Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bo.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
71.56 Кб
Скачать

10.Облік розрахунків з бюджетом

Взаємовідносини підприємства з бюджетом визначаються діючою в Україні системою податків та інших обов’язкових платежів.

Податки — це обов’язкові платежі, які належить сплатити юридичній чи фізичній особі до державного чи місцевого бюджету.

Збори – обов’язкові платежі до відпов бюджету, що справляються з платника зборів за умови отримання ним спец вигоди, у т.ч. вчинення на їх користь юридично значущих дій.

ПК Укр. встановлено 18 загальнодерж і 5 місцевих податків і зборів.

Загальнодержавними податковими платежами підприємств є: ПДВ, податок на прибуток, акцизний збір, податок на доходи фіз. осіб, податок на землю, збір за 1-шу реєстр транспортного засобу, екологічний податок, рентна плата за транспортув нафти територією Укр., рента за видобуток нафти, газу на терит Укр., плата за користування надрами, збір за користування радіочастотним ресурсом Укр., збір за спец використ води, збір за спец використ лісу, фіксований с/г податок, збір на розвиток виноградарства, садівн, хмелярства; мито; збір у вигл цільової надбавки до діючого тарифу на електро- та теплову енергію; збір у вигл цільової надбавки до діючого тарифу на прир. газ.

До місцевих податків належать: податок на нерухоме майно(відмінне від земел ділянки), єдиний податок. До місцевих зборів належать: збір за проваджжеяких видів підпрд-сті; збір за місця для паркувтрансп засобів; туристичний збір.

Синтетичний облік розрахунків підприємства з бюджетом за всіма видами платежів, а також санкцій за порушення податкового законодавства, які також вносяться в дохід бюджету ведеться на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами». На ньому також узагальнюють інформацію про ін. розрахунки з бюджетом (субсидії, дотації). За кредитом цього рахунка відображається зобов’язання перед бюджетом при нарахуванні платежів, а за дебетом — погашення зобов’язань та зменшення на суму податкового кредиту.

На 641субрахунку “Розрахунки з податками” ведуть облік податків, які нараховують та сплачують відповідно до чинного законодавства (ПДВ, податок з прибутку громадян). На 642 ведеться облік розрахунків за зборами, що сплачуються відпов до чинного законод., окрім тих, що обліковуються на 65-му.На субрахунку 643 “Розрахунки за податкові зобов’язання” ведуть облік суми ПДВ, визначеної, виходячи із суми одержаних авансів за товари та послуги.На субрахунку 644 “Податковий кредит” ведуть облік суми ПДВ, на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов’язання.

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведуть за їх видами. Облік платежів ведуть окремо по кожному податку.

11.Особливості обліку розрахунків з підзвітними особами.

Підзвітні особи — це працівники, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених підприємством.

Розрахунки з підзвітними особами виникають в основному при оплаті дрібних господарських витрат і витрат у відрядженнях. Перелік осіб, яким видається аванс під звіт, встановлюється наказом керівника, що служить документом на видачу авансу на господарські потреби, а в разі видачі авансу на відрядження оформ­люється, крім того, і посвідчення про відрядження.

Фактичні витрати, оплачені підзвітними особами, підтверджуються товарними і фіскальними чеками магазинів, квитанція­ми відділень зв’язку, актами куплі-продажу — на підтвердження господарських витрат; проїзними документами, квитанціями готелів тощо — на підтвердження витрат на відрядження. Зведеним документом витрат, оплачених підзвітними особами, є авансовий звіт, який складається не пізніше 3-х робочих днів після повернення з відрядження і на наступну добу після одержання авансу на господарські потреби.

Облік розрахунків із підзвітними особами ведеться на рахунку № 372 «Розрахунки з підзвітними особами». На дебет цього рахунка відноситься сума виданого авансу:

Д-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

К-т 30 «Каса».

За кредитом рахунка 372 обліковуються витрачені суми:

а) на відрядження:

Д-т 91 «Загальновиробничі витрати» — за відрядження цехового персоналу,

Д-т 92 «Адміністративні витратами» — за відрядження загаль­ногосподарського персоналу.

б) на господарські витрати:

Д-т 20 «Виробничі запаси»

Д-т 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» — на вартість придбаних запасів або оплачених витратах на їх перевезення, зберігання

Д-т 15 «Капітальні інвестиції» — при оплаті витрат на капіталь­не будівництво, придбання основних засобів та нематеріальних активів

К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Щодо кожного авансового звіту визначається результат використання авансу. Якщо сума авансу перевищує витрати, невикористана сума повертається у касу:

Д-т 30 «Каса»

К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Якщо ж сума фактичних витрат перевищує суму авансу, перевитрата повертається підзвітній особі з каси:

Д-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

К-т 30 «Каса».

Аналітичний облік розрахунків із підзвітними особами організується у розрізі особових рахунків і щодо кожної авансової суми окремо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]