Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_metod_vkaz_-2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Тема № 13

МЕТОДИКА КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ

ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Важливими критеріями стану здоров’я дітей та підлітків є рівень фізичного та біологічного розвитку, а також здатність дітей зберігати певну стійкість до впливу несприятливих факторів. На цих критеріях базується комплекс лікувально-оздоровчих заходів для дітей та підлітків.

МЕТА ЗАНЯТТЯ

Освоїти сучасні методи оцінки фізичного розвитку індивідуума та колективу, методи визначення груп здоров’я та фізичного виховання школярів.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПIДГОТОВКИ

1. Оцiнка фiзичного розвитку дiтей та пiдлiткiв за шкалами регресiї.

2. Методика комплексної оцiнки фiзичного розвитку.

3. Групи здоров’я дiтей та пiдлiткiв, критерiї їх визначення.

4. Визначення груп фiзичного виховання в школi.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВIРКИ ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРIАЛУ

1. Дайте оцiнку рiвня бiологiчного розвитку хлопчика 16 рокiв, який має рiст 158 см, кiлькiсть постiйних зубiв - 28. Прибавка довжини тiла за останнiй рiк - 2 см. Вториннi статевi ознаки: Р3Ах3.

2. Пiдчас поглибленого медичного обстеження школярки виявленi множинний карiєс зубiв та збiльшення перешийка щитовидної залози I ст. Необхiдно визначити групу здоров’я дiвчинки.

САМОСТIЙНА РОБОТА НА ЗАНЯТТI

1. Ознайомитись з iсторiєю iндивiдуального розвитку за медичною картою дитини.

2. Ознайомитись з картою медико-педагогiчної готовностi дитини до навчання.

3. Ознайомитись з iнформацiйним листом “Комплексна оцiнка фiзичного розвитку школярiв”.

4. Розв’язати ситуацiйну задачу з комплексної оцiнки фiзичного розвитку дiтей та пiдлiткiв, визначення групи здоров’я та фiзичного виховання школярiв.

ЛIТЕРАТУРА

1. Бардов В. Г., Сергета І. В. Загальна гігієна та екологія людини: навчальний посібник для студентів стоматологічних факультетів / За ред. В. Г. Бардова, І. В. Сергети. – Вінниця: НОВА КНИГА, 2002. - С.174-184.

2. Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. – К.: Здоров’я – 1999. – С. 576-578.

3. Даценко І. І., Денисюк О. Б., Долошицький С. Л. та ін. Загальна гігієна: посібник для практичних занять. – Львів.: Світ, 2001. – С. 221-241.

4. Минх А.А. Общая гигиена. – М.: Медицина, 1984, - С. 325-328, 339-352.

Д о д а т к о в а

1. Гигиена детей и подростков /Под ред. В.Н. Кардашенко.- М.: Медицина,1988.-512 с.

2. Гигиена детей и подростков /Под ред. Г.Н. Сердюковской, А. Г. Сухарева.- М.: Медицина, 1986.- 448 с.

3. Общая гигиена: Руководство к практическим занятиям / Под ред. И.И. Даценко. – Львов: Вища школа, 1998. – С. 146-159.

4. Пивоваров Ю.П., Гоева О.Э, Величко А.А. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене. – М.: Медицина, 1983. – С. 186-198.

5. Габович Р. Д., Шахбазян Г. Х., Познанский С. С. Гигиена. – К.: Вища школа, 1983. – С. 248-252.

6. Бардов В. Г., Швайко І. І., Бойко М. І. та ін. Учбовий посібник до практичних занять із загальної гігієни. – К., 1994. – Ч. 2. - С. 48-51.

7. Нікберг І. І., Сергета І. В., Цимбалюк Л. І. Гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 2001. – С. 340-361.

Тема № 14

МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ ГІГІЄНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ВОДИ І ПРОДОВОЛЬСТВА В ПОЛЬОВИХ УМОВАХ ЗА ДОПОМОГОЮ ТАБЕЛЬНИХ ЗАСОБІВ

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Забезпечення армiї доброякiсною водою та продуктами харчування в достатнiй кiлькостi є важливою умовою її боєздатностi. При застосуваннi противником отруйних, радiоактивних речовин та бактерiальних засобiв медична служба зобов’язана провести гiгiєнiчну експертизу i дати гiгiєнiчну оцiнку продовольства i води.

МЕТА ЗАНЯТТЯ

Вмiти проводити iндикацiю продовольства та води, якi знаходились в зонi застосування противником зброї масового ураження, оволодiти методикою вiдбору та вiдправки проб води та продовольства в санiтарно-епiдемiологiчнi заклади.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПIДГОТОВКИ

1. Задачi гiгiєнiчної експертизи.

2. Етапи гiгiєнiчної експертизи.

3. Прилади, якi використовуються для iндикацiї отруйних речовин i для вимiрювання радiоактивного забруднення води та продовольства на другому етапi експертизи.

4. Табельне лабораторне оснащення, яке використовується на третьому етапi гiгiєнiчної експертизи.

5. Способи дегазацiї, дезактивацiї та дезинфекцiї продовольства i води.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВIРКИ ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРIАЛУ

1. Полк, в якому Ви є начальником медичної служби, веде бойовi дiї в районi рiчки. Для забезпечення особового складу водою розгорнуто пункт водопостачання на базi МАФС-3. Противник застосував ядерну та хiмiчну зброю. Рiвень радiацiї на територiї складає 0,5-0,7 мР/год. За даними хiмiчної розвiдки тривалiсть розпаду отруйних речовин 30 днiв. Передбачається, що кiлькiсть випитої води буде складати 5 л на одну людину за добу.

Метеорологiчнi умови: мiнлива хмарнiсть, помiрний вiтер, температура 25-27оС.

Якими повиннi бути Вашi дiї?

2. У штабi полку стало вiдомо, що в районi розгортання продовольчого пункту батальону почали випадати радiоактивнi опади. Ви прибули в район розташування батальону i виявили, що продовольчий пункт розгорнуто в табельнiй палатцi. У зв’язку з радiоактивним забрудненням до приготування їжi не приступили. Запас продуктiв складається з м’ясних консервiв в бляшанiй тарi, картопляної крупки в пакетах, дубльованих полiетиленом, цукру в картонних ящиках та сухарiв в багатошарових паперових мiшках з полiетиленовими вкладишами.

Якими повиннi бути Вашi дiї?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]