Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 укр .doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Світловий голодування

(дефіцит природного УФ-опромінення) Ультрафіолетове випромінювання поставляє енергію для фотохімічних реакцій в організмі. У нормальних умовах сонячне світло викликає утворення невеликої кількості активних продуктів фотолізу, які чинять на організм благотворну дію. Ультрафіолетові промені в дозах, що викликають еритеми, посилюють роботу кровотворних органів, ретикуло-ендотеліальную систему (Фізіологічна система сполучної тканини, що виробляє антитіла руйнують чужорідні організму тіла і мікроби), бар'єрні властивості шкірного покриву, усувають алергію. Під дією ультрафіолетового випромінювання в шкірі людини з стероїдних речовин утворюється жиророзчинний вітамін D. На відміну від інших вітамінів він може надходити в організм не тільки з їжею, а й утворюватися в ньому з провітаміном. Під впливом ультрафіолетових променів з довжиною хвилі 280 ... 313 нм провітаміни, що містяться в шкірній змащенні що виділяється сальними залозами, перетворюються на вітамін D і всмоктуються в організм. Фізіологічна роль вітаміну D полягає в тому, що він сприяє засвоєнню кальцію. Сонячне голодування проявляється в дратівливості, безсонні, швидкої стомлюваності людини. У великих містах, де повітря забруднене пилом, ультрафіолетові промені викликають еритему майже не досягають поверхні Землі. Тривала робота в шахтах, машинних відділеннях і закритих заводських цехах, працю вночі, а сон у денні години призводять до світлового голодування. Світловому голодування сприяє віконне скло, яке поглинає 90 ... 95% ультрафіолетових променів і не пропускає промені в діапазоні 310 ... 340 нм. Забарвлення стін також має істотне значення. Наприклад, жовте забарвлення повністю поглинає ультрафіолетові промені. Недолік світла, особливо ультрафіолетового випромінювання, відчувають люди, домашні тварини, птахи і кімнатні рослини в осінній, зимовий та весняний періоди. Заповнити недолік ультрафіолетових променів дозволяють лампи, які поряд з видимим світлом випромінюють ультрафіолетові промені в діапазоні довжин хвиль 300 ... 340 нм.

Бактерицидна дія ультрафіолетового випромінювання У медичних установах активно користуються цією властивістю для профілактики внутрішньолікарняної інфекції та забезпечення стерильності оперблоков та перев'язувальних. Вплив ультрафіолету на клітини бактерій, а саме на молекули ДНК, і розвиток у них подальших хімічних реакцій призводить до загибелі мікроорганізмів. Забруднення повітря пилом, газами, водяними парами надає шкідливий вплив на організм. Ультрафіолетові промені Сонця підсилюють процес природного самоочищення атмосфери від забруднень, сприяючи швидкому окисленню пилу, частинок диму і кіптяви, знищуючи на порошинка мікроорганізми. Природна здатність до самоочищення має межі і при дуже сильному забрудненні повітря виявляється недостатньою. Ультрафіолетове випромінювання з довжиною хвилі 253 ... 267 нм найбільш ефективно знищує мікроорганізми.

Використання бактерицидної дії ультрафіолетового

випромінювання для знезаражування повітря і поверхонь

в приміщеннях

Бактерицидна дія УФ є ефективним профілактичним санітарно-протиепідемічним засобом, спрямованим на зниження життєдіяльності мікроорганізмів у повітряному середовищі і на поверхнях приміщень з підвищеним ризиком поширення збудників інфекцій. Воно входить до числа засобів, що забезпечують зниження рівня поширення інфекційних захворювань, і доповнює діючі санітарні норми і правила з утримання приміщень. Стоматологічні кабінети повинні бути обладнані бактерицидними ультрафіолетовими опромінювачами. Бактерицидний опромінювач (БО) - це електротехнічне пристрій, в якому розміщені: бактерицидна лампа, відбивач, пускорегулюючі апарати та інші допоміжні елементи, а також пристосування для його кріплення.

Класифікація бактерицидних опромінювачів: 1. За місцем розташування: • стельові; • настінні; • пересувні. 2. За конструкцією: • відкритого типу; • закритого типу (рециркулятори); • комбіновані (відкриті і екрановані). 3. За призначенням: • для знезаражування повітря і приміщень у відсутності людей (БО відкритого типу та комбіновані); • для знезаражування як у присутності людей, так і в їх відсутність (БО закритого типу).

Знезараження повітря УФ опроміненням має свої плюси і мінуси. Позитивні моменти УФО: 1) швидкість дії; 2) простота дії. Негативні моменти УФО: 1) усередині ртутних ламп знаходиться металева ртуть; 2) тенденція до "старіння" - поступове зниження інтенсивності опромінення, отже, і бактерицидної ефекту на 50-60% за рахунок втрати прозорості; 3) накопичення пилу на лампі знижує її ефективність на 10-12%; 4) під дією УФО в повітрі утворюються оксиди азоту, рівень Н2О2 збільшується в 2-4 рази від початкової величини; 5) через 15-20 хв роботи УФ опромінювача з'являється запах озону.

ОМЧ

(КОЕ/ м3)

St. Aureus

(КОЕ/ м3)

Операційний

Не більш 100

-

Реанімаційна

Не більш 100

Не більш 4

Бокси

Не більш 50

-

процедурна до початку роботи

Не більш 50

-

процедурна під час роботи

Не більш 2000

Не більш 1-2

Негативний вплив ультрафіолетового опромінення Добре відомо і ряд негативних ефектів, що виникають при впливі УФ-випромінювання на організм людини, ці ушкодження можна розділити на: - Гострі, викликані великою дозою опромінення, отриманої за короткий час (наприклад, сонячний опік або гострі фотодерматози). Вони відбуваються переважно за рахунок променів УФ-В, енергія яких багаторазово перевершує енергію променів УФ-А. Сонячна радіація розподіляється нерівномірно: 70% дози променів УФ-В, одержуваних людиною, припадає на літо і полуденне час дня, коли промені падають майже прямовисно, а не ковзають по дотичній - у цих умовах поглинається максимальну кількість випромінювання. Такі пошкодження викликані безпосередньою дією УФ-випромінювання на хромоформи - саме ці молекули вибірково поглинають УФ-промені. - Відстрочені, викликані тривалим опроміненням помірними (суберітемнимі) дозами (наприклад, до таких пошкоджень відносяться фотостаріння, новоутворення шкіри, деякі фотодерматіти). Вони виникають переважно за рахунок променів спектра А, які несуть меншу енергію, але здатні глибше проникати в шкіру, і їх інтенсивність мало змінюється протягом дня і практично не залежить від пори року. Як правило, цей тип ушкоджень - результат впливу продуктів вільнорадикальних реакцій (нагадаємо, що вільні радикали - це високореактівние молекули, активно взаємодіють з білками, ліпідами і генетичним матеріалом клітин).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]