Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

претест

.RTF
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
513.96 Кб
Скачать

A. Атропін п/ш, димедрол в/м.

B. Калію хлорид в/в, глюкоза в/в.

C. Корглікон в/в.

D. Строфантин в/в, еуфілін в/в.

E. Фентаніл в/в, дроперидол в/в.

46. Хвора 23 років скаржиться на загальну слабкість, болі в ділянці шиї. Об'єктивно: t=38,8°С. Стан важкий, слизові оболонки ротової порожнини рихлі, кровоточать, шийні лімфовузли збільшені, неболючі, рухомі. Мигдалики покриті темно-сірим нальотом, зев гіперемійований. Печінка +3 см. У крові: Нв 96 г/л, ер. 3,2х1012/л, лейк. 18х109/л (бласти 76%, с. 14%, л.10%), тромб. 10х109/л, ШЗЕ 65 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз ?

A. Агранулоцитоз.

B. Ангіна Венсана.

C. Хвороба Верльгофа.

? D. Гострий лейкоз.

+ E. Сепсис.

47. Дитина 3 років доставлена в лікарню з дому в сопорозному стані. Батьки підозрюють, що дитина проковтнула ліки у таблетках. Об'єктивно: АТ 80/50 мм рт.ст. Різке зниження тонусу м'язів, пригнічення сухожильних і періостальних рефлексів, міоз, зниження реакції зіниць на світ. Корнеальні рефлекси збережені. Пульс частий, ослаблений. Отруєнню якими препаратами відповідає така клінічна картина?

A. Атропіноподібними препаратами.

B. Барбітуратами.

C. Бета2-адреноміметиками.

D. Гіпотензивними препаратами.

E. Транквілізаторами.

48. Чоловіка 54 років доставлено в неврологічне відділення в тяжкому стані. Скарг немає, хворіє на гіпертонічну хворобу. Об'єктивно: свідомість порушена, стан сопорозний. Рухи лівими кінцівками різко обмежені. Спонтанні рухи правою рукою, ногою. Сухожильні рефлекси зліва вищі. Ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга справа. АТ - 240/120 мм.рт.ст. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Геморагічний менінгоенцефаліт.

B. Емболія в судині мозку.

C. Ішемічний тромботичний інсульт.

D. Паренхіматозно-геморагічний інсульт.

E. Субдуральна гематома.

49. Жінка 36 років, робітниця їдальні, скаржиться на біль у лівому підребер'ї, який посилюється після обіду та зникає натще, нудоту, здуття живота, схильність до поносу. За останній рік схудла на 6 кг. Об'єктивно: t=37,2°С. Зріст 160 см, вага 87 кг. Живіт болючий при пальпації у лівому підребер'ї та підложковій ділянці. Печінка +2см. У крові: амілаза 286 ммоль/л, білірубін 22 мкмоль/л. Яке захворювання найбільш імовірне?

A. Хронічний гастрит.

B. Хронічний гепатит.

C. Хронічний ентероколіт.

D. Хронічний панкреатит.

E. Хронічний холецистит.

50. У дівчинки 6 років відзначаються зміни кольору сечі, біль у животі. Два тижні тому перенесла ангіну. Об'єктивно: t=37,2°С, АТ 105/60 мм рт. ст. Стан задовільний. Видимих набряків немає. Аналіз сечі: темно-червоного кольору, відн. густина. 1015, білок 0,9 г/л, ер. - вилужені в п/з., зернисті циліндри - 1-2 на п/з., оксалати. Який попередній діагноз?

A. Гострий геморагічний цистит.

B. Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом.

C. Гострий гломерулонефрит із нефротичним синдромом.

D. Гострий гломерулонефрит із нефротичним синдромом.

E. Нирковокам’яна хвороба.

51. У хворого 32 років ранком раптово на фоні повного здоров'я виник сильний біль в лівій половині грудної клітки, задишка. Об'єктивно: ЧД 30 за хв., ціаноз, участь допоміжних м'язів в акті дихання, асиметрія грудної клітки. Над лівою легенею спостерігається тимпаніт, відсутність дихальних шумів, ослаблення голосового тремтіння. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Ателектаз легені.

B. Ексудативний плеврит.

C. Піопневмоторакс.

D. Посттравматичний пневмоторакс.

E. Спонтанний пневмоторакс.

52. Хвора 23 років скаржиться на кашель із відходженням слизового харкотиння, нездужання. Захворіла після переохолодження. Об'єктивно: патологічних змін з боку легень не виявлено. Який діагноз є найбільш імовірний?

