Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIL_NI_EKONOMIChNI_ZONI.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
150.38 Кб
Скачать

2. Характеристика спеціальних економічних зон

Спеціальні економічні зони, які було створено на території України:

  1. Запроваджено спеціальний режим інвестиційної діяльності та функціонування спеціальної економічної зони "Порт Крим" в Автономній Республіці Крим (2000 р.).

На території Автономної Республіки Крим запроваджено на територіях пріоритетного розвитку спеціальний режим інвестиційної діяльності та спеціальну економічну зону "Порт Крим".

Спеціальна економічна зона "Порт Крим" створюється на строк ЗО років на території міста Керчі загальною площею 27 га. Ця територія не включається до територій пріоритетного розвитку.

Метою створення спеціальної економічної зони "Порт Крим" в Автономній республіці Крим є залучення інвестицій у сферу відпочинку та туризму, розвитку зовнішньоекономічних зв'язків, збереження й ефективного використання природних ресурсів.

За переміщенням товарів та інших предметів через межі території СЕЗ "Порт Крим" запроваджений митний контроль з метою забезпечення дотримання державними органами, підприємствами, організаціями, громадянами порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Держава гарантує стабільність спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Автономній республіці Крим, а також збереження у повному обсязі СЕЗ "Порт Крим" у разі її ліквідації.

  1. Спеціальна економічна зона "Миколаїв" (2000 р.).

Спеціальна економічна зона "Миколаїв" створюється в місті Миколаєві на строк ЗО років у межах земельних ділянок, наданих у користування суднобудівним підприємствам.

Спеціальна економічна зона "Миколаїв" створена для підвищення ефективності використання виробничих потужностей суднобудівних підприємств, впровадження новітніх технологій. Це дозволить розвинути можливості для експорту продукції суднобудівних підприємств.

  1. Економічний експеримент щодо стабілізації роботи підприємств легкої та деревообробної промисловості Чернівецької області (2000 р.).

Встановлені пільги такого змісту: фірмові торговельні організації підприємств — учасників економічного експерименту мають право здійснювати торговельну діяльність у період проведення експерименту без придбання торгового патенту. Підприємства мають право здійснювати продаж товарів (робіт, послуг) власного виробництва за готівку через касу підприємства без придбання торгового патенту.

Проведення економічного експерименту в Чернівецькій області має важливе значення для відновлення та стабілізації роботи підприємств різних галузей економіки. Одночасно потребують ґрунтовного аналізу перші результати та поширення набутого досвіду на інші регіони України.

  1. Спеціальна економічна зона "Порто-франко" на території Одеського морського торговельного порту (2000 р.).

На території Одеського морського торговельного порту створено спеціальну економічну зону СЕЗ "Порто-франко" на строк 25 років. СЕЗ "Порто-франко" створена з метою завантаження потужностей портового комплексу та розвитку його інфраструктури.

На території економічної зони впроваджені пільгові умови господарювання, а також спеціальний митний режим.

У разі ввезення товарів та інших предметів (крім підакцизних товарів) з-за меж митної території України на територію СЕЗ "Порто-франко", а також у разі вивезення з території СЕЗ "Порто-франко" за межі митної території України товарів та інших предметів, попередньо ввезених з-за меж митної території України на територію СЕЗ "Порто-франко", відповідно ввізне та вивізне мито не справляються. Також не справляється податок на додану вартість. Визначені умови оподаткування товарів та справляння мита в інших випадках.

  1. Спеціальна економічна зона туристсько-рекреаційного типу "Курортополіс Трускавець" (1999 р.).

Спеціальна економічна зона туристсько-рекреаційного типу "Курортополіс Трускавець" створена на період 20 років в адміністративно-територіальних межах міста Трускавець Львівської області.

  1. Спеціальна економічна зона "Закарпаття" (1998 р.).

На території Закарпатської області на строк 30 років створено спеціальну економічну зону "Закарпаття" з метою залучення інвестицій, сприяння розвитку зовнішньоекономічних зв'язків.

У спеціальній економічній зоні встановлено пільговий режим надходжень в іноземній валюті від реалізації продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

  1. Спеціальна економічна зона "Яворів" в Львівській області (1999 р.).

Спеціальна економічна зона "Яворів" створюється на період до 1 січня 2020 року в адміністративно-територіальних межах Яворівського району Львівської області. СЕЗ "Яворів" поєднує в собі функції комплексної виробничої зони, вільної митної зони та технологічного парку.

Залучення інвестицій спрямовано для створення нових робочих місць та забезпечення працевлаштування працівників Яворівського державного гірничо-хімічного підприємства "Сірка", що вивільнені із цього підприємства у зв'язку із скороченням виробництва.

Важливим є покращення негативного екологічного стану у Яворівському районі, необхідністю відновлення родючості земель, уникнення негативного техногенного впливу гірничо-хімічного виробництва. В результаті активізації підприємницької діяльності буде забезпечена діяльність у експедиційно-складській, транспортно-сервісній та виробничій сферах на території автопорту "Краковець".

8. Спеціальна економічна зона та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області (1998 р.)

Спеціальний режим інвестиційної діяльності запроваджений на територіях пріоритетного розвитку Донецької області запроваджений на строк 60 років. Заходи спрямовані на забезпечення новими робочими місцями та працевлаштувати працівників, що вивільняються у зв'язку із закриттям, реструктуризацією гірничодобувних та інших підприємств.Спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Житомирській області (1999 р.).

На території Житомирської області запроваджено спеціальний режим інвестиційної діяльності з метою залучення інвестицій у пріоритетні галузі виробництва, щоб покращити використання природних ресурсів, відновити радіаційно забруднені землі.

9. Cпеціальна економічна зона "Азов" знаходиться на півдні міста Маріуполя Донецької області і займає площу 314,8 гектара (1998р.) та діятиме до 2058р.

На території спеціальної економічної зони "Азов" розміщуються підприємства, які здійснюють операції з обслуговування транзитних вантажів, їх зберігання, сортування, пакування, надання транспортно-агентських та експедиторських послуг, торгівлі.

10. Спеціальна економічна зона "Славутич" в Київській області (1999 р.)

Спеціальний правовий режим економічної діяльності запроваджено в адміністративно-територіальних межах міста "Славутич" Київської області терміном до 20 років. Метою створення СЕЗ "Славутич" є працевлаштування працівників Чорнобильської АЕС.

  1. Спеціальний режим інвестиційної діяльності на території міста Шостки Сумської області (2003 р.).

Нові інвестиційні умови запроваджені з метою залучення інвестицій у розвиток пріоритетних видів економічної діяльності до 1 січня 2030 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]