Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Семінарське(практичне)заняття:

Тема 8. Суб'єктивна сторона злочину

1. Поняття і значення суб'єктивної сторони складу злочину.

2. Форми вини для кваліфікації призначення покарання.

3. Умисел та його види.

4. Необережність та її види.

5. Змішана форма впни.

6. Мотив і мета злочину.

7. Помилка та її значення для кримінальної відповідальності.

Завдання:

1. Вкажіть, які із злочинів, передбачених розділом 2 Особливої частини КК України, характери зуються:

• умисною формою вини;

• необережною формою вини;

• змішаною формою вини ?

2. Ознайомтесь зі складами злочинів проти правосуддя (розділ 18 Кк) і визачте, у яких із них мотив є обов'язковими ознаками суб'єктивної сторони.

3. Колона машин повільно просувалася по вулиці міста. Водій автобуса Попович, відкрив книгу, став її читати і не помітив різкої зупинки транспортного засобу, який йшов попереду. Внаслідок наїзду на нього одному із пасажирів були спричинені середньої тяжкості тілесні ушкодження. Визначте форму і вид вини. Назвіть ознаки інтелектуального і вольового моментів, якими характерезується вина Поповича ?

4. Слєпиов на прохання невстановлених осіб продав наркотичні засоби. На момент припинення злочину він одержав від власників наркотичних засобів за свою "роботу" гроші. Охарактеризуйте суб'єктивну сторону вчиненого Слєпцовим злочину.

5. Раков, почуваючи злість до Торжкова, підговорив Лосева вистрелити тільки порохом і постріл лише налякає Торжкова. Лосів вистрелив, але рушниця, яку дав Раков, виявилася зарядженою картеччю, і Торжков був убитий. Визначте ознаки інтелектуального і вольового моментів психічного відношення Ракова і Лосева до вчиненого. Чи можливо визнати, шо в їх діях немає вини ?

6. Свиридов у робочий час прийшов у цех до своєї майбутньої жінки Кудряшової. Побачивши, що вона знаходиться на містку, змонтованої навколо ємкості зі смолою, шо кипить, вирішив налякати її. З цією метою він непомітно підійшов до драбини, піднявся на гору, обхватив дівчину за талію 1 нахилив її над ємкістю. У цей момент під ногою у нього виявився круглий предмет. Свиридов несподівано послизнувся І випустив з рук Кудряшову. Дівчина, впала в ємкість. Спасти її не вдалося. Слідством встановлено, що причин для сварки в СвмрнДова і Кудряшової не було, що вони любили один одного і подали заяву для реєстрації штюбу. Смерть Кудряшової Свиридов дуже переживав. Чи винен Свиридов в тому, що трапилося ? Якщо так, то яка форма і вид вини ?

Семінарське(практичне)заняття:

Тема 9.Обставини, що виключають злочинність діяння

1. Поняття і види обставин, шо виключають злочинність діяння.

2. Поняття необхідної оборони.

3. Перевищення меж необхідної оборони. Його поняття і ознаки.

4. Підстави і ознаки затримання злочинця.

Семінарське ( практичне)заняття:

Тема 10. Стадії вчинення злочину.

Поняття і види стадій вчинення злочину.

  1. Відповідальність за готування до злочину.

  2. Поняття закінченого злочину.

  3. Добровільна відмова при незакінченому злочині її наслідки.

  4. Діяльне поняття.

Завдання:

1. Наявність обставини, які засвідчують добровільність відмови від вчинення злочин; (ст. 17 КК України).

2. Карпенко вночі проник до магазину з метою викрадення грошей із сейфу. За допомогою відмичок він не зміг відкрити сейф. Карпенко втік, нічого не взявши з магазину.

Дайте юридичну оцінку його діям.

3. Шиденко, будучи затриманим за зґвалтування неповнолітньої, попросив інспектора карного розшуку Шевченківського РУМВС України в м. Києві Севдеєва приховати зібрані матеріали про вказаний злочин і відпустити його на деякий час, обіцяючи за це хабар в сумі З тис.грн..Пропозиція Шиденка працівником міліції була відхилена.

Чи можна кваліфікувати дії Шиденка як замах на давання хабаря (ст.15, 369 КК України).