Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ Дутчак.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
680.81 Кб
Скачать

4 Спецпитання. Апарати повітряного охолодження

Для способу охолодження газу, я пропоную використовувати апарат повітряного охолодження, який дозволяє істотно збільшити інтенсивність процесу охолодження природного газу [3]. Він призначений для застосування при експлуатації компресорних станцій магістральних газопроводів, а саме в апаратах повітряного охолодження. Винахід дозволяє підвищити інтенсивність теплообміну за рахунок використання приземного руху повітряних мас.

1 - блок теплообмінників; 2 - вентилятор з приводом, 3 - опора; 4 - рама; 5 - сітка; 6 - фільтруюче полотно, 7 - завіса-клапан з повітренепроникного матеріалу.

Рисунок 4 - Агрегат повітряного охолодження

На виносці І показана робота завіс-клапанів з навітряної сторони АПО. На виносці ІІ показана робота завіс-клапанів з підвітряного боку АПО.

Запропонований апарат повітряного охолодження працює таким чином.

При включенні вентилятора (2) відбувається збільшення інтенсивності охолодження природного газу, що транспортується по трубах (1) завдяки обтікання їх повітряним потоком, мають меншу температуру, ніж стиснутий природний газ. При відсутності вітру і ввімкненому вентиляторі повітря, проходячи з усіх боків, піднімаючи завіси-клапани, через фільтруюче полотно (6) газ очищається від органічних та неорганічних домішок, завдяки чому істотно зменшується забруднення теплообмінних труб (1), що призводить до збереження тепловіддачі в часі.

металева сітка, до якої підвішені завіси-клапани (6) забезпечує одностороннє (всередину) відкривання завіс-клапанів і зниження зусилля повітряного потоку на фільтруюче полотно, сприймаючи натиск повітря на себе. Завіси-клапани з повітренепроникного матеріалу з навітряної сторони, маючи можливість відкриватися всередину, пропускають повітряні маси в простір між опорами, а завіси-клапани із зворотного боку прилягають до рами з фільтруючим полотном і перегороджують шлях повітряним масам для виходу з простору між опорами. В результаті чого утворюється надлишковий тиск в просторі між опорами, що інтенсифікує рух повітряних мас вгору через теплообмінник АПО. Отже, процес охолодження транспортованого природного газу.

Завіси-клапани, відображаючи сонячну радіацію, знижують температуру простору між опорами (4) апарату повітряного охолодження, що сприяє додатковому зниженню температури транспортованого газу.

Недоліком відомих АПО є те, що на ребристих поверхнях теплообмінника осідають органічні й неорганічні частинки, які погіршують тепловіддачу в навколишнє середовище.

Отже, запропонований винахід дозволяє істотно збільшити інтенсивність процесу охолодження природного газу в апаратах повітряного охолодження за рахунок приземного руху повітряних мас, покращити напружено-деформований стан газопроводу за компресорними станціями, знизити ризик корозійного розтріскування під напругою, підвищити техніко-економічну ефективність транспорту газу.