Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

претест

.RTF
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
513.96 Кб
Скачать

A. ларинготрахеїту.

B. лівошлуночкової серцевої недостатності.

C. Вогнищевої пневмонії.

D. гострого бронхіту.

E. чужорідного тіла в дихальних шляхах.

94. Чоловік 45 років доставлений до клініки після втрати свідомості на вулиці. Об'єктивно: Ps 78 за хв., АТ 120/80 мм рт.ст. Ліва межа серця зміщена назовні на 3 см, на верхівці та по лівому краю груднини грубий систолічний шум. ЕКГ: показники гіпертрофії лівого передсердя і лівого шлуночка. ЕхоКГ: порожнина лівого передсердя збільшена, порожнина лівого шлуночка зменшена, гіпертрофія міжшлуночкової перетинки і задньої стінки лівого шлуночка. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Атеросклеротичний кардіосклероз.

B. Гіпертрофічна кардіоміопатія.

C. Коарктація аорти.

D. Мітральний порок.

E. Стеноз устя аорти.

95. У жінки 46 років під час диспансеризації виявлено блокаду правої ніжки пучка Гіса. Наглядається з приводу хронічного бронхіту. Скарг з боку серцево-судинної системи немає. Об'єктивно: ЧД 18 за хв., ЧСС 76 за хв., АТ 120/80 мм рт.ст. У легенях жорстке дихання. Гучність тонів серця не змінена. Ритм правильний. Печінка не збільшена. Набряків немає. Які ваші рекомендації у зв'язку із змінами на ЕКГ?

A. Термінова госпіталізація.

B. Консультація кардіохірурга.

C. Диспансерний нагляд у кардіолога.

D. Призначення ізадрина.

E. Лікування не показане.

96. У дитини 8 років з'явилося підвищення температури, шкірна сверблячка, загальна слабість. 2 місяці спостерігається з приводу шийного лімфаденіту. Об'єктивно: t=38,9°С. Блідий, виснажений. Передньо-шийні лімфовузли справа пальпуються у вигляді конгломерату до 5 см щільної консистенції, безболісні. Перкуторно - розширення середостіння. Дихання везикулярне, печінка +1,5 см. У крові: ер. 3,5х1012/л, Hb 115 г/л, лейк. 12х109/л, тромб. 210х109/л, ШЗЕ 42 мм/год. Реакція Манту з 2 ТО - 6 мм. Який попередній діагноз?

A. Доброякісний лімфоретикульоз.

B. Інфекційний мононуклеоз.

C. Лімфопроліферативне захворювання.

D. Піелопроліферативне захворювання.

E. Туберкульозний шийний лімфаденіт.

97. Хворий 50 років скаржиться на стискаючий біль у ділянці серця з ірадіацією, різку слабкість.Біль турбує протягом 1години, не знімається нітрогліцерином. Об'єктивно: Ps 116 за хв., АТ 110/70 мм рт.ст. Шкірні покриви бліді. Тони серця ослаблені, ритмічні, короткий систолічний шум над верхівкою. ЕКГ: зниження амплітуди зубця R, підйом сегменту ST над ізолінією у відведеннях І, aVL, V1 - V4. Больовий напад куповано. Якою має бути подальша тактика дільничного лікаря?

A. Призначення амбулаторного лікування.

B. Направлення на додаткові обстеження.

C. Направлення хворого на консультацію до кардіолога.

D. Планова госпіталізація до кардіологічного стаціонару.

E. Термінова госпіталізація в кардіологічне відділення.

98. Робітник 55 років під час роботи повторно захворів на інфаркт міокарда, з приводу якого лікувався 4 місяці. Комплекс реабілітаційних заходів позитивних результатів не дав. Був направлений на МСЕК. Отримав другу групу інвалідності. Визначьте причину інвалідності.

A. Інвалідність внаслідок загального захворювання.

B. Інвалідність внаслідок професійного захворювання.

C. Інвалідність при виконанні дій в інтересах підприємства.

D. Інвалідність при виконанні громадських обов'язків.

E. Інвалідність до початку трудової діяльності.

99. Хвора скаржиться на тупі ниючі болі в правій поперековій області. За даними оглядової і інфузійної урографії виявлений коралоподібний камінь правої нирки 5х3 см з відсутністю функції нирки. Функція лівої нирки збережена. Звертають на себе увагу головний біль, підвищення АТ до 180/110 мм рт.ст. Яка найкраща лікувальна тактика для даної хворої?

