Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
31.91 Кб
Скачать

III. За формою:

правовідносини у власному розумінні, які характеризуються тим, що в них чітко визначені права та обов'язки суб'єктів і кожен суб'єкт здійснює свої права та обов'язки особисто; правові стани, які характеризуються тим, що права та обов'язки суб'єктів мають менш визначений характер. Вони встановлюються правовими нормами, на підставі яких складаються інші правові відносини (наприклад, стан громадянства);

IV. За часом дії: строкові правовідносини - це більшість конституційно-правових відносин; вони діють протягом чіткого, встановленого в нормі строку (наприклад, правовідносини, що виникають під час виборчої кампанії, проведення референдуму тощо); безстрокові правовідносини - це правовідносини, необмежені в часі, які, однак, можуть припинити своє існування за певних умов (наприклад, смерть громадянина припиняє всі відносини з приводу його громадянства). До безстрокових належать усі відносини, що за формою є правовими етапами, відносини, пов'язані із забезпеченням державою основних прав і свобод громадян тощо .

Структура конституційно-правових відносин

Суб'єктами конституційно-правових відносин є: фізичні особи - громадяни України, апатриди, біпатриди , біженці, іноземці; юридичні особи - органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, ін.; посадові особи - представники влади, наділені відповідними державно-владними повноваженнями; соціальні організації - держава, трудові колективи, органи місцевого самоврядування… соціальні спільноти - український народ, корінні народи, населення, нація, національні меншини, етнічні групи.

Об'єкт конституційно-правових відносин - це закріплені і гарантовані нормами та принципами конституційного права загальнодержавні і соціальні блага, з приводу яких суб'єкти конституційно-правових відносин вступають в юридичні зв'язки і на що спрямовані їхні суб'єктивні права та юридичні обов'язки.

34. Розкрийте юридичні факти в конституційному праві.

Юридичні факти - це конкретні життєві обставини, з якими конституційно-правові норми пов'язують виникнення, зміну або припинення конституційних правовідносин.

Класифікація юридичних фактів:1) за юридичними наслідками: правоутворюючі - прийняття громадянами України закону на всеукраїнському референдумі; правозмінюючі - Кабінет Міністрів України, згідно з положеннями ст. 115 Конституції України, складає повноваження перед новообраним Президентом України і набуває статусу виконуючого обов'язки; правоприпиняючі - у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду (ч. 4 ст. 81 Конституції України);

2) За суб'єктивно-об'єктивним походженням:

Дії - це юридичні факти, які залежать від волі людини. Дії можуть бути правомірними, які відповідають конституційно-правовим приписам, і неправомірні, які суперечать вимогам конституційних норм.

Події - це юридичні факти, що не залежать від волі та свідомості суб'єкта, проте конституційно-правове закріплення надає їм юридичної значущості та пов'язує з ними міру можливої і навіть необхідної поведінки.

Обставини - це складні юридичні факти, які є сукупним вираженням дії і події. Наприклад, втрата громадянином України конституційної дієздатності призводить до неможливості реалізації його політичних прав на виборах, референдумах тощо.

Характер дії юридичного факту: факти обмеженої (одноразової дії (захист громадянином своїх конституційних прав у суді) та факти-стани (існують неперервно, тривалий час, постійно породжуючи юридичні наслідки - стан громадянства, перебування в шлюбі, на військовій службі тощо).

За складом: прості (складаються з одного факту, якого достатньо для настання юридичних наслідків: "Прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України" - ст. 115 Конституції України), та складні (становлять певну сукупність окремих фактів, необхідних для настання юридичних наслідків (наприклад, для виникнення депутатських відносин необхідна сукупність таких юридичних фактів: бути громадянином України, досягти 21 року, мати право голосу, проживати в Україні протягом останніх 5 років - ст. 76 Конституції України).

Форма юридичних фактів: позитивні (зумовлюють певні юридичні наслідки: обрання народним депутатом, набуття громадянства, складення присяги Президентом України) та негативні (не спричиняють юридичних наслідків - прикладом таких фактів є дострокове припинення повноважень народного депутата України в разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]