Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика менеджера.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

2. Стилі ведення наради: дипломатичний, авторитарний.

Дипломатичний стиль передбачає врахування думки всіх учасників наради. При цьому неминучі компроміси. Присутні на нараді переконуються, що є і їх внесок у прийняття рішення, що їх співпраця вам як керівнику небайдуже. При авторитарному стилі керівництва деякі учасники прагнуть В«протягнутиВ» свої проекти, діють напористо. Партнерам на нараді рідко випадає можливість висловитися. При такому веденні наради керівник упевнено тримає кермо правління в своїх руках, подає безліч пропозицій, повідомляє нову інформацію, формує свою думку категорично, не допускаючи заперечень, що не домагається загальної згоди, не шукає підтримки, необхідної для реалізації рішень.

Авторитарний стиль поведінку, якщо з яких-небудь причин не можна звернутися до допомоги партнерів. Це буває в тому випадку, якщо необхідно якнайшвидше прийняти рішення. Психологи стверджують, що обидва стилю поведінки - дипломатичний і авторитарний - можуть призводити до успіху. Однак авторитарне ведення наради слід віднести до небажаних виключень, особливо якщо його учасникам доведеться працювати і далі. Тому є сенс докладно розглянути лише дипломатичний стиль ведення ділового наради як переважний в нових умовах, коли адміністративно-командна система залишилася у минулому.

3. Техніка ведення записів менеджером та його підготовка до заключного слова.

Для доповіді надається до 10 хвилин, співдоповіді та виступів членів Комісії – до 5 хвилин, виступів інших осіб, яким таке право надано законами України (у порядку участі в обговоренні питання) – до 3 хвилин, довідок – до 3 хвилин, заключного слова – до 3 хвилин, якщо інше не встановлено Комісією.

4. Техніка взаємодії з різноманітними типами учасників наради.

Впровадження прогресивної організації праці включає заходи щодо вдосконалення поділу та кооперації праці, організації й обслуговуванню робочих місць, впровадженню передових методів та прийомів праці, вдосконалення нормування й оплати праці. Під організацією праці заведено розуміти певне поєднання працівників у часі і просторі для досягнення найбільшої ефективності трудових процесів за умов конкретно застосовуваної технології та організації виробництва. Поєднання учасників трудового процесу в часі забезпечується різними формами поділу й кооперації праці, організацією обслуговування робочих місць, установленням раціональних режимів праці. Просторове поєднання працівників на виробництві знаходить втілення в різних формах побудови бригад та інших виробничих ланок підприємства, у варіантному закріпленні персоналу за відповідними робочими місцями.

5. Написання тексту виступу і репетиція майбутньої промови.

Публічний виступ - це усне монологічне висловлення з метою досягнення впливу на аудиторію. У сфері ділового спілкування найбільш часто використовуються такі жанри, як доповідь, інформаційна, привітальна і торгова промова.

В основі класичної схеми ораторського мистецтва лежить 5 етапів: 1)добір необхідного матеріалу, змісту публічного виступу (inventio - «винахід»), 2)Складання плану, розподіл зібраного матеріалу в необхідній логічній послідовності (dispositio - «розташування»), 3)»Словесне вираження», літературна обробка мови (e|ocutio), 4)Завчання, запам'ятовування тексту (memoria - «пам'ять»), 5)Проголошення (pronuntiatio).

6. Техніка ведення переговорів: метод позиційного торгу, метод переговорів по суті.

У техніці ведення переговорів існують різні підходи: позиційний торг, м'який метод, принципові переговори. Позиційний торг - це своєрідне протистояння. Це жорстка позиція, в якій кожна сторона завищує свої вимоги. Шляхом взаємних поступок сторо­ни доходять згоди. Цей метод непродуктивний, бо може призвести до зриву переговорів. Принципові переговори вважаються більш ефективними. Цей метод розроблений у Гарвардському університеті (США). Він побудований на пар­тнерських взаємовідносинах, передбачає більшу відвертість. Вибір конкретних прийомів ведення переговорів - це, по суті, вибір та­ктики. При дружніх стосунках партнерів основою ділового спілкування є спі­льний глибокий аналіз проблеми. Починати слід з виявлення спільних інтере­сів. Потім переходити до спірних питань. Вигідним і етичним є поступовий перехід до більш складних питань переговорів.

Техніка взаємодії менеджера із секретарем. Техніка роботи менеджера із документами.