Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14 - Властивості та течія біорідин.RTF
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
597.85 Кб
Скачать

7.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття:

Виконати завдання:

  1. При атеросклерозі критичне число Рейнольдса в деяких судинах стає рівним 1160. Визначити швидкість, при якій стає можливим перехід від ламінарної течії до турбулентної в судині діаметром 2,5мм. Густина та в’язкість крові відповідно дорівнюють 1,05г/см3 та 5мПа*с. Відповідь: 4,4м/с.

  2. Відносно точні вимірювання критичного числа Рейнольдса засновані на визначенні електричного опіру крові, який збільшується при виникненні турбулентності в кровоносних судинах. Чим обумовлено це явище? В яких судинах системи кровообігу людини – крупних чи мілких – існує більша ймовірність переходу ламінарної течії крові в турбулентну?

  3. Визначити лінійну швидкість кровотоку в аорті радіусом 1,5см, якщо при довжині систоли 0,25с крізь аорту протікає 60мл крові. В скільки разів ця швидкість менша за критичну? Число Рейнольдса вважати рівним 1160. Густина та в’язкість крові відповідно дорівнюють 1,05г/см3 та 5мПа*с. Відповідь: 0,34м/с; критична швидкість більша за лінійну швидкість в 1,1 рази.

  4. Найбільше падіння тиску (не менш за 50% від початкового) твориться у артеріолах. Чим обумовлено це явище? Чому в більш мілких судинах – капілярах падіння тиску менш значне, незважаючи на те що їх кількість у сотні раз перевищує число артеріол?

  5. Під час ін’єкції іноді виникає необхідність швидкого введення ліків. В якому випадку та в скільки разів процедура пройде швидше: при збільшенні тиску в 2 рази чи при збільшенні діаметру ігли в 2 рази? Довжини ігол однакові. Чому для швидкого введення великої кількості рідини внутривінно не застосовують іглу для підшкірних ін’єкцій?

    1. Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів:

  1. При підготовці до занять використати методичну розробку для студентів за темою “Основи біореології та гемодінамики”

  2. Заповнити орієнтовну карту дії за формою, представленою у вказаній методичній розробці.

  3. Виконати завдання:

1. При вимірянні тиску крові суттєвим є те, що фіксується тиск у серці. Чому для виміряння використається плечова артерія в руці? Ця артерія має радіус приблизно 5мм, відстань від дуги аорти до точки виміряння приблизно дорівнює 0,3м, потік крові в плечовій артерії порядка 10-5м3/с. Розрахуйте падіння тиску між аортою та точкою виміряння. Чи дають такі виміряння точне уявлення про тиск крові, що виходить з серця? Чи можливим є з таким же успіхом використати для виміряння артерію в нозі? Відповідь: 61Па.

2. Уявить, що людина лежить на спині та у неї пошкоджено одну з головних артерій (прокол на верхній поверхні). На яку максимальну висоту заб’є кров? В чому небезпека пошкодження артерій? Чому пошкодження крупних він (підключичній, яремній, верхній полої) має більшу загрозу для людини? Відповідь: 1,6м.

3. Оцінити правильність виразів:

На підставі рівняння Бернуллі можливо зробити висновок, що…

А. у місцях звуження судин швидкість кровотоку більше; В. тиск в мілких судинах значно нижче, ніж в крупних; С. в мілких судинах гідростатичний тиск вище, ніж у крупних; Д. рівняння Бернуллі можна використати для опису кровотоку в судинах, де втрати енергії на тертя є невеликими.

4. Оцінити правильність виразів:

А. Швидкість течії крові змінюється тільки по мірі розвітвлення судинного русла; В. Швидкість течії крові змінюється тільки в залежності від відстані від центра судини; С. в центрі судини швидкість є мінімальною; Д. статичний тиск в центрі сосуду є максимальним.

5. Оцінити правильність виразів:

А. Течія крові в артеріальній частині СКО є стаціонарною; В. течія крові в артеріальній частині СКО є пульсуючою; С. в мілких судинах виникає турбулентна течія; Д. турбулентна течія виникає в крупних судинах.