A. Бронхіальна астма.

B. Бронхоектатична хвороба.

C. Пневмонія.

D. Трахеобронхіт.

E. Хронічний бронхіт (рецидив).

53. У хворого 68 років, який страждає на артеріальну гіпертензію, виявлено феохромоцитому. Від хірургічного лікування хворий відмовився. Під час фізичної праці у нього виникла гіпертонічна криза. Який засіб невідкладної допомоги необхідно застосувати для купіювання гіпертензивної кризи у хворого?

A. Аміназин.

B. Клофелін.

C. Обзидан (індерал).

D. Пентамін.

E. Фентоламін (реджитин).

54. При лабораторному дослідженні повітря лікарняної палати виявлено: загальна кількість мікроорганізмів у повітрі 2500 на 1 м3, із них 125 гемолітичного стрептокока. Який захід необхідно провести для знезаражування повітря в палаті?

A. Інфрачервоне опромінення лампами "Солюкс".

B. Опромінення прямими сонячними променями.

C. Ультрафіолетове опромінення лампами "БД-30".

D. Ультрафіолетове опромінення лампами "ЛД".

E. Електроаероіонізація повітря.

55. У жіночій консультації зареєстровано 3 тисячі жінок із різними гінекологічними захворюваннями. Протягом року непрацездатними було 200 жінок. На який максимальний термін дільничний лікар акушер-гінеколог може самостійно видати листок непрацездатності?

A. На 3 дні.

B. На 6 днів.

C. На 10 днів.

D. На 11 днів.

E. На 4 місяці.

56. У населеному пункті протягом трьох років відзначається ріст захворюваності дифтерією, реєструються окремі сімейні спалахи. Який з перерахованих заходів може найбільш ефективно вплинути на епідемічний процес дифтерії і зменшити захворюваність до окремих випадків?

A. Виявлення носіїв.

B. Госпіталізація хворих.

C. Дезинфекція в осередку.

D. Імунізація населення.

E. Рання діагностика.

57. Тест на вагітність, проведений жінці 10 липня 1997 р, виявився позитивним. У жінки регулярний 28-денний цикл, остання менструація з 1 по 4 травня 1997 р. Який очікуваний строк пологів?

A. 1 лютого 1998 р.

B. 8 лютого 1998 р.

C. 15 лютого 1998 р.

D. 22 лютого 1998 р.

58. У хворого 42 років після стресових ситуацій виникає хвильоподібний біль у животі. Останніми днями з'явився закреп. Об'єктивно: живіт здутий, ділянки товстої кишки спазмовані та болючі при пальпації. Кал із домішками слизу і у вигляді плівок. Які з наведених комбінацій лікарських засобів є найбільш ефективними в даному випадку?

A. Вентер, ампіцилін.

B. Сибазон, но-шпа.

C. Смекта, гастроцепін.

D. Фестал, папаверин.

E. Церукал, карболен.

59. Хворий скаржиться на майже постійні болючі відчуття над лобком, періодичну гематурію, особливо після фізичного навантаження, переривчастий струмінь сечі, іноді навіть раптове припинення акту сечовипускання, що відновлюється при зміні положення тіла. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A. Абсцес простати.

B. Аденома простати.

? C. Камінь сечового міхура.

+D. Пухлина сечового міхура.

E. Гострий цистит.

60. Жінка 45 років скаржиться на сильний біль в низу живота зліва, який настав раптово. Останні 5 років страждає фіброміомою матки. Об'єктивно: матка розміром до 12-13 тижневого строку вагітності, щільна, бугриста. Один з вузлів зліва рухомий, різко болючий. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загострення запального процесу придатків.

B. Загроза переривання вагітності в 13 тижнів.

C. Киста яєчника з перекрутом.

D. Кистома яєчника.

E. Перекрут фіброматозного вузла.

61. Хворий 42 років поступив до клініки з лівобічним спонтанним пневмотораксом. Хворіє на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень протягом 6 років. Який захід є головним при даному ускладненні ?

