигляд. За формою він може бути тематичним і поурочного.

При тематичному плануванні зміст навчальної програми ділиться на теми, кожна з яких розчленовується на підтеми. Потім визначаються завдання підтем, підбирається комплекс засобів і методів для їх вирішення.

Поурочні планування полягає у безпосередньому визначенні завдань і змісту кожного з уроків у порядку проходження їх у цілісному курсі навчання.Розподіл навчального матеріалу в четвертний навчальному плані.

У першу чергу необхідно розподілити намічений матеріал по уроках навчального року. Повноцінно вирішити це завдання можна тільки спираючись на закономірності навчання, розвитку івоспітаніе особистості школярів, знання їх можливостей і особливостей.

Плануючи послідовність проходження програмного матеріалу, педагог повинен враховувати найбільш сприятливі (сенситивні) вікові періоди для навчання рухових дій і розвитку фізичних якостей.

Правильніше було б починати навчальний рік з освоєння матеріалу з гімнастики, посколькугімнастіческій розділ містить великий арсенал засобів, які мають вплив на учнів. Однак у сформованій практиці з урахуванням реальних матеріально-технічних і кліматичних умов, в абсолютній більшості шкіл перша чверть починається з матеріалу з легкої атлетики на стадіонах і там, де є можливість пробігати довгі дистанції, виконувати метання снарядів, стрибки в довжину і т.д. З цих причин, матеріал з легкої атлетики планується і на весну. Гімнастіческій розділ і спортивні ігри найчастіше плануються в міжсезоння, коли стан відкритих місць і погода змушують вести заняття в спортивному залі. Лижна підготовка планується на зимовий період занять при наявності снігового покриву, плавання - при можливості займатися в плавальному басейні.

При цьому, плануючи зміст навчальних чвертей слід звертати увагу на раціональне співвідношення в них обсягів вправ як по впливу на основні ланки опорно-рухового апарату школярів, так і за спрямованістю фізичних навантажень (тобто уникати, коли спрямований розвиток отримують в основному одні ланки тіла або фізичні якості, а інші ).[11]

План-конспект уроку

План-конспект є документом оперативного планування навчальної роботи з фізичної культури в школі. Розробляється він виходячи із завдань і змісту четвертного плану.

План-конспект, в першу чергу, відрізняється деталізацією завдань щодо формування рухових умінь і навичок, виховання рухових здібностей і формування спеціальних знань. Потім в нього заносяться спеціально підібрані засоби, методи і методичні прийоми для реалізації поставлених на уроці завдань; плановані параметри навантаження і відпочинку в серіях вправ і окремих вправах, а також додаткові, індивідуальні та домашні завдання; вказуються методи різних видів контролю за засвоєнням навчального матеріалу і психофізичними навантаженнями на уроці.

У плані-конспекті також фіксуються основні організаційно-методичні вказівки та інші примітки, що орієнтують на якісне проведення заняття.

Відповідно до принципу оздоровчої спрямованості в конспекті вибудовується раціональна динаміка фізичного навантаження протягом всього заняття, поступово підвищуючись у підготовчій частині уроку і досягаючи максимальних величин в основній частині заняття, поступово знижується до заключної частини, приводячи організм займаються в звичайне (сталий) стан.

Спочатку при складанні плану-конспекту визначається зміст основної частини уроку, а потім відповідно до нього матеріал підготовчої та заключної частин.

Послідовна розробка змісту уроку включає в себе такі обов'язкові складові:

1.Вібор адекватних віку займаються і завданням уроку засобів і методів рішення.

2.Візначення необхідного обладнання та інвентарю, порядку його розміщення та використання.

3.Определение раціональних форм організації діяльності учнів на уроці.

4.Візначення форм і методів контролю діяльності учнів.

Все це компонується в певній формі плану-конспекту. Вченими-фахівцями в галузі фізичного виховання рекомендуються різні форми планів-конспектів.[12]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]