Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ_1_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
399.87 Кб
Скачать

Засоби ілюстративної графіки

До засобів ілюстративної графіки належать схеми і рисунки, які служать доповненням до тексту документу. У ТП Word засоби роботи з ілюстративною графікою зібрані на панелі РИСОВАНИЕ.

  1. Створіть новий розділ у файлі з практичною роботою. Дайте йому назву. Підготуйте організаційну структуру апарату управління підприємством:

  2. Виведіть на екран панель РИСОВАНИЕ, використавши піктограму - або команду меню ВИД ПАНЕЛЬ ИНСТРУМЕНТОВ РИСОВАНИЕ.

    1. Щоб написати текст у прямокутнику виберіть піктограму НАДПИСЬ на панелі РИСОВАНИЕ. Спочатку вкажіть розміри прямокутника, переміщуючи мишу з натисненою лівою кнопкою, відтак введіть текст.

    2. Для малювання стрілок і ліній виберіть відповідні піктограми на панелі РИСОВАНИЕ. Графічні об’єкти можна виділяти, копіювати і переміщувати, використовуючи стандартні прийоми.

  3. Щоб схема cтала єдиним елементом, скористайтесь прийомами групування. Для цього виберіть піктограму - выбор объектов, виділіть один об’єкт, натисніть клавішу <Shift> і, утримуючи її натисненою, виділіть решту об’єктів групи або скористайтеся піктограмою ВЫБОР ОБЪЕКТОВ, яка знаходиться на панелі РИСОВАНИЕ.

Рис. 2.3. Панелі інструментів Word для роботи з ілюстративною графікою

  1. Під створеною схемою підприємства розмістіть її назву: “Рис. 1. Організаційна структура управління підприємством”. Введіть назву підприємства, використовуючи засоби WordArt:

    1. Відкрийте вікно КОЛЛЕКЦИЯ WORDART (рис 1.3), клацнувши по відповідній піктограмі панелі РИСОВАНИЕ, виберіть стиль напису та натисніть кнопку ОК.

    2. У діалоговому вікні ИЗМЕНЕНИЕ ТЕКСТА WordArt введіть назву підприємства, вибравши відповідний шрифт, розмір та стиль написання, і натисніть кнопку ОК.

    3. Встановіть об’єкт (назву підприємства) у відповідне місце на сторінці. Для цього активізуйте цей об’єкт, клацнувши по ньому лівою кнопкою миші та, не відпускаючи кнопки, перемістіть його.

    4. Відредагуйте назву підприємства, використовуючи відповідні піктограми панелі WordArt (рис 1.3.).

  2. Познайомтесь та попрацюйте з переліком автофігур, запропонованих меню АВТОФИГУРЫ панелі РИСОВАНИЕ.

  3. Перехід на нову сторінку. Для оформлення змісту перейдіть на нову сторінку, натиснувши клавіші <Ctrl-Enter>.

Домашнє завдання

Підготувати текст із нумерованим і маркованим списками.

  1. Формування змісту. На новій сторінці підготуйте зміст роботи, використовуючи прийоми побудови нумерованих і маркованих списків, а також табулятори із заповнювачами.

  2. Створіть простий список. Для цього введіть фрагмент тексту, наприклад, “Маркований список”, декілька разів скопіюйте його, розбийте отриманий рядок на декілька абзаців, використавши клавішу <Enter>.

  3. Створіть простий список, в якому перед номером стоїть слово, наприклад, тема.

  4. Створіть маркований список, вибравши піктограму - МАРКЕРЫ на панелі засобів форматування. Тип маркера можна змінити, вибравши у контекстному меню команду СПИСОК МАРКИРОВАHНЫЙ.

  5. Створіть багаторівневий список на прикладі змісту курсового проекту, використовуючи багаторівневі списки і табулятор із заповнювачем.

    1. Визначення типу списку. Використайте піктограму - НУМЕРАЦИЯ для створення нумерованого списку. Тип багаторівневого списку можна вказати у вікні СПИСОК, яке вибирається в контекстному меню;

    2. Табулятор із заповнювачем. Встановіть позиці. табуляції 14 см, табулятор із вирівнюванням правого краю і виберіть тип заповнювача. Наберіть назву розділу і натисніть клавішу <ТАВ>, введіть номер сторінки. Зверніть увагу на табулятори горизонтальної лінійки.

    3. Продовження нумерації розділів. Щоб продовжити нумерацію розділів і зберегти встановлені табулятори натисніть клавішу <ENTER > і введіть новий елемент списку;

    4. Щоб понизити рівень списку, тобто перейти до підрозділів першого розділу потрібно курсор встановити на початку рядка і натиснути клавішу <ТАВ> або вибрати в контекстному меню команду УВЕЛИЧИТЬ ОТСТУП.

    5. Щоб підвищити рівень елемента списку, тобто перейти до наступного розділу, натисніть клавіші [SHIFT +ТАВ] або вибeрiть у контекстному меню команду УМЕНЬШИТЬ ОТСТУП.

    6. Щоб зняти нумерацію елемента списку курсором вкажіть потрібний елемент і виключіть нумерацію, вибравши піктограму -НУМЕРАЦИЯ.

  6. Підготуйте зміст файлу, використовуючи табулятори із заповнювачем (команда ФОРМАТ ТАБУЛЯЦИЯ).

  7. Перегляньте документ у різних режимах роботи, зверніть увагу на режим схема документа ( меню вид).

Додаткове завдання:

Попрацюйте з “гарячими” клавішами:

[Ctrl + ]; [Ctrl + ]; [ Ctrl + ]; [Ctrl ] ;

[Ctrl + Home ]; [ Ctrl + End ].

.

20/6/2019