A. Вдихання кисню.

B. Аспірація повітря з плевральної порожнини.

C. Призначення серцевих глікозидів.

D. Введення аналгетиків.

E. Введення дихальних аналептиків.

62. Хворий 29 років скаржиться на біль в правий здухвинній області протягом доби. Біль спочатку виник у епігастрії. Випорожнення у нормі, дизуричних явищ немає. Об'єктивно: t=37,8°С, Ps 92 за хв. Вимушене положення - на спині з зігнутими в тазостегнових суглобах ногами і приведеним до живота правим стегном. Живіт не роздутий, м'який, болісний у правій здухвинній області при глибокій пальпації. Симптоми Щеткіна-Блюмберга, Ровзіга, Ситковського негативні. Сиптоми Яуре-Розинова, Габая, Пастернацького справа - позитивні. У крові: лейк. 14,3х109/л зі зсувом лейкоцитарної формули вліво. Аналіз сечі без змін. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?

A. Апендикулярний здухвинний абсцес.

B. Гострий правобічний паранефрит.

C. Гострий ретроцекальний апендицит.

D. Гострий тазовий апендицит.

E. Правобічна ниркова коліка.

63. Хвора 60 років скаржиться на біль у правій здухвинній області, схуднення, відсутність апетиту, слабість, стійкі запори. Занедужала більше 8 місяців тому. Об'єктивно: шкіра землистого кольору, суха. У правій половині живота пальпується малозміщуваний інфільтрат 10х7 см, при перкусії над ним тупий перкуторний звук. Аускультативно - посилення кишкових шумів. У крові: Hb 86 г/л. Який метод дослідження найбільш доцільно використати для постановки діагнозу?

A. Іригографію органів черевної порожнини.

B. Комп'ютерну томографію.

C. Ректороманоскопію.

D. УЗД органів черевної порожнини.

E. Фіброгастроскопію.

64. Хвора 64 років скаржиться на висипання в ділянці правої гомілки, свербіння, мокнуття. Хворіє понад 10 років, початок хвороби пов'язує з травмою. Об'єктивно: на задній поверхні гомілки виразка з чіткими нерівними краями, дно покрите грануляціями. Навколо виразки шкіра почервоніла з ціанотичним відтінком, інфільтрована, ерозії, кірки, мокнуття. На обох кінцівках варикозне розширення венозних судин. Який найвірогідніший діагноз?

A. Алергічний дерматит.

B. Ектима.

C. Контактний простий дерматит.

D. Мікробна екзема.

E. Справжня екзема.

65. Жінка 45 років звернулась зі скаргами на помірні кров'янисті виділення із статевих шляхів, які з'явились після затримки чергової менструації на 1,5 місяця. Піхвове дослідження: шийка матки чиста, матка не збільшена, щільна, рухома, безболісна; придатки не збільшені, безболісні; склепіння глибокі. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Аденоміоз.

? B. Дисфункціональна маткова кровотеча.

+ C. Рак тіла матки.

D. Аборт, що розпочався.

E. Субмукозна фіброміома.

66. Хвора 39 років поступила до стаціонару на 5-й день хвороби. Захворювання почалося з ознобу, що змінився відчуттям жару, t=39,5°С, інтоксикація. Напад пропасниці продовжувався 6 годин, після чого температура знизилася до 36,5°С, було надмірне потовиділення. Такий стан знов виник через день. Поза нападами стан відносно задовільний. Об'єктивно: Ps 72 за хв., АТ 110/70 мм рт.ст. Який препарат треба застосувати для лікування?

A. Бісептол.

B. Делагіл.

C. Доксициклін.

D. Метронідазол.

E. Примахін.

67. Хворий 40 років раніше був оперований у зв'язку з гострими запальними захворюваннями органів черевної порожнини. Звернувся в невідкладному порядку в поліклініку зі скаргами на переймоподібний інтенсивний біль у животі, багаторазову блювоту і відсутність випорожнення протягом 3 діб. Погіршення стану відбулося 24 години тому. Об'єктивно: позитивні симптоми Склярова, Валя, Обухівської хвороби. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дивертикуліт товстої кишки.

B. Мезентеріотромбоз.

C. Гостра кишкова непрохідність.

D. Гострий панкреатит.

E. Гострий холецистит.

68. При огляді у чоловіка 37 років з синдромом тривалого здавлення, ГНН в стадії анурії мають місце гіпертензія, набряки, ЦВТ 150 мм вод.ст. Який варіант розладу водно-електролітного стану спостерігається у потерпілого?

