Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_informatiki.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
568.83 Кб
Скачать

56. За якими ознаками можна виявити факт зараження комп ю терним вірусом?

Ознаки зараження

Є ряд ознак, що свідчать про зараження комп'ютера:

• виведення на екран непередбачених повідомлень або зображень;

• подача непередбачених звукових сигналів;

• несподіване відкриття і закриття лотка cd-rom- пристрою;

• довільний, без вашої участі, запуск на комп'ютері яких-небудь програм;

• за наявності на вашому комп'ютері міжмережевого екрану, поява попереджень про спробу якої-небудь з програм вашого комп'ютера вийти в Інтернет без вашої участі. Якщо ви помічаєте, що з комп'ютером відбувається подібне, то з великою мірою вірогідності можна передбачити, що ваш комп'ютер уражений вірусом. Крім того, є деякі характерні ознаки враження вірусом через електронну пошту:

• друзі або знайомі говорять вам про повідомлення від вас, які ви не відправляли;

• у вашій поштовій скриньці знаходиться велика кількість повідомлень без зворотної адреси і заголовка.

Слід зазначити, що не завжди такі ознаки викликаються присутністю вірусів.Інколи вони можуть бути наслідком інших причин. Наприклад, у випадку з поштою заражені повідомлення можуть розсилатися з вашою зворотною адресою, але не з вашого комп'ютера.

Є також непрямі ознаки зараження вашого комп'ютера:

• часті зависання і збої в роботі комп'ютера;

• повільна робота комп'ютера при запуску програм;

• неможливість завантаження операційної системи;

• зникнення файлів і каталогів або спотворення їх вмісту;

• часте звернення до жорсткого диска (часто блимає лампочка на системному блоці); • інтернет-браузер «зависає» або поводиться несподіваним чином (наприклад, вікно програми неможливо закрити)

У 90% випадків наявність непрямих симптомів викликана збоєм в апаратному або програмному забезпеченні. Не зважаючи на те, що подібні симптоми з малою вірогідністю свідчать про зараження, при їх появі рекомендується провести повну перевірку вашого комп'ютера встановленою на ньому антивірусною програмою.

57. Які пристрої введення-виведення утворюють найпростіший інтерфейс користувача?

Пристрої введення – це пристрої перетворення інформації з форми зрозумілої людині, в форму зрозумілу комп’ютеру.

Клавіатура – це клавішний пристрій управління персональним комп’ютером. Служить для введення алфавітно-цифрових знакових даних, а також команд управління.

Комбінація монітора і клавіатури забезпечує простий інтерфейс користувача. З допомогою клавіатури управляють комп’ютерною системою, а з допомогою монітора одержують від неї відзив. Місце введення інформації на екрані одержують спеціальним значком, який називається курсор. Вигляд курсору може бути різноманітним, частіше всього це рисочка або прямокутник.

Принцип дії. Клавіатура відноситься до стандартних засобів ПК. Її основні функції потребують підтримки спеціальних системних програм (драйверів). Необхідне ПЗ для початку роботи з комп’ютером вже є в мікросхемі. ПЗП в складі базової системи введення – виведення (BIOS), і тому комп’ютер реагує на натиснення клавіш зразу після ввімкнення.

Миша” – це пристрій введення, який заміняє багато функцій клавіш.

Переміщення миші викликає відповідні переміщення курсору на екрані дисплея. Переміщення миші по рівній поверхні приводить до обертання в середині неї шарика, що викликає відповідне переміщення курсору на екрані монітора.

До пристроїв введення також відносять світлове перо, яке схоже на звичайний олівець. Якщо переміщувати по екрану саме перо, можна малювати або писати на екрані, як листку паперу. Світове перо використовується для введення інформації в самих маленьких ПК.

Сканер призначений для введення в монітор графічної або текстової інформації з листка паперу, зі сторінки журналу чи книжки. Він дуже швидко створює електрону копію тексту або картинки, перетворюючи ввідну інформацію в форму, зручну комп’ютеру.

Мікрофон. З допомогою мікрофона людина вводить в комп’ютер безпосередньо звукову інформацію, звільняючись від стомлюючого ручного введення. Говорити легше і скоріше, ніж набирати текст на клавіатурі. Так, наприклад, звукова інформація може бути перетворена в друкуючий текст і збережена на диску.

Пристрої виведення.

До пристроїв виведення належать пристрої перетворення вихідної інформації з форми зрозумілої комп’ютеру, в форму, зрозумілу людині.

З допомогою пристроїв введення інформації користувач ПК контролює і введення даних, і результатів обробки інформації. Розглянемо найбільш поширені пристрої виведення.

Монітор – пристрій візуального представлення даних.

Монітор – необхідна частина для будь-якого комп’ютера і є головним пристроєм виведення. Його основними параметрами є: розмір, максимальна частота регенерації зображення, класу захисту.

На екрані сучасного дисплея відображається текстова і графічна інформація, анімаційні і відеофільми. Сучасні монітори мають багатокольорову палітру. На зображення тексту, малюнків, креслення на екрані монітора не є документами, їх не можна взяти в руки і покласти в папку, тому їх називають – не документовані копії.

Принтер - друкуючий пристрій, призначений для виведення текстової інформації на папір, тобто для одержання документованої копії. більшість принтерів дозволяють роздруковувати чорно-білі малюнки і графіки, а деякі з них кольорові. Існують різні принтери, які відрізняються один від одного якістю друку, продуктивністю, і, відповідно, вартістю. Давайте запишемо розглянемо їх на слайді .

По принципу дії розрізняють матричні, лазерні, світло-діодні, струменеві.

Матричні принтери – дані виводяться на папір в вигляді відтиску, який утворюється через фарбуючи стрічку. Якість друку напряму залежить від кількості голок в друкуючій головці. Найбільш поширені 9 – головкові 1 24 – головкові матричні принтери.

Лазерні принтери. Вони відрізняються великою швидкістю друку. Як і в матричних принтерах, результуюче зображення формується з окремих точок. Основна перевага лазерних принтерів заклечається в можливості одержання високоякісного друку.

Світло діодні принтери. Різниця – джерелом світла є не лазерна головка, а лінійка світло діодів. Оскільки ця лінійка розміщена по всій ширині друкуючої сторінки, відпадає необхідність в механізмі формування горизонтальної розкрути і вся конструкція одержує простіше, надійніша і дешевша.

Струйні принтери. Зображення на папері формується з п’ятен, які утворюються при попаданні капель фарби на папір. Виведення капель фарби проходить під тиском, який утворюється в друкуючій головці при пароутворенні. Якість друку зображення багато в чому залежить від форми каплі її розміру, а також від характеру всмоктування швидкого барвника поверхневого паперу. В сьогоднішній час, струменеві принтери найшли дуже широке застосування в кольоровому друці.

Пристрої звукового виведення. Динаміка полоски, наушники забезпечують виведення І передачі звукової інформації. Пристрої призначенні для передачі даних.

Модем – пристрій, призначений для перетворення і передачі інформації між віддаленими комп’ютерами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]