Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ РЕКЛАМИ, тема 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
40.56 Кб
Скачать
  1. Престижна протореклама

Позначення місця індивіда в соціальній ієрархії - похідна функція протореклами від трьох попередніх. Але ступінь її значущості вимагає спеціального розгляду. Від глибокої давнини і до зовсім недавніх часів повсюдно належало виділяти правителів і їх наближених з «простих смертних» за допомогою наочних прикмет. У цій ролі знову-таки виступали сакральні символи, що формують набір знаків влади, а також спеціальний одяг, прикраси та інша атрибутика. Як правило, це був поступово нарощувати знаково-символічний комплекс, набував, з одного боку, статус непорушною традицією, а з іншого - що створював містичний ореол навколо правителя і тим забезпечував благоговіння підданих. Витоки даного варіанту протореклами також йдуть з глибокої архаїки і зустрічаються на всіх п'яти континентах. «У майя правитель був прикрашений великий короною - діадемою з пір'я рідкісних птахів, кольоровими сандалями, нефритовими перснями і т. П. Тотемом царя майя був орел, тому його особа прикрашала багата татуювання, а ніс його нарощувався за допомогою особливого пластичного речовини, так що виходив величезний орлиний дзьоб ... Зуби натачівалісь і прикрашалися нефритовими пластинками ... ».

Не менш витончено прагнули до наочної демонстрації свого соціального статусу вельможі південноамериканського племені мочика. Тут «привілейовані особи прикрашали себе знаками своєї гідності буквально з голови до ніг. Вища група - воєначальники - носила на голові особливе покривало, прикрашене пташиними перами, маленькими золотими півмісяцями і т. П. Вони носили також золоті або мідні сережки і плащ, поцяткований різними геометричними фігурами. Ці фігури, швидше за все, були "гербами" привілейованих сімей, перехідними у спадщину ».

І знову ми повинні відзначити паралелізм процесів, що спирається на соціально-психологічну глибинну спільність різних відгалужень роду людського, будь то аборигени Північної чи Південної Америки, Африки, Австралії, Азії або ранньої пори становлення європейської цивілізації.

Ще одним прикладом, що підтверджує наскрізний теза цієї глави, є порівняно недавня знахідка археологів на російській території. Про неї повідомляли «Известия» від 29 вересня 1994 року і 16 лютого 1995. Перша публікація свідчила: «У серпні 1993 року новосибірські археологи під час розкопок у важкодоступному регіоні на Східному Алтаї виявили небачене за своїм багатством поховання ... Особливу цінність захороненню надавала чудово збереглася мумія молодої жінки ... Померла вона 2500 років тому у віці 23 років ... Мумія скіфської дівчата унікальна тим, що на ній збереглися сліди татуювання, яка була привілеєм вищої касти. Особливо цікаві малюнки на руках, що вважалися символом влади ».

Друга публікація розповідала про нові результати дослідження знайденої мумії. І знову підтверджується: «Яа передпліччях, на лобі жінки, що належала, очевидно, до знатного роду, збереглася татуювання. Розшифровкою її значення зайняті зараз вчені Новосибірська ».

Нам невідомі в даний момент результати розшифровки, і думається, що проблематичність її підсумків буде вельми висока внаслідок багатоступінчастого нашарування смислів в процесі будь архаїчної символізації. Нам важливо підкреслити вселенську життєвість традиції демонстрування соціального рангу.