A. Гіпертонічна гіпергідратація, гіперкаліємія.

B. Гіпертонічна гіпергідратація, гіпокаліємія.

C. Гіпертонічна дегідратація, гіперкаліємія.

D. Гіпотонічна гіпергідратація, гіперкаліємія.

E. Гіпотонічна дегідратація, гіперкаліємія.

69. У післяопераційного хворого, якому проводилась інфузійна терапія в ліктьову вену, раптом сталася зупинка кровообігу. Негайно розпочаті ШВЛ методом "рот-до-рота" і непрямий масаж серця. Яким шляхом найдоцільніше провести невідкладну медикацію розчинами адреналіну гідрохлориду 0,1%-1,0 мл та атропіну сульфату 0,1%-1,0 мл в цій ситуації?

A. Внутрішньосерцево.

B. В сонну артерію.

C. Пункційно, в підключичну вену.

D. Через голку, що знаходиться в ліктьовій вені.

E. Під язик.

70. У хворого 34 років, який перебуває в інфекційному відділенні з підозрою на черевний тиф, на 17 день хвороби раптово погіршилось самопочуття. Незважаючи на те, що температура знизилась до норми, з'явився холодний піт, шкіра бліда, пульс ниткоподібний, АТ 80/60 мм рт.ст. Живіт м'який, були рідкі випорожнення, на колір яких хворий не звернув уваги, персонал випорожнень не бачив. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у цього хворого?

A. Ендотоксичний шок.

B. Кишкова кровотеча.

C. Перфорація стінки тонкої кишки.

D. Приєднання вторинної кишкової інфекції.

E. Дегідратаційний шок

71. У юнака 17 років учора на фоні катаральних явищ верхніх дихальних шляхів, з'явилися сильний головний біль, нудота, підвищилась температура, під вечір головний біль посилився, виникло блювання. Об'єктивно: стан сомнолентності, ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга з обох боків, загальна гіперестезія. Які додаткові методи обстеження треба використати у першу чергу для уточнення діагнозу?

A. Електроенцефалографію.

B. Комп'ютерну томографію голови.

C. Люмбальну пункцію.

D. Магнітно-резонансну томографію голови.

E. Офтальмоскопію.

72. Дитині 1 рік. Не ходить, сидить нестійко, не говорить, не активний. Голову тримає з 10 місяців. Народився від 1-х нормальних пологів, маса тіла при народженні 4300. Об'єктивно: блідий, набряклий, сідлоподібний ніс, великий язик. Шкіра суха, голос грубий. Пульс 100 за хв. Зубів немає. З боку внутрішніх органів - без особливостей. Випорожнення 1 раз на 2-3 дні. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гіпотиреоз.

B. Дитячий церебральний параліч.

C. Рахіт.

D. Хвороба Гіршпрунга.

E. Хвороба Дауна.

73. Хвора 56 років поступила на 6-й день хвороби у важкому стані, з різким головним болем. Об'єктивно: t=40,1°С, Ps 120 за хв., ритмічний, середнього наповнення, АТ 90/70 мм рт.ст. Обличчя гіперемійоване, ін'єкція судин ока. Язик сухий, при висуванні тремтить. У легенях розсіяні сухі хрипи. На шкірі живота, грудей, внутрішній поверхні передпліччя рясна розеольозно-петехіальна висипка. Печінка +3 см, селезінка +1 см. Наступного дня виникло психомоторне збудження, зорові галюцінації. Яке дослідження треба призначити для встановлення діагнозу?

A. Мієлограму.

B. Гемокультуру.

C. Дослідження спинномозкової рідини.

D. Реакцію аглютинації з рикетсіями Провачека.

E. Рентгенографію органів грудної клітки.

74. У юнака 20 років спостерігається грижа білої лінії живота. 3 години тому з'явився інтенсивний біль в області грижі. Блювоти, нудоти немає. Об'єктивно: пальпується болісне випинання в епігастрії розміром 4х5 см, що не вправляється. Місцеве напруження м'язів передньої черевної стінки. Симптом "кашлевого поштовху" відсутній. Яке ускладнення грижі білої лінії живота спостерігається?

A. Запалення грижового мішка.

B. Копростаз.

C. Невправимість грижі.

D. Обмеження грижі.

E. Флегмона передньої черевної стінки.

75. Дівчинка 12 років госпіталізована з приводу значної носової кровотечі. Два тижні тому використовувала левоміцетин для лікування розладу травлення. Об'єктивно: на шкірі елементи геморагічного висипання різного розміру і забарвлення. Який діагноз найбільш імовірний?

+ A. Хвороба Віллебранда.

? B. Геморагічний васкуліт.

