Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

12.2. Загальна система оподаткування

Нормативне регулювання загальної системи оподаткування міститься у статтях 49 п.п. 49.18 - 49.18.5 Податкового кодексу України, Наказі Міністерства Фінансів України від 07 грудня 2011 року № 1395 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Доходи фізичних осіб  підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в пункті 167.1 Податкового кодексу України і становить 15 % бази оподаткування (базою оподаткування є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу на суми податкової знижки звітного року.

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи-підприємця.

Для фізичної особи-підприємця, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, не включаються до витрат і доходу суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат виробництва (обігу) згідно з розділом ІІІ ПК України.

Не належить до витрат фізичної особи-підприємця вартість придбаного рухомого і нерухомого майна, що підлягає державній реєстрації, у разі якщо таке майно придбано до державної реєстрації фізичної особи-суб’єктом підприємницької діяльності та/або не використовується в такій діяльності. Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачуються до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

Фізичні особи-підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Форма Книги обліку доходів і витрат та порядок її ведення визначаються центральним органом державної податкової служби.

Фізичні особи-підприємці застосовують реєстратори розрахункових операцій відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Фізичні особи-підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 ПК України, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Що стосується оподаткування прибутку громадських та неприбуткових організацій, ПК передбачає звільнення від податку на прибуток у п. 1 ст. 154 для підприємств і організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів. Крім цього, передбачено порядок оподаткування неприбуткових установ та організацій (тільки тих, які будуть внесені до державного реєстру неприбуткових організацій) у ст. 157 Податкового кодексу України зафіксований класифікатор організацій і перелік доходів, які звільняються від оподаткування по кожному класу організації.

Що стосується фіксованого сільськогосподарського податку, то ПК України визначає ставки та порядок його сплати у ст. 301-309 Податкового кодексу. Мінагрополітики затвердило методику визначення платників фіксованого сільгоспподатку – Наказом від 17 грудня 2010 року № 837 затверджено Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, а також Методичні рекомендації щодо складання Розрахунку.