Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток до лекцій по Інформситемам 21_03_2013.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

3.1. Забезпечувальні комплекси аск уз:

01 – комплекс технічних засобів (ТЗ) охоплює сервери сховища даних, сервери застосувань, Internet-сервери, апаратні засоби доставки документів, локальні обчислювальні мережі (ЛОМ), АРМи, магістральні канали зв'язку тощо. Призначений для стандартизації й уніфікації технічних засобів. Комплекс повинний забезпечувати роботу АСК УЗ 24 години на добу, 365 днів на рік з коефіцієнтом готовності Кгот=99,99%. Час реакції системи не повинен перевищувати 5 секунд з ймовірністю 95%.

02 – комплекс загальносистемних програмних засобів (ЗПЗ) охоплює усі ліцензійні універсальні програмні та мовні засоби: операційні системи, програмні засоби ЛОМ, СУБД, мови програмування. Призначений для максимальної стандартизації й уніфікації з метою забезпечення єдиного операційного середовища, що ефективно підтримує всі інші програмні засоби АСК УЗ.

Рисунок 4 Складові комплексів АСК УЗ

03 – комплекс адміністрування проекту (АП) забезпечує розробку і супровід АСК УЗ. Цей комплекс скерований на рішення двох основних задач:

1) організаційної – управління розробкою і супроводом системи, в тому числі ведення даних про всі компоненти системи (документи, програми, інформаційні об'єкти, апаратуру), про її поточний стан та про відповідальних виконавців;

2) експлуатаційної – контроль версій вживаних компонентів та захист від несанкціонованої зміни компонентів.

04 – комплекс доставки документів (ДД) призначений для обміну інформацією із зовнішніми абонентами вузла. Комплекс вирішує три основні задачі:

1) гарантований (без втрат і перекручувань) інформаційний обмін між абонентами, в тому числі Іntеrnеt-засобами;

2) ведення черг вхідних, вихідних та інших повідомлень;

3) контроль працездатності каналів зв'язку та доступності абонентів.

05 – комплекс сховища даних (СД) охоплює наступні питання, пов'язані з «фізичним» сховищем даних:

1) запис інформації у БД (накопичення і фізичне збереження всіх даних);

2) вибірку з БД та оперативну видачу необхідних даних;

3) облік роботи з вхідними і вихідними документами;

4) обслуговування СД (копіювання, відновлення, перенесення даних із «старих» систем);

5) адміністрування (аналіз експлуатаційних характеристик і модифікація СД);

6) керування доступом до СД.

06 – комплекс управління обчислювальним процесом (УОП) охоплює системні програмні засоби, що призначені для організації і забезпечення обчислювального процесу у вузлі та технології опрацювання інформації, розподіленої між різними технічними засобами.

07 – комплекс захисту інформації (ЗІ) включає в себе задачі захисту інформації на різних рівнях і різними апаратними, програмними, організаційними засобами.

08 – комплекс нормативно-довідкової інформації (НДІ) охоплює питання, пов'язані зі створенням і веденням класифікаторів, організації і ведення нормативно-довідкової інформації.

09 – комплекс інформаційних моделей (ІМ) охоплює задачі обробки всіх первинних документів, включаючи їх форматний і логічний контроль та запис у БД. Призначений для створення основи інформаційних моделей АСК УЗ: поїзної, відправочної, станційної, клієнтської тощо.

10 – комплекс автоматизованих робочих місць (АРМ) охоплює питання методології побудови АРМів, їх загальносистемних компонентів та функціонального наповнення. Основним призначенням у даному комплексі є уніфікація АРМів, створення інструментарію для їхнього удосконалення. Комплекс АРМ складається з таких підсистем:

1) “тонких” АРМів (Web-клієнти);

2) АРМів на базі корпоративної системи документообігу LOTUS;

3) “товстих” АРМів (використовуються при відсутності надійних каналів зв’язку з сервером).

12 – Комплекс стандартів і методології охоплює питання системних узгоджень АСК УЗ, необхідних для забезпечення паралельної розробки і розвитку компонентів системи. Основним напрямком даного комплексу є уніфікація таких узгоджень, орієнтація їх на перспективні загальноприйняті підходи.