Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання Ножова.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

20. Концепція робочого капіталу і його структура. Поняття «вартість» капіталу і « ціна фірми»

Капітал підприємства характеризує загальну вартість засобів в грошовій, матеріальній і нематеріальних формах, інвестованих у формування його активів.

Йому присутні такі його характеристики:

1. Капітал підприємства є основним фактором виробництва;

2. Капітал характеризує фінансові ресурси підприємства, що приносять дохід.

3.Капітал є головним джерелом формування добробуту його власника. Забезпечує необхідний рівень цього добробуту як у поточному, так і перспективному періоді.

4. Капітал підприємства є головним вимірювачем його ринкової вартості. В цій якості виступає перш за все власний капітал підприємства, який визначає обсяг його чистих активів;

5. Динаміка капіталу підприємства є важливішим барометром рівня ефективності його господарської діяльності. Спроможність власного капіталу до самозростання високими темпами характеризує високий рівень формування і ефективності розподілу прибутку підприємства, його спроможність підтримувати фінансову рівновагу за рахунок внутрішніх джерел.

Таким чином, капітал підприємства може формуватися з кількох джерел.

Кожне з яких має свою вартість. Прогнозна вартість капіталу, який використовуватиметься підприємством, розраховується його середньозважена вартість (СС)

де СС –Ціна капіталу;

ki – ціна i-го джерела коштів;

di - питома вага i-го джерела коштів в загальній їх сумі.

            1. Слід розрізняти два поняття - “ціна капіталу” даного підприємства і “ціна фірми” в цілому як суб’єкта на ринку капіталів. Перше поняття кількісно виражається у відносних річних витратах по обслуговуванню своєї заборгованості перед власниками і інвесторами, які складися на підприємстві., і складає за своєю суттю ціну фірми. Друге може характеризуватися різними показниками, зокрема величиною власного капіталу. Обидва ці поняття кількісно взаємопов’язані. Та, якщо підприємство приймає участь в інвестиційному проекті, доходність якого менша, ніж ціна капіталу, ціна фірми по завершенні цього проекту зменшиться. Аналіз структури пасиву балансу, що характеризує джерела коштів, показує, що основними їх видами є: внутрішні джерела )кошти власників або учасників у вигляді статутного капіталу, нерозподіленого прибутку ф додаткового капіталу, позикові кошти (кредити і позики банків та інших інвесторів), тимчасово залучені кошти (кредитори). Причини їх створення, а також величина і частка в загальній сумі джерел можуть бути різними.

21. Прогноз структури капіталу відповідно зі стратегією підприємства

Стратегічна політика структури капіталу – це його оптимізація.

Оптимізація структури капіталу є однією з найбільш важливих і складних завдань, які розв’язуються в стратегічному аналізі.

Оптимальна структура капіталу являє собою таке співвідношення використання власних в позикових коштів, при якому забезпечується найбільш ефективна пропорційність між коефіцієнтом фінансової рентабельності і коефіцієнтом фінансової стійкості підприємства. Тобто максимізується його ринкова вартість.

Процес оптимізації структури капіталу здійснюється за наступними етапи:

1. Аналіз капіталу підприємства. Основна мета цього аналізу – виявлення тенденцій динаміки обсягу і складу капіталу у перед плановому періоді і їх впливу на фінансову стійкість і ефективність використання капіталу.

2. Оцінка основних факторів, що визначають формування структури капіталу. Основними факторами такої оцінки можуть бути: галузеві особливості операційної діяльності підприємства; стадія життєвого циклу підприємства; кон’юнктура товарного ринку; кон’юнктура фінансового ринку; рівень рентабельності операційної діяльності; коефіцієнт операційного левериджу; відношення кредиторів до підприємства; рівень оподаткування прибутку; фінансовий менталітет власників і менеджерів підприємства; рівень концентрації власного капіталу.

3.Оптимізація структури капіталу за критерієм максимізація рівня фінансової

рентабельності. Для проведення таких розрахунків оптимізації використовується механізм фінансового левериджу.

4. Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації його вартості. Процес цієї оптимізації заснований на попередній оцінці вартості власного і позикового капіталу при різних умовах його залучення і здійснення багатоваріантних розрахунків середньозваженої вартості капіталу.

5. Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансових ризиків фінансових ризиків. Цей метод оптимізації структури капіталу пов’язаний з процесом диференційованого вибору джерел фінансування різних складових частин активів підприємства.

6. Формування показника цільової структури капіталу. Граничні межі максимально

рентабельної і мінімально ризикованої структури капіталу дозволяють визначити поле вибору конкретних його значень на плановий період.

Основною метою аналізу капіталу підприємства є з’ясування тенденції динаміки

обсягу і структури капіталу в наступному періоді та їх впливу на фінансову стійкість та ефективність використання капіталу.