C. Гемофілія.

D. Гострий лейкоз.

E. Тромбоцитопенія.

76. Жінка 30 років скаржиться на відсутність вагітності протягом 8 років сімейного життя. Менструації з 16 років по 3-5 днів із затримками на місяць і більше. У жінки надмірна вага тіла, гірсутизм. Бімануальне дослідження: тіло матки збільшене в розмірах, в області придатків визначаються збільшені в розмірах яєчники, щільної консистенції, безболісні, рухливі при зсуві. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Генітальний інфантилізм.

B. Дермоїдні кисти яєчників.

C. Синдром Штейна-Левенталя.

D. Туберкульоз статевих органів.

E. Хронічний аднексит.

77. Хворий 40 років скаржиться на біль і випинання в правій паховій області. Мають місце дизуричні явища. Об'єктивно: випинання вправляється. У правій паховій області визначається утворення округлої форми, еластичної консистенції, насіннєвий канатик розташований латерально від випинання. Симптом "кашлевого поштовху" позитивний. Загальний стан задовільний. Загальні аналізи крові і сечі в нормі. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Варикоцеле.

B. Коса пахова грижа.

C. Крипторхізм.

D. Паховий лімфаденіт.

E. Пряма пахова грижа.

78. Дитина 10 років хворіє на хронічну пневмонію, що ускладнилася розвитком легеневого серця. Яка найбільш характерна ознака цього синдрому на ЕКГ?

A. Низький зубець Р.

B. Низький зубець Т.

C. Високий зубець Р.

D. ST нижче ізолінії.

E. Лівограма.

79. У дитини 5 років після перенесеного грипу при фізичному навантаженні з'являється задишка. Рентгенологічно: у верхній частині лівої легені - овальне утворення без рівня рідини з чітким, тонким внутрішнім контуром без перифокальної реакції. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гостра гнійна деструкція легені, бульозна форма.

B. Абсцес легені.

C. Уроджена киста лівої легені.

D. Уроджена часткова емфізема.

E. Лівосторонній пневмоторакс.

80. Які облікові документи доцільно використовувати в першу чергу для аналізу у випадку суттєвої різниці в рівнях загальної захворюваності на окремих дільницях, що обслуговуються поліклінікою?

  1. Щоденник роботи лікаря.

  2. Карти амбулаторного хворого.

  3. Контрольні карти диспансерного спостереження.

  4. Зведену відомість обліку захворювань, зареєстрованих у даній установі.

  5. Статистичні талони для реєстрації заключного діагнозу.

81. У жінки 27 років захворювання почалося гостро з підвищення температури до 39°С, сильного головного болю. Прийняла 2 таблетки аспірину. За вухами, на обличчі та тулубі помітила висип у вигляді плям, які швидко перетворювались на везикули. На другий день хвороби висип став рясним, переважають везикули. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Вітряна віспа.

B. Висипний тиф.

C. Герпетична інфекція, поширена форма.

D. Медикаментозна хвороба.

E. Стрептодермія.

82. У районі А. зростає рівень гінекологічних захворювань у віковій групі 13-14-літніх дівчаток. Яке найбільше доцільне сполучення етапів організації гінекологічної допомоги дівчаткам у цьому районі?

A. дитячий гінеколог - дитячий гінекологічний стаціонар.

B. жіноча консультація - акушерський стаціонар.

C. жіноча консультація - дитячий гінеколог - гінекологічний стаціонар.

D. дільничний педіатр - дитячий гінеколог - гінекологічний стаціонар.

83. Робочий 35 років протягом 10 днів був непрацездатний через ангіну. Розмір денної допомоги склав 4,5 у.о., вартість одного дня нествореної продукції дорівнює 14,6 у.о. Який розмір економічного збитку в зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

A. 150 у.о.

B. 191 у.о.

C. 205 у.о.

D. 290 у.о.

E. 303 у.о.

84. Чоловік 28 років звернувся до дерматолога зі скаргами на наявність різко болючих пухирцевих висипів на шкірі обличчя, високу температуру. Встановлений діагноз: оперізуючий лишай. Які з названих препаратів будуть найбільш ефективними на початку захворювання?

A. Антибіотики.

B. Вітаміни.

C. Імунодепресанти.

D. Препарати групи ацикловіра.

E. Препарати для дезинтоксикації.

85. При піхвовому дослідженні: голівка плода заповнює спереду 1/2 внутрішньої поверхні симфізу, із боків - середину пластинок, що закривають вертлужні западини, позаду - місце сполучення I і III крижових хребців. У якій площині малого таза знаходиться передлежача частина плоду?

