Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР АТС.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Експлуатаційна довжина дільниці

Варіанти

(передостання цифра шифру)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

Довжина дільниці L, км

200

210

220

230

240

205

215

225

235

245

Таблиця 3

Структура вагонів вантажного парку, %

Вантажні

вагони

Варіанти

(передостання цифра шифру)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

Криті

25,9

26,3

25,4

24,9

25,1

25,2

24,7

25,0

25,6

24,8

Піввагони

37,5

37,8

37,0

38,1

37,4

37,9

38,0

38,1

37,4

37,2

Платформи

16,6

16,3

16,7

16,0

16,5

16,8

16,2

15,9

15,3

15,7

Цистерни

16,3

15,5

16,0

17,4

17,1

17,0

17,7

17,3

17,7

18,0

Ізотермічні

3,7

4,2

3,8

3,6

3,9

3,1

3,4

3,7

4,0

4,3

Вступ

Транспорт є складовою частиною всіх стадій виробництва продукції підприємств галузей народного господарства. Це велика багатогалузева сфера, що включає усі види вантажного і пасажирського транспорту.

Транспорт являє собою сполучну ланку між виробниками і споживачами товарів, продукції, послуг, без якого ринок і ринкові відносини не можливі.

Розвиток залізничного транспорту й удосконалювання його роботи відбуваються в тісному зв'язку з розвитком суспільного виробництва, з умовою життя людей, ростом їхнього добробуту і культури. Чим вище рівень розвитку суспільства, тим більше проникає транспорт в усі сфери діяльності людини.

Прискорення кругообігу і всього транспортного процесу дозволяє, з одного боку, забезпечити в суспільстві нормальні господарські зв'язки і розширене відтворення, а з іншого боку – швидше реалізувати вартість перевезення і додану вартість, створювану працею робітників транспорту.

Таким чином, прискорюючи або сповільнюючи процес перевезення товарів і робочої сили, транспорт безпосередньо впливає на поновлення процесу виробництва, забезпечуючи або порушуючи процес розширеного відтворення матеріальних благ і робочої сили.

Найважливішими показниками якості вантажних перевезень на залізницях є:

  1. Регулярність і своєчасність перевезень, що забезпечують ритмічну потребу підприємств у сировині, паливі, матеріалах.

  2. Безпека руху на одиницю перевезень.

  3. Схоронність (зниження втрат, псування вантажів)

  4. Швидкість і терміни доставки вантажів.

До показників якості пасажирських перевезень відносяться:

  1. Безпека руху поїздів.

  2. Регулярність перевезень (за розкладом)

  3. Швидкість пасажирських перевезень.

  4. Умови поїздок пасажирів

Безсумнівно, високі показники транспортного обслуговування залежать від ефективності роботи підприємств і відділень залізниць, зокрема дистанцій колії, СЦБ, зв'язку і.т.д..

Економічній ефективності виробництва, перевезень, нової техніки і капітальних вкладень приділяється важливе місце в економіці залізничного транспорту. Вона є критерієм доцільності створення і застосування нової техніки, заходів для удосконалювання перевезень і поліпшенню умов праці.

Для залізниць найбільш ефективним буде такий варіант рівня розвитку техніки, технології й організації перевезень, при якому забезпечується повне своєчасне і високоякісне задоволення потреби клієнтів і населення в перевезеннях з найменшими витратами на одиницю перевізної роботи.

Вибір найбільш вигідних і економічних напрямків капітальних вкладень дозволяє забезпечити найбільший приріст обсягу перевезень, прибутку на одиницю витрат, скорочення строку окупності, прискорення темпів науково-технічного прогресу. Підвищення ефективності є частиною економічної стратегії і немає іншого шляху для росту продуктивності праці, обсягу перевезень і зниження собівартості.

Без розрахунків економічної ефективності неможливі прогнозування і планування капітальних вкладень, розвиток і впровадження нової техніки і технологій.

Таким чином, під НТП розуміється безперервне удосконалювання продуктивних сил на базі використання досягнень науки і техніки з метою підвищення ефективності суспільного виробництва й економічних задач суспільства.

Виходячи з цього до основних напрямків НТП, зв'язаним із упровадженням нової техніки на залізничному транспорті, відносяться:

упровадження нових і удосконалювання існуючих засобів праці – локомотивів, вагонів, різного устаткування, машин, механізмів, зв'язку, і зокрема засобів СЦБ.

  1. Розрахунок потрібної і максимальної (наявної) пропускних спроможностей ділянки залізниці і їх порівняння

Перш ніж приступити до розрахунку капітальних вкладень і експлуатаційних витрат, необхідно визначити розміри потрібної і максимальної (наявної) пропускний здібностей ділянки і переконатися в тім, що потрібна пропускна здатність ділянки не перевищує максимальну. Таке порівняння потрібно зробити для кожного варіанта пристроїв СЦБ і відібрати тільки варіанти з достатньою пропускною здатністю.

Пропускна здатність одноколійної ділянки залізниці у визначеній мірі залежить від пристроїв СЦБ і зв'язку, тому що останні впливають на міжпоїздні станційні інтервали.

Розрахунок проводиться для електричної тяги .

Розрахунок потрібної пропускної спроможності ділянки.

Потрібна пропускна здатність ділянки (Nпотр) розраховується як загальне число всіх поїздів, приведених до вантажного за допомогою коефіцієнтів знімання (έ), з урахуванням резерву пропускної здатності :

де Nвант і Nпас - відповідно число пар вантажних і пасажирських поїздів у добу, прийнята по таблиці 1;

έ - коефіцієнт знімання вантажних поїздів пасажирськими; для ділянок з напівавтоматичним блокуванням прийнятий рівним1,5, для ділянок з автоблокуванням і диспетчерською централізацією 2,0;

- коефіцієнт, що враховує нормований резерв пропускної здатності ділянки, прийнятий рівним 1,2.

Розрахунок максимальної пропускної здатності ділянки

Максимальна пропускна здатність одноколійного обмежуючого перегону при рівнобіжному графіку руху поїздів:

де tx – чистий час ходу по обмежуючому перегону на пару поїздів (у прямому і зворотному напрямках) ;

- час на станційні інтервали, на розгони і сповільнення на пару поїздів, хв.;

де - інтервал неодночасного прибуття поїздів протилежного напрямку;

- інтервал схрещування поїздів;

- час на розгін і сповільнення поїзда.

Таблиця 4

ПристроЇ СЦБ

Інтервал, хв

Напівавтоматичне блокування з електричною централізацією

5

2

4/3*

Автоматичне блокування з електричною централізацією

3

1

4/3

Диспетчерська централізація

1,5

0,5

4/3

*Чисельник – тепловозна тяга, знаменник – електрична тяга.

Чистий час ходу по обмежуючому перегону визначається:

де l - довжина обмежуючого перегону, км

Vx- середня ходова швидкість руху вантажних поїздів у прямому і зворотному напрямках, прийнята на обмежуючому перегоні, км/ч.

Потім потрібна і максимальна пропускні спроможності зіставляються. Потрібна пропускна здатність повинна бути менше або дорівнювати максимальній, інакше пристрій не забезпечить задані розміри руху.

Таким чином, для продовження розрахунку по варіантах необхідне дотримання умови:

Примітка: якщо умова не витримується, то потрібно зменшити коефіцієнт, що враховує нормований резерв пропускної здатності ділянки () з 1,2 до 1,1.