Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ.rtf
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
80.03 Кб
Скачать

2.Програма здоров'я для всіх алмагатинської декларації.

Конкретним соціально-медичним кроком щодо втілення в життя мети цієї науки в інтересах всього людства була алмагатинська декларація 1978р. і перша спроба створення загальної програми запланованих дій з охорони і зміцнення здоров'я населення. Це програма здоров'я для всіх.

Положення алмагатинської декларації:

- Існуюча величезна нерівність в стані здоров'я людини особливо між розвинутими країнами і тими, що розвиваються, а також самих країнах є неприйнятним і складає предмет роботи для всіх країн.

- Охорона і зміцнення здоров'я народу є суттєвою частиною невпинного економічного і соціального розвитку, сприяє підвищенню якості життя та служити загальному миру.

- Уряди несуть відповідальність за свій народ, котре може бути забезпечене тільки шляхом втілення відповідних швидко- санітарних і соціальних методів.

3.Завдання соціальної медицини.

Невпинно зростаючий рівень здоров'я суспільства стає домінуючим ідеалом його життєдіяльності, підпорядковує всі інші суспільні інтереси. Відповідно до цих зрушень зростають вимоги до рівня розвитку соціальної медицини і ООЗ як науки. До основних завдань соціальної медицини відносять:

- вивчення стану здоров'я, населення та процесів його відтворення;

- забезпечення всебічної характеристики зрушень, які відбуваються показниках здоров'я населення країни;

- розробка напрямків оздоровлення населення та визначення принципів системи охорони здоров'я;

- аналіз діяльності органів та закладів охорони здоров'я;

- створення прогнозів та планів розвитку системи охорони здоров'я.

4.Принципи побудови і розвитку системи національної охорони здоров'я

Виконання завдань, які охоплюють сферу наукових і практичних інтересів соціальної медицини і ООЗ пов'язані як з відомчими так і з міжвідомчими співвідношеннями, які потребують постійної розробки. Всесвітня асамблея ОЗ у своїй резолюції 2361 вважає, що оптимальний розвиток ОЗ у будь-якій країні потребує використання узагальненого досвіду розвитку охорони здоров'я у всіх країнах світу. Наприклад:

1 проголошення відповідальності держави і суспільства за ОЗ населення, втілюваної на основі проведення комплексу економічних і соціальних заходів;

2 організація раціональної підготовки, кадрів охорони здоров'я усіх рівні;

3 розвиток ОЗ, в першу чергу на основі широкого проведення заходів, направлених на розвиток суспільної та індивідуальної профілактики захворювань;

4 забезпечення всьому населеню країни найвищого можливого рівня кваліфікованої та загальнодоступної профілактичної і лікувальної допомоги;

5 поширення використання в кожній країні досягнень світової медичної науки;

6 санітарна освіта громадян і залучення до участі в проведенні усіх програм охорони здоров'я широкого загону населення.

5.Забезпечення здоров'я населення в Конституції України.

Значні кроки до всебічного втілення в систему національної ОЗ наукових напрацювань соціальної медицини зроблена за роки самостійності України. В Конституції України знайшли своє втілення більшість вимог Декларації прав людини щодо забезпечення її здоровя Стаття 46: "Громадяни мають право на соціальний захист", Стаття 48: "Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім'ї", Стаття 49: "Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медиичне страхування."