Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REFERAT.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
264.52 Кб
Скачать

2.1.Вугільна промисловість

Вугільна промисловість . За обсягом видобутку палива в натуральному вираженні посідає перше місце серед інших галузей. Тут зосереджена більшість працівників і основних фондів паливної промисловості. Основним районом видобутку кам'яного вугілля є Донецький басейн. У 1990 р. тут видобували вугілля на 295 кам'яновугільних шахтах, з них 131 шахта коксівного вугілля. Зараз в Україні є 157 діючих шахт. 31977 р. видобуток вугілля в країні поступово скорочувався і в 2009 р. разом з обсягами видобутку бурого вугілля становив 72,3 млн т.

Постійне зниження обсягів видобування зумовлене низкою причин:

— шахтний фонд України є одним із найстаріших у світі. З шахт, що працювали на кінець 1990 р., 57 % введені в експлуатацію до 1950 р. Найстарішою в Україні є діюча шахта ім. Дзержинського, заснована у 1860 р. За останні 20 років не закладено жодної нової шахти;

— недостатньо і в незначних масштабах проводилася реконструкція шахт. На понад двох третинах з них взагалі не проводилося реконструкції за весь час експлуатації;

— ускладнення гірничо-геологічних умов видобутку у зв'язку з переходом до розробки більш глибоких пластів: 55 % шахт працюють на глибині понад 600 м, ЗО — понад 800 м і 11 % — понад 1000 м. Понад 90 % шахт — газові, 45 — небезпечні внаслідок раптових викидів, гірничих ударів, 70 % — внаслідок вибуховості вугільного пилу, на 60 шахтах розробляються пласти, небезпечні за можливістю самозаймання вугілля, а на 73 шахтах потрібне штучне охолодження;

— зниження потужності шахт у зв'язку з вичерпанням запасів;

— низька потужність пластів[5]

Найбільше вугільних шахт України розміщено в межах Донецького кам'яновугільного басейну та зосереджено в центральній і північній частинах Донецької та південній частині Луганської областей. Коксівне вугілля видобувають переважно в центральній частині Донецької області (в районі Єнакієвого, Горлівки, Макіївки, Донецька, Красноармійська, Костянтинівни та інших міст), а також у Краснодонському і Кадіївському районах Луганської області, тоді як в Антрацитівському, Лутугинському та Алчевському районах Луганської області видобувають більше енергетичного вугілля. Найновіші шахти розташовані в Західному Донбасі (Дніпропетровська область).До 5 млн т кам'яного вугілля видобувають у Львівсько-Волинському кам'яновугільному басейні. Запаси вугілля тут невеликі. Значну частину вугілля цього басейну використовують Бурштинська та Добротвірська теплові електростанції. Дніпровський буро-вугільний басейн розташований переважно на Правобережжі України й об'єднує родовища Житомирської, Вінницької, Київської, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Без брикетування вугілля басейну не придатне для транспортування на далекі відстані, характеризується високою вологістю, використовується переважно для місцевих потреб. Буро-вугільна промисловість України об'єднує великі механізовані вуглерозрізи, шахти, вуглебрикетні фабрики, а також допоміжні підприємства.

Найбільшим споживачем вугілля в Україні є теплові електростанції див. рис 2.1.

Рис 2.1 Структура та обсяги поставок товарної вугільної продукції, 2009 р

Вугільна промисловість, яка є однією з базових галузей національної економіки, на сьогоднішній день знаходиться в кризовому стані. Незважаючи на антикризові заходи і значну підтримку галузі з боку держави, динаміка основних показників стану державного сектору вугільної промисловості показує, що криза в галузі тільки посилюється. Майже 96% шахт понад 20 років працюють без реконструкції. Через повільну реструктуризацію галузі в експлуатації знаходиться значна кількість дрібних та середніх збиткових неперспективних шахт. Значних масштабів набув знос активної частини промислово-виробничих фондів галузі. Із семи тисяч одиниць основного стаціонарного устаткування дві третини цілком відпрацювали свій нормативний термін експлуатації і потребують негайної заміни.

Особливо загрозлива ситуація склалася в галузі після початку проведення антитерористичної операції, внаслідок чого було порушено залізничне сполучення, поставка матеріалів і обладнання на вугледобувні підприємства, значно погіршилися розрахунки за спожиту електроенергію і відвантажену вугільну продукцію. В результаті на підприємствах галузі, які знаходяться на контрольованій території, за останній рік значно зменшилися обсяги видобутку вугілля і проведення гірничих виробок.

Державними вугледобувними підприємствами, які на теперішній час знаходяться на території підконтрольній Україні, у 2013 році видобуто 8,9 млн. тонн рядового вугілля та отримано 5 103,6 млн. грн. державної підтримки, у тому числі на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції – 4 914,2 млн. гривень. Від виробництва готової товарної вугільної продукції отримано 5 667,6 млн. грн. збитків.

У 2014 році видобуто 7,8 млн. тонн рядового вугілля та отримано 4 118,3 млн. грн. державної підтримки, у тому числі на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції – 4 061,2 млн. гривень. Від виробництва готової товарної вугільної продукції отримано 4 970,9 млн. грн. збитків.

Враховуючи складну ситуацію в економіці України, держава не має можливості підтримувати збиткові підприємства вугільної промисловості.

Тому головним завданням на сьогоднішній день є переведення вугільної галузі на бездотаційний і самоокупний режим діяльності.[6]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]