Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТВЫЙ МАТЬ ТВОЮ КУРСОВИК.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Звичайний фоторепортаж

Об’єктом дослідження є фоторепортаж, розміщений на сайті запорізької газети «Суббота+» (Додаток А).

Публікація має назву: «В одному із запорізьких двориків оселилася казка». Мешканці будинку одного з районів Запоріжжя прикрасили двір незвичайними саморобками. Всі фігурки зроблені із підручних матеріалів, які часто просто викидають на смітник.

Фоторепортаж представлений серією фотознімків, на яких зображені вироби, які прикрашають двір.

Публікація відображає сцену із звичайного життя людей, яка не несе прихований соціально-політичний вплив, тому цей фоторепортаж можна назвати звичайним.

Хронікальний фоторепортаж.

Об’єктом дослідження є фоторепортаж, розміщений на порталі запорізької газети «Суббота+» (Додаток Б).

Публікація має назву: «Запорізький ярмарок: бійка за торт, новий асфальт і сумний настрій» і присвячена традиційному «Покровському ярмарку», присвяченому святкуванню 70-річчя визволення міста Запоріжжя від фашистських загарбників.

Окрім фотознімків, журналіст подає текст, який дає змогу повніше уявити картину того, що відбувається, дає читачу хронологічну послідовність події. У публікації відсутня авторська оцінка, окрім пізнавальної функції є і мобілізуюча – спонукання до певних дій. Наявна також і комунікативна функція, яка направлена фоторепортером на глядача і читача з метою освітлення події.

Швидкість відображення та новизна змісту збуджують інтерес та дає завершене уявлення про подію.

Фоторепортаж складається із серії знімків, що описують події в їх хронологічній послідовності, а саме — вистава, що відбувалася на каскаді фонтанів «Райдуга». На них послідовно зображені події першого дня святкування 70-річчя визволення міста Запоріжжя від фашистських загарбників, починаючи від реконструкції бойових дій 1943 року, де глядачі побачили солдатів у військовій формі, моделей танків у повний розмір та переможні прапори, до спостереження за розрізанням торта-рекордсмена, вагою в 243 кг.

Підсумовуючи всі перераховані ознаки, та зіставляючи їх з ознаками різновидів фоторепортажу, можна зробити підсумок, що це – хронікальний фоторепортаж, адже автор мав на меті оперативно розповісти про подію в певних просторово-часових параметрах, і цим його завдання обмежене.

Інтерпретуючий фоторепортаж

Об’єктом дослідження є фоторепортаж, розміщений на порталі запорізької газети «Індустріальне Запоріжжя» (Додаток В).

Публікація має назву: «У Запорізькій області по всіх дорогах можна проїхати». Погана погода 10.11. була неочікуваною для служби автомобільних доріг у Запорізькій області. Але вже вночі техніка підприємства вийшли для прибирання трас державного та обласного значення. Вранці Олександр Пеклушенко перевірив стан більш навантажених автомобілями доріг — доріг у бік Дніпропетровська та Донецька, траси Харків-Сімферополь, та затвердив, що робота з розчищення проведена успішно.

Фоторепортаж представлений серією знімків, знятими у випадковому порядку, але пов’язані однією ідеєю.

Окрім фотознімків, автор подає текст, за допомогою якого можна краще дізнатися про подію. У статті присутній позитивний авторський погляд щодо оперативності служби автомобільних доріг, який впливає на думку після ознайомлення з матеріалом.

У фоторепортажі не тільки висвітлення події, але й наявне пояснення його змісту. Саме тому цей матеріал можна назвати інтерпретуючим.