A. Антибактеріальна терапія.

B. Дистанційна або контактна літотрипсія.

C. Літолітична терапія.

D. Відкрита хірургічна допомога.

E. Санаторно-курортне лікування.

100. Чоловік 52 років протягом 3-х місяців відмічає різку слабкість, швидку втому, задишку при ході, підвищену пітливість, підвищення температури до 38,5°С, втрату апетиту, важкість у лівому підребер'ї. Втрата ваги на 4 кг. Селезінка щільна, + 5-6 см. У крові: ер. 3,2х1012/л, Hb 60 г/л, кольоровий показник 0,9, лейк.169х109/л, (б. 4%, промієлоцити 4%, мієлоцити 4%, п. 2%, с. 45%, л. 3%, м. 1%, бласти 32%), ШЗЕ 28 мм/год. При повторному дослідженні крові: збільшення бластних клітин до 64%. Який найбільш імовірний клінічний діагноз?

A. Гострий мієлолейкоз, лейкемічна стадія.

B. Лейкемоїдна реакція

C. Хронiчний лiмфолейкоз, спленомегалiчна форма.

D. Хронiчний мiєлолейкоз, бластний криз.

101. У хворого 49 років, який хворів на гіпертонічну хворобу, наступив геморагічний інсульт з правобічним геміпарезом. Хворий пройшов повний курс необхідного лікування і оздоровчо-реабілітаційних заходів, але втрачені функції повністю не відновилісь. Яка установа повинна встановити групу і причину інвалідності ?

A. Лікарсько-консультативна комісія.

B. Лікарсько-трудова комісія.

C. Медико-соціальна експертна комісія.

D. Комісія з соціального забезпечення.

E. Відділ соціального забезпечення.

102. Породілля 23 років, 4-та доба після фізіологічних пологів. Скарг немає. Об'єктивно: t=36,5°С, ЧСС 80 за хв., ритмічний, АТ 120/70 мм рт.ст. Стан задовільний. Молочні залози м'які, безболісні, соски цілі. Матка щільна, безболісна, дно її на 1 п/п нижче пупка. Лохії серозно-кров'яні. Діагноз: субінволюція матки. Яку лікарську дію необхідно виконати при веденні даної хворої?

A. Внутрішньоматочну інстиляцію диоксидину.

B. Гіпербаричну оксигенацію.

C. Інструментальну ревізію порожнини матки.

D. Лапаротомію, ампутацію матки.

E. Призначити засоби, що стимулюють скорочення матки.

103. Хворий 50 років прооперований 5 днів тому в зв'язку з гострим простим апендицитом. 2 дні тому з'явилася блювота, перестали відходити гази і кал. Об'єктивно: живіт роздутий, позитивні симптоми Склярова, Валячи, Щеткіна-Блюмберга. Яка найбільш імовірна причина погіршення стану хворого?

A. Абсцес черевної порожнини.

B. Гематома брижі тонкої кишки.

C. Гострий післяопераційний панкреатит.

D. Післяопераційний парез кишечника.

E. Кишкова непрохідність.

104. Хворий 20 років захворів гостро: нежить, кашель, болі в животі, випорожнення рідкої консистенції, температура 38,5°С. Об'єктивно при госпіталізації на 6-й день хвороби: на праву ногу встати не може, активні рухи в ній відсутні, пасивні - болісні. М'язи стегна мляві, болісність по ходу нервових стовбурів. Колінний рефлекс на правій нозі не викликається, справа знижений черевний рефлекс. Менінгеальні знаки відсутні, симптом "триніжника" позитивний. У крові: лейк. 4,2х109/л., ШЗЕ 6 мм/год. Яка локалізація уражень нервової системи?