A. Площина виходу з малого таза.

B. Площина вузької частини порожнини малого таза.

C. Площина широкої частини порожнини малого таза.

D. Площина входу в малий таз.

E. Над входом у малий таз.

86. У хворого гепатомегалією і шкірною сверблячкою виявлено десятикратне збільшення лужної фосфатази. Це характерно для :

A. активного імуного запалення.

B. печінко-клітинної недостатності.

C. холестазу.

D. цитолізу.

E. шунтової печінкової недостатності.

87. Потерпілого вилучено з-під уламків зруйнованого будинку через 6 годин. Об'єктивно: синдром тривалого здавлення обох кінцівок, некомпенсована ішемія П ступеня. Проводиться комплексна інтенсивна терапія під час транспортування. Яку комбінацію трансфузійних засобів необхідно вилучити з використання на догоспітальному етапі лікування?

A. Желатиноль, альбумін.

B. Поліглюкін, фізіологічний розчин.

C. Розчин глюкози 10%.

D. Розчин Рінгера.

E. Фізіологічний розчин, розчин натрію гідрокарбонату.

88. Хворий 48 років скаржиться на підвищення температури до 38,5°С, озноби, біль у грудній клітці, кашель без виділення харкотиння. Захворів 7 - 8 днів тому після екстракції зуба. Рентгенологічно: округла тінь з чіткими контурами в нижній частині правої легені. Який найбільш імовірний діагноз?

? A. Абсцес легень.

+ B. Бронхоектатична хвороба.

C. Ехінококоз легень.

D. Пухлина правої легені.

E. Туберкульоз легень.

89. Хворий 18 років страждає на інсулінозалежний цукровий діабет протягом 9 років. Вранці стан хворого був задовільний. Раптово о 12 годині втратив свідомість. Якою має бути першочергова тактика лікаря?

A. Ввести інсулін короткої дії.

B. Ввести в/в струменево 40%-розчин глюкози.

C. Дати кисень.

D. Замовити терміновий аналіз крові.

E. Налагодити в/в краплинне введення глюкози з інсуліном.

90. Геолог 25 років працював у польових умовах Центральної Азії протягом останнього місяця. Повернувся 3 дні тому. Початок захворювання бурний, симптоми загальної інтоксикації надзвичайно вираженї. Об'єктивно: t=40°С, ЧД 26 за хв., Рs 140 за хв., слабкого наповнення. АТ 80/40мм рт. ст. Тони сердця глухі. Лежить на спині, права нога напівзігнута. В правій паховій зоні тверде утворення розміром 15х25 мм з нечіткими контурами, малорухоме та дуже болісне. Шкіра над ним яскраво гіперемійована. Який збудник захворювання?

A. Bacteroides fragilis.

B. Francisella Tularensis.

C. Mycobacterium bovis.

D. Pseudomonas aureginosa.

E. Yersinia Pestis.

91. При профогляді робітників заводу виділена група осіб чоловічої статі 3-ї групи фізичної активності (інтенсивності праці). Скільки ккал (кДж) повинен містити раціон харчування робочих даної групи для забезпечення енергетичного гомеостазу?

A. 2100-2450 ккал ( 8792-10258 кДж).

B. 2500-2800 ккал (10467-11723 кДж).

C. 2950-3300 ккал (12351-13816 кДж).

D. 3400-3850 ккал (14235-16119 кДж).

E. 3750-4200 ккал (15701-17585 кДж).

92. Хвора 53 років скаржиться на біль у правому підребер'ї, нудоту протягом 4 діб. Стан пов'язує з вживанням м'ясної їжі. При пальпації болісність у правому підребер’ї. Симптоми Ортнера, Мюссі-Георгієвського не виражені, симптоми подразнення очеревини відсутні. Який метод доцільно використовувати в першу чергу для уточнення діагнозу?

A. Колоноскопію.

B. Лабораторні методи дослідження.

C. Лапароскопію.

D. УЗД органів черевної порожнини.

E. Фіброгастродуоденоскопію.

93. Дитина 5 місяців занедужала тиждень тому, коли з'явилися субфебрильна температура, нездужання, покахикування. На штучному вигодовуванні з 3 місяців. Напередодні ввечері з'явився прискорений кашель, відчутне на відстані дихання. Об'єктивно: наростаюча задишка, дифузійна розширена крепітація над легенями, що звичайно вислуховують при гострому бронхіоліті в дітей грудного віку. Даний стан необхідно диференціювати від: