Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ttttt.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
33.03 Кб
Скачать

Тема 2. Генезис і еволюція фінансів

Історична сутність та генезис фінансів. Об’єктивні передумови виникнення фінансів. Політичні та економічні передумови виникнення перших держав. Запровадження фінансових відносин у державах Стародавнього світу. Джерела наповнення та витрати скарбниць держав Стародавнього світу.

Фінанси часів Київської Русі. Основні види видатків княжої скарбниці.Фінанси України в ХV-ХVІІІ століттях. Фінанси Російської імперії ХVІІ-ХІХ століть. Фінансова система України у XVII – XIX ст. Реформа Петра І у сфері управління фінансами та їх вплив на грошову і податкову системи України. Доходи та видатки казни за часів правління Петра І.

Фінанси в період Жовтневої революції та в післяреволюційний період. Фінансове становище України в першій половині ХХ століття. Нова економічна політика та її вплив на фінансове становище в Україні. Завдання фінансової політики України в роки перших п’ятирічок. Стан та завдання фінансової системи України в роки Великої Вітчизняної війни. Грошова та податкова системи України під час німецької окупації.

Фінанси України другої половини ХХ століття та на сучасному етапі. Фінансова політика СРСР у післявоєнний період. Фінанси СРСР в умовах тоталітарного планування. Економічна та фінансова кризи періоду 1985–1990 рр. та їх причини.

Проголошення незалежності України у 1991 р. Перехід України до ринкової економіки. Проведення незалежною Україною проінфля­ціїної політики. Формування фінансової системи незалежної України. Запровадження у 1996 р. національної валюти.

Тема 3. Фінансова право і фінансова політика

Фінансова політика - складова частина економічної і соціальної політики держави. Зміст і завдання фінансової політики. Основні напрямки фінансової політики.

Стратегія і тактика фінансової політики України на сучасному етапі,

Фінансовий механізм. Поняття і склад фінансового механізму. Взаємодія фінансового механізму з господарським механізмом і фінансовою політикою. Формування фінансового механізму в умовах ринкової економіки. Роль фінансового механізму у реалізації фінансової політики держави.

Управління фінансами. Об’єкти і суб’єкти управління. Органи управління фінансами та їх функції. Права і обов’язки Міністерства фінансів, Головної державної податкової адміністрації і їх структурних підрозділів у регіонах щодо оперативного управління фінансами. Управління фінансами на рівні міністерств, відомств, підприємств та організацій. Автоматизовані системи управління фінансами.

Фінансове планування: суть, принципи, методи, завдання. Система фінансових планів. Зведений фінансовий баланс держави. Зміст фінан­сового планування під час ринкових зрушень.

Фінансовий контроль. Зміст і призначення фінансового контролю. Види, форми, методи фінансового контролю. Органи, що здійснюють фінансовий контроль. Шляхи підвищення дієвості фінансового контролю.

Фінансове право. Правове регулювання фінансових відносин. Розвиток фінансового законодавства в Україні.

Тема 4. Податки. Податкова система

Сутність та ознаки податку. Види та сутність обов’язкових платежів. Характерні риси податкових платежів, відрахувань, внесків. Функції податку та його складові елементи.

Основні критеріальні ознаки класифікації податків: за формою оподаткування; за способом зарахування; за платниками обов’язкових платежів; за економічним змістом об’єкта оподаткування; за джерелом сплати; за рівнем встановлення; залежно від методу встановлення ставок; за способом справляння. Види податків в Україні відповідно до ознак класифікації.

Теоретична сутність податкової системи. Принципи ефективної податкової системи, визначені Адамом Смітом. Принципи, на яких ґрунтується податкове законодавство України. Види податків, зборів і податкових платежів у податковій системі України. Теоретична сутність та типи податкової політики. Мета податкової політики.

Механізм справляння окремих податків та зборів. Особливості справляння податку на прибуток. Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Механізм справляння податку на додану вартість. Акцизний податок. Мито. Плата за землю. Збір за спеціальне використання води. Плата за користування надрами. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Фіксований сільськогосподарський податок. Єдиний податок. Збір за розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]