Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_obl_1_1.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
113.15 Кб
Скачать

3. Вимоги до кваліфікації бухгалтера та його професійна етика

Бухгалтер – це працівник підприємства, який приймає та обробляє первинні документи, веде поточний облік господарських операцій та складає і надає фінансову та інші види звітності.

До бухгалтерів висуваються наступні вимоги: професійна компетентність, порядність, чесність, справедливість, об'єктивність, конфіденційність, патріотичне відношення до своєї професії. Він повинен дотримуватись етичних і професійних вимог до працівника бухгалтерії.

Кваліфікаційні вимоги пов’язані із виконанням професійних завдань, а етичні – з вмінням працювати у колективі, вести переговори з діловими партнерами та нести відповідальність за свої дії.

Кваліфікаційні вимоги бухгалтерів характеризуються фаховими знаннями та вміннями. Так, висококваліфікований бухгалтер повинен знати:

- законодавчі та нормативні документи з бухгалтерського обліку, чинні на підприємстві регламентні документи;

- організацію облікової роботи на підприємстві та облікову документацію;

- методологію і техніку поточного обліку, а також складання фінансової та іншої звітності підприємства;

- способи економічного аналізу та порядок здійснення внутрішньогосподарського контролю;

- економіку і організацію виробництва та праці;

- основи трудового законодавства;

- правила експлуатації обчислювальної техніки.

У бухгалтерії працюють фахівці з вищою та середньою освітою. Як правило, на відповідальних посадах працюють особи з вищою освітою рівня фахівець або магістр, стажем бухгалтерської роботи не менш 2-3 років, у т.ч. головний бухгалтер, його заступник, завідувач відділом, сектором, групи бухгалтерії. Бухгалтери І, ІІ категорій, а також інші працівники (касир, рахівник) можуть бути прийняті на роботу з повною загальною середньою чи професійно-технічною фаховою освітою, мати певний досвід роботи або без такого досвіду, але з іспитовим терміном.

Підбираючи кадри бухгалтерії, необхідно керуватись Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників бухгалтерського обліку, затвердженими Міністерством праці України від 28.12.2001р.

У порівнянні з представниками інших професій для бухгалтерів особливо важливим є поняття професійної етики. Етика бухгалтера покликана забезпечити узгодження його особистої поведінки і тієї міри відповідальності, яка об’єктивно притаманна представникам цієї професії. Етичні норми встановлюють моральні критерії, якими повинен керуватися і яких зобов’язаний дотримуватися кожен бухгалтер під час здійснення своєї професійної діяльності.

Бухгалтерська етика - це норми поведінки бухгалтерських працівників. Вперше положення професійної бухгалтерської етики розроблені в США. В 1987 р. Американська асоціація бухгалтерів (ААА) прийняла етичний кодекс бухгалтера. Основні положення етичних норм поведінки бухгалтера-аналітика складаються в наступному: 1) бухгалтер, перш ніж зайняти місце, повинен ретельно вивчити роботу попередника; 2) якщо попередник вже не працює, до нього варто звернутися з письмовим запитом. Професійний обов’язок зобов'язує дати вичерпну відповідь на цей запит; 3) якщо з попереднього ознайомлення зі справами роботодавець порушує або може порушити чинне законодавство, бухгалтер повинен відмовитися від роботи; 4) бухгалтер не повинен жадати від адміністрації знання и розуміння того, що він робить; 5) бухгалтер не може сам вимагати підвищення по службі; 6) прибуток роботодавця не може включати частку для головного бухгалтера, тобто бухгалтер не може одержувати премію або доплату за фінансові результати, які він сам провів; 7) бухгалтер не повинен радити роботодавцеві, як зробити й сховати сліди свого злочину; 8) за перекручування звітності роботодавець і бухгалтер несуть солідарну відповідальність; 9) бухгалтер зобов'язаний регулярно підвищувати свою професійну кваліфікацію, і т.д.

На сьогодні професійна діяльність бухгалтерів регулюється Кодексом етики бухгалтерів, розробленим Міжнародною федерацією бухгалтерів (МФБ). Він потребує дотримання чотирьох основних вимог:

1. Надійність - у суспільстві є потреба в надійній інформації та в інформаційних системах, що забезпечують її.

2. Професіоналізм - є потреба в особах, що їх клієнти, роботодавці чи інші зацікавлені сторони можуть без сумнівів визначити як професіоналів у сфері бухгалтерського обліку.

3. Якість послуг - є потреба щодо впевненості в тому, що всі послуги, надані професійним бухгалтером, виконуються згідно з найвищими стандартами якості.

4. Довіра - користувачі послуг професійних бухгалтерів мають бути впевнені в дотриманні основ професійної етики, що регулюють надання цих послуг.

Для досягнення цілей бухгалтерської професії професійні бухгалтери повинні дотримуватися ряду засадних принципів:

1 Доброчесність - професійний бухгалтер повинен бути відвертим та чесним при наданні професійних послуг.

2. Об’єктивність - професійному бухгалтерові слід бути справедливим і не дозволяти собі необ’єктивності або упередженості, конфлікту інтересів та впливу інших осіб, які шкодитимуть його об’єктивності.

3. Професійна компетентність та належна ретельність - професійний бухгалтер має надавати професійні послуги з належною ретельністю, компетентністю та старанністю; він зобов’язаний постійно підтримувати високий рівень своїх професійних знань і вмінь, щоб забезпечити отримання клієнтом чи роботодавцем переваг професійних послуг, наданих компетентною особою, яка спирається на сучасні тенденції у практиці, законодавстві та методах роботи.

4. Конфіденційність - професійний бухгалтер повинен зберігати конфіденційність інформації, одержаної в процесі надання професійних послуг, і не повинен використовувати чи розголошувати таку інформацію без належних та визначених повноважень, окрім випадків, коли є юридичне чи професійне право або обов’язок розкривати цю інформацію.

5. Професійна поведінка - професійний бухгалтер повинен діяти так, щоб це відповідало добрій репутації професії, і утримуватися від будь-якої поведінки, яка могла б дискредитувати професію. Обов’язок утримуватися від будь-якої поведінки, яка могла б дискредитувати професію, вимагає, щоб організації – члени МФБ, розробляючи стандарти етики, враховували відповідальність професійного бухгалтера перед клієнтами, третіми сторонами, іншими бухгалтерами, працівниками, роботодавцями та громадськістю в цілому.

6. Технічні стандарти - професійний бухгалтер повинен надавати професійні послуги згідно з відповідними технічними і професійними стандартами. Професійні бухгалтери зобов’язані ретельно і кваліфіковано виконувати інструкції клієнта або роботодавця тією мірою, якою вони сумісні з вимогами доброчесності, об’єктивності, а у випадку професійних бухгалтерів-практиків, – незалежності. Крім того, вони повинні дотримуватися технічних та професійних стандартів, що їх поширюють:

– МФБ;

– Рада з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

– професійна організація – член МФБ або інший регулювальний орган;

– відповідне законодавство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]