A. Кора головного мозку.

B. Корінці поперекового відділу спинного мозку.

C. Передні роги спинного мозку.

D. Сідничний нерв.

E. Стовбурова частина мозку.

105. Дитина 10 років після падіння з висоти скаржиться на біль, деформацію, обмеження рухів у лівому ліктьовому суглобі, відсутність больової чутливості ІV, V пальців, обмеження їх рухів. На рентгенограмі: ушкодження плечової кістки в надвиросткової області. Поставте діагноз.

  1. Закритий надвиростковиї перелом плечової кістки зі зсувом.

  2. Закритий надвиростковиї перелом плечової кістки зі зсувом, неврит променевого нерва.

  3. Закритий надвиростковиї перелом плечової кістки зі зсувом, травматичний неврит ліктьового нерва.

  4. Закритий надвиростковиї перелом плечової кістки, неврит серединного нерва.

  5. Відкритий надвиростковиї перелом плечової кістки.

106. У хворого 59 років спостерігається тупий біль у верхній частині живота, нудота, відрижка повітрям, відсутність апетиту, відраза до м'ясної їжі, загальна слабкість, схуднення. Об'єктивно: шкіра бліда. Пальпація надчеревної ділянки помірно болісна. У крові: лейк. 11,0х109/л, Hb 88 г/л, ШЗЕ 34 мм/год. У калі: позитивна реакція на приховану кров. Який із наведених діагнозів є найбільш імовірним?

A. Виразкова хвороба.

B. Ерозивний гастрит.

C. Рак шлунка.

D. Хронічний гастрит (типу А).

E. Хронічний гастрит (типу В).

107. Юнак 20 років, електромеханік, госпіталізований у важкому стані. Дихання типу Чейн-Стокса. Свідомість поплутана. АТ 80/40 мм рт.ст. Некрози окремих м'язових груп грудної клітки, верхньої кінцівки. Не дивлячись інтенсивну терапію настала зупинка серця. На ЕКГ: фібриляція шлуночків. Діагноз - електротравма в результаті дії струму високої напруги (понад 1000 В). Яка дія є першочерговою у комплексі реанімаційних заходів?

A. Негайне введення адреналіну, атропіну.

B. Внутрішньосерцеве введення адреналіну, атропіну.

C. Штучна вентиляція легень.

D. Дефібриляція.

E. Непрямий масаж серця.

108. Хворий 78 років скаржиться на постійні болі, мерзлякуватість в гомілках і ступнях обох ніг, часте порушення сну через біль в ногах. Без зупинки може пройти 40 метрів. Об'єктивно: шкіра бліда, на ногах гіпотріхоз, гіперкератоз, гомілки і стопи на дотик холодні. Пульсація на стегнових артеріях ослаблена. Аускультативно систолічний шум. Реологічний індекс - 0,6, кут a - 50°. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Облітеруючий ендартеріїт ніг.

B. Облітеруючий атеросклероз судин ніг.

C. Посттромбофлебітичний синдром.

D. Хвороба Рейно.

E. Хронічний тромбофлебіт ніг.

109. Хвора 42 років скаржиться на загальну слабкість, задишку, пітливість, відчуття важкості в правій половині грудної клітки. Об'єктивно: Ps 100 за хв., ритмічний. Права половина грудної клітки відстає під час дихання, міжреберні проміжки згладжені, перкуторний звук справа тупий, дихання не вислуховується. Перкуторно серце зміщено вліво. Який метод є найбільш інформативним для верифікації кінцевого діагнозу?

A. Бронхоскопія.

B. Плевроскопія.

C. Плевральна пункція з дослідженням випоту.

D. Рентгенологічне дослідження грудної клітки.

E. Ультразвукове дослідження грудної клітки.

110. Жінка 22 років скаржиться на підвищення температури до 38,2°С, болі у великих суглобах та м'язах, прозідне зниження гостроти зору протягом 3 місяців. Об'єктивно: АТ на правій руці 130/80 мм рт.ст., на лівій 80/60 мм рт.ст., на правій сонній артерії вислуховується грубий шум. У крові: ШЗЕ 42 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дерматоміозид.

B. Неспецифічний аортоартеріїт.

C. Інфекційний ендокардит.

D. Системний червоний вовчак.

E. Вузликовий періартеріїт.

111. У дитини 6 місяців з гострою кишковою інфекцією протягом 2 днів було часте рідке випорожнення до 15 разів на добу, потім приєдналася багаторазова блювота, від пиття відмовляється. Об'єктивно: t°=35,8°С, шкіра і слизові сухі, бліді, риси обличчя загострені, , метеоризм, олігурія. Вкажіть найбільш імовірну причину погіршення стану?

A. Ексикоз.

B. Інвагінація.

C. Інфекційно-токсичний шок.

D. Менінгоенцефаліт.

E. Нейротоксикоз.

112. У хаті взимку знайдено тіло жінки. Констатована смерть, у хаті відчутний запах чаду. Після огляду трупу судово-медичний експерт попередньо вказав причину смерті: отруєння окисом вуглецю. Якого кольору трупні плями спостерігав експерт?

A. Аспидно-сірі.

B. Буруваті.

C. Рожево-червоні.

D. Синюшні.

E. Синюшно-фіолетові.

113. Хворий 42 років скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї, слабкість, зниження аппетиту, свербіння шкіри, жовтяницю. Хвороба почалась 1 місяць тому з тривалих артралгій, відрази до їжі, сильної слабкості. Три тижні тому з'явилась жовтяниця, що зараз значно збільшилась, хоч загальний стан суттєво покращав. Об'єктивно: t=36,0°С, Ps 56 за хв. Місцями сліди розчісувань. Язик обкладений білим нальотом. Живіт м'який, болісний у правому підребер'ї. Позитивний симптом Ортнера. Печінка +3см. Селезінка не збільшена. У крові: лейкопенія, відносний лімфомоноцитоз, ШЗЕ 3 мм/год. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Вірусний гепатит А.

B. Вірусний гепатит В.

C. Вірусний гепатит Е.

D. Рак голівки підшлункової залози.

E. Цироз печінки.

114. Хворого 23 років після лікування діабетичного кетоацидозу турбує слабкість, перебої в роботі серця. Для лікування кетоацидозу застосовували введення інсуліну, натрію гідрокарбонату. У крові: глюкоза 4,5 ммоль/л, калій плазми 2,9 ммоль/л, натрій плазми 148 ммоль/л. Яка найбільш імовірна причина даного стану?

A. Алкалоз.

B. Ацидоз.

C. Гіпернатріємія

D. Гіпоглікемія.

E. Гіпокаліємія.

115. Мати дитини 3-х років відзначила в неї раптові приступи частого серцебиття, задишку, що тривають біля 3 годин.Об'єктивно: Ps 180/хв., АТ 80/55 мм рт.ст. Шкіра бліда, періоральний ціаноз, пульсація шийних вен. Везикулярне дихання. Межа серця в нормі, тони приглушені. ЕКГ: пароксизмальна тахікардія з аберованими комплексами QRS. Введення якого препарату ПРОТИПОКАЗАНО для лікування приступу в даного хворого ?

A. Дигоксин.

B. Ізоптин.

C. Новокаїнамід.

D. Обзидан.

E. Хінідин.

116. Юнак 20 років скаржиться на почуття засміченості правого ока, печію в оці, слизистогнійні виділення з ока. Об'єктивно: набряк повік, точкові геморагії на кон'юктиві склери правого ока, на слизовій повіці переднього склепіння наявні білувато-сірі плівки, які важко усувалися ватним тампоном. Кон'юктива при цьому кровоточила. Для якого виду кон'юктивіту характерні такі зміни?

A. Дифтерійного.

B. Вірусного.

C. Пневмококового.

D. Гострого епідемічного.

E. Гонококового.

117. Жінка 21 року захворіла гостро з підвищенням температури до 39,8°С, головним болем в лобно-скроневих ділянках, ломотою в усьому тілі. Також турбує кашель, біль за грудниною. На 2-й день хвороби лікар помітив кон'юнктивіт, склерит, гіперемію з ціанозом, набряк, зернистість слизової ротоглотки, жорстке дихання. Хворій слід призначити:

A. Ампіцилін.

B. Ацикловір.

C. Бісептол.

D. Доксицилін.

E. Ремантадин.

118. Чоловік 50 років скаржиться на інтенсивний постійний біль у правих відділах живота, що посилюється при рухах, протягом 1 доби. Біль виник у епігастрії, а потім локалізувався в правій нижній області. Приблизно 5 годин тому біль раптово посилився, став нестерпним. Об'єктивно: t=37,6°С, Ps 100 за хв. Стан середньої важкості. Язик сухий, обкладений білим нальотом. Права половина живота відстає в акті дихання, напружена, болісна при пальпації в правій здухвинній області. Симптом Щеткіна-Блюмберга позитивний справа. Яке захворювання найбільш вірогідно викликало такий стан?

A. Гострий деструктивний апендицит.

B. Гострий деструктивний холецистит.

C. Гострий панкреатит. Панкреонекроз.

D. Тромбоз судин брижі. Інфаркт кишечника.

E. Виразка 12-палої кишки з прикритою перфорацією.

119. Хворий 46 років звернувся з приводу плями на шиї, що з'явилась 2 дні тому, яка перетворилась на пухирець, а потім на тому місті з'явилась виразка з кірочкою. Місяць тому купив у випадкового продавця хутряну шапку. Об'єктивно: t=38,5°С, Ps 95 за хв., АТ 120/90 мм рт.ст. Спостерігається безболісний набряк шкіри навколо виразки. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Бешиха, бульозна форма.

B. Карбункул шиї.

C. Лейшманіоз.

D. Рак шкіри.

E. Сибірка, шкірна форма.

120. Чоловік 46 років скаржиться на сильний біль у першому плесно-фаланговому суглобі І пальця стопи, який з'явився раптово вночі після вживання значної кількості м'яса та алкоголю. Об'єктивно: t=38,0°С. Уражений суглоб набряклий, шкіра над ним яскраво-червоного кольору, гаряча на дотик. При пальпації ураженого суглоба - виражена болючість. У крові: ШЗЕ 35 мм/год, серомукоїд 0,180 од. Яке додаткове дослідження є найбільш інформативним для підтвердження діагнозу?

A. Рівень сіалових кислот у крові.

B. Рівень сечової кислоти у крові.

C. Рівень хондроїтинсульфату у крові.

D. С-реактивний білок.

E. Титр ревматоїдного фактора.

121. Відомо, що у формуванні сучасного рівня здоров'я населення приймають участь різні чинники неінфекційного походження, а саме: спосіб життя, забруднення природного середовища, генотип популяції, рівень медичної допомоги. Яке значення для здоров'я (приблизну питому вагу) мають медико-організаційні чинники?

A. 8 - 10 %.

B. 17 - 20 %.

C. 18 - 22 %.

D. 20 - 25 %.

E. 49 - 53 %.

122. Дівчинка 7 років скаржиться на незначні крововиділення із піхви протягом трьох діб, збільшення молочних залоз і оволосіння. При обстеженні виявлено пухлину правого яєчника розміром 12х10х10 см, малоболісну. Який необхідний метод лікування?

A. Гормональна терапія.

B. Диспансерний нагляд в жіночій консультації 5 місяців.

C. Променева терапія.

D. Хіміотерапія.

E. Хірургічне видалення пухлини.

123. Хвора 52 років скаржиться на затерпнення пальців рук, утруднення при ковтанні, печію, артралгії, задишку. Хворіє 7 років. Об'єктивно: стан задовільний. t=37,2°С, ЧД 18 за хв., Рs 78 за хв, АТ 180/100 мм рт.ст. Шкіра бліда, набряк шкіри кистей, скорочення нігтьових фаланг, тугорухомість пальців, правого ліктьового суглоба. Рентгенографія легень: дифузний пневмофіброз. Рентгенографія суглобів: кальциноз м'яких тканин у ділянці ліктьового суглоба, остеоліз нігтьових фаланг кистей. Рентгенологічне дослідження: звуження стравоходу, кила стравохідного отвору. У крові: Нв. 120 г/л, лейк. 8,0х109/л, ШЗЕ 22 мм/год. В сечі: від.щільн. 1015, ер. 3-4, лейк. 3-4 п/з., білок 0,033 г/л. Якої ознаки НЕ ВИСТАЧАЄ в клініці хвороби для повного синдрому склеродермії?

A. Гломерулонефриту.

B. Ендоміокардиту.

C. Сидрому Шегрена.

D. Телеангіоектазій.

E. Тиреоїдиту.

124. Після народження посліду почалася сильна кровотеча. Послід цілий. На оболонках є обірвана судина. Пологові шляхи цілі. Яка патологія спостерігається?

A. Гіпотонія матки.

B. Затримка в порожнині матки додаткової часточки плаценти.

C. Затримка оболонок у порожнині матки.

D. Обрив оболонок по краю.

E. Розрив судин пуповини.

125. Після закінчення операції холецистектомії та 2-годинної загальної анестезії препаратами НЛА та закисом азоту (N2O) ендотрахеальним методом, анестезіолог провів хворому заключну 5-хвилинну оксигенацію. Необхідність інгаляції кисню після закінчення подачі закису азоту викликана небезпекою розвитку:

A. артеріальної гіпертензії.

B. артеріальної гіпотензії.

C. брадікардії.

D. дифузійної гіпоксії.

E. кесонної хвороби.

126. Жінка 25 років звернулася до гінеколога зі скаргами на значні пінисті виділення з піхви, свербіння, печію в ділянці зовнішніх статевих органів. Об'єктивно: слизова оболонка піхви дифузно гіперемійована. Шийка матки циліндрична; зовнішнє вічко закрите. Тіло матки нормальних розмірів, матка неболюча, рухома. Придатки матки без особливостей з обох боків. Склепіння вільні. Виділення - значні, жовтуваті, пінисті. Який найімовірніший попередній діагноз?

A. Гарднерельозний кольпіт.

B. Гонорея.

C. Кандідомікоз.

D. Серозно-гнійний кольпіт.

E. Трихомонадний кольпіт.

127. Жінка 46 років звернулась зі скаргами на ниючий біль в низу живота. З анамнезу: менструальний цикл не порушений, статевим життям не живе. В 42 роки оперована з приводу виразки шлунку. При вагінальному дослідженні матка пальпується з утрудненням. В ділянці придатків з обох боків містяться щільні малорухливі пухлини. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дермоїдні кисти.

B. Метастази раку Крукенберга.

C. Рак яєчників.

D. Фіброміома яєчників.

E. Хронічне запалення придатків.

128. Аналіз повітря післяпологових палат дав наступні результати: СО2 - 0,25%, аміак - 3мг/м3, окислюваність - 6 мг/м3, загальне бактеріальне забруднення 3600 мікроорганізмів в 1 м3 повітря, вміст патогенного стафілокока - 7 в 1 м3. Із змивів поверхонь ліжок, стін і підлоги висіяний патогенний стафілокок. У породіль із ротогорла (зіву) висіяно патогенний стафілокок в 15%, у персоналу в 20%, із рук породіль в 25%, із сосків грудей в 28%. Який захід неспецифічної профілактики може виявитися найбільш ефективним в даному випадку?

A. Використання хімічних засобів для дезинфекції.

B. Використання фізичних методів дезинфекції.

C. Виявлення носіїв серед персоналу і хворих.

D. Механічна обробка, миття.

E. Санітарно-просвітня робота серед персоналу і хворих.

129. Хвора 60 років госпіталізована c гострим болем у правому підребер'ї. Об'єктивно: t=39°С. У правому підребер'ї болісний інфільтрат. Який метод дослідження буде найбільш інформативним для постановки діагнозу?

A. В/в холангіографія.

B. Рентгеноскопія шлунка.

C. РХПГ.

D. УЗД.

E. ЕГДФС.

130. Вагітна 24 років, із негативним Rh-фактором крові, перебуває на обліку в жіночій консультації з 14-15 тижнів вагітності. Ця вагітність третя, перша закінчилася нормальними пологами 6 років тому, дитина здорова, друга - викиднем на 16-17 тижні вагітності. Після пологів хворіє на інсулінозалежний цукровий діабет класу В. У крові: титр анти-Rh-антитіл 1:16-1:32. Яка тактика ведення даної хворої?

A. Введення лімфоцитарної суспензії з крові її чоловіка.

B. Добір дози інсуліну.

C. Переривання вагітності.

D. Регулярне визначення рівня глюкози крові.

E. Дотримання дієти.

131. За даними пельвіометрії таз має розміри 26-26-31-17 см. При дослідженні діагональна кон'югата - 9,5 см. Визначте форму таза.

A. Загальнорівномірнозвужений.

B. Загальнозвужений плоский.

C. Плоскорахітичний.

D. Поперечнозвужений.

E. Простий плоский.

132. Хворий 35 років страждає гострим гепатитом у фазі видужання з порушенням функції печінки і жовчних шляхів без супутніх захворювань шлунка і кишок. Для нормалізації порушених функцій печінки і жовчних шляхів, регулювання холестеринового і жирового обмінів раціон збагачується:

A. білками.

B. екстрактивними речовинами.

C. жирами.

D. ліпотропними речовинами.

E. вуглеводами.

133. Хлопчик 13 років скаржиться на головний біль, запаморочення протягом останнього року. Хворіє на ГРВІ 6-7 разів на рік, останній раз - 4 місяці тому. Об'єктивно: Маса тіла 46 кг (25-50 центилів), довжина тіла - 156 см (25-50 центилів). Правильної статури, задовільного харчування, шкіра чиста. Хронічної патології не виявлено. До якої групи здоров'я варто віднести хлопчика?

A. I.

B. II.

C. III.

D. IV.

E. V.

134. Дитина 5 років знаходиться на диспансерному обліку з діагнозом гломерулонефрит. Які зміни в сечі найбільш характерні для даного випадку?

A. Бактеріурія.

B. Гематурія.

C. Глюкозурія.

D. Лейкоцитурія.

E. Фосфатурія.

135. Хворому на цироз печінки після кровотечі з варикозно-розширених вен стравоходу для профілактики подальших кровотечій призначають:

A. верошпірон.

B. карсил (силімарин).

C. пропанолол (анаприлін).

D. хенодезоксихолеву кислоту.

E. есенціале.

136. Хвора 69 років госпіталізована в кардіологічне відділення із скаргами на задишку, переважно в нічні години, серцебиття, набряки гомілок. Об'єктивно: ЧД 24 за хв., ЧСС 126 за хв., Ps 103 за хв., АТ 140/90 мм рт.ст. Шкіра бліда, губи ціанотичні, набряки гомілок. Миготлива аритмія. Печінка +5см. Який із наведених аускультативних феноменів спостерігається найбільш часто?

A. Дрібнокаліберні хрипи.

B. Жорстке дихання.

C. Крупнокаліберні хрипи.

D. Сухі хрипи.

E. Шум тертя плеври.

137. Дівчинка 12 років страждає виразковою хворобою 12-палої кишки протягом 4-х років із неодноразовими загостреннями. Дієти не дотримується. Спостерігається хронічний декомпенсований тонзиліт, часті ГРВІ. Емоційно лабільна. При повторній ФГДС: "ніша" 0,5х0,6 мм по передній стінці 12-палої кишки, уреазний тест позитивний. Який із перерахованих факторів може бути головною причиною рецидивування захворювання?

A. Наявність вогнища хронічної інфекції.

B. Порушення дієти.

C. Психогенний.

D. Збереження гелікобактера пілорі (Нр).

E. Часті ГРВІ.

138. У жінки 50 років значні болі в суглобах верхніх і нижніх кінцівок, які посилюються при рухах, ранкова скутість. Хворіє 6 років. Об'єктивно: t=37,5°С. Набряк, гіперемія шкіри і різка болючість при пальпації і рухах обох променево-зап'ястних, п'ястнофалангових, проксимальних міжфалангових суглобів кистей, а також гомілкових суглобів. Зовнішня девіація кистей, суглоби деформовані, значна атрофія м'язів верхніх і нижніх кінцівок. З боку інших органів і систем патологічних змін не знайдено. У крові: ШЗЕ 40 мм/год. Яке захворювання є найбільш імовірним?