Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NP_Istoriya_Ukrayini_6_050201_6_050202_6_050701....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.15 Mб
Скачать

Тема2.1.5. Українські землі під владою двох імперій (XIX- початок XX ст.) Україна в роки Першої світової війни.

Розвиток Наддніпрянської України у першій половині ХІХ ст.

Адміністративно-територіальний устрій українських земель. Політичне і національне гноблення українського народу. Криза феодально-кріпосницької системи. Стан сільського господарства, промисловості, торгівлі, транспорту. Загострення соціальних суперечностей. Участь українського народу у російсько - французькій війні 1812 р. Та її вплив на розвиток суспільних рухів в Україні.

Національне відродження і соціально-політичні рухи в Україні в першій половині ХІХ ст.

Початок українського національного відродження.

Декабристи в Україні. «Південне товариство» і «Товариство об’єднаних слов’ян», їх програмні документи. Повстання Чернігівського полку. Роль декабристів в подальшому розвитку визвольного руху. Початок українського національного відродження. Кирило-Мефодіївське товариство. Програма і діяльність кирило-мефодіївців. Т.Г. Шевченко. Вплив його творів на формування української національної ідеї.

Західноукраїнські землі під владою Австрійської монархії у першій половині ХІХ ст.

Перетворення українських земель на колоніальну провінцію Австрійської імперії. Соціальне і політичне становище українців. Антифеодальна боротьба селян. Соціально-політичні і національні рухи. «Руська трійця». Альманах «Русалка Дністрова». Зростання національно-визвольного руху під впливом європейських революцій 1848–1849 рр. Головна руська рада. Скасування кріпосного права.

Українські землі у складі Росії в другій половині ХІХ ст.

Посилення розкладу феодальної системи. Селянська реформа 1861 р. Та інші буржуазні реформи 60-х – 70-х років: земська, міська, судова, фінансова, освіти, цензури, військова. Історичне значення реформ.

Промисловий розвиток українських земель в пореформену добу. Залізничне будівництво. Швидкий розвиток важкої промисловості в Донбасі і Придніпров’ї. Іноземний капітал та його значення у прискоренні темпів промислового розвитку України. Народження вітчизняної буржуазії. Особливості формування пролетаріату .

Стан сільського господарства. Кріпосницькі пережитки у землекористуванні. Поглиблення соціального розшарування села. Зростання міст. Класи і стани українського суспільства. Становище української нації.

Національний та суспільно-політичний рухи в Україні у другій половині ХІХ ст.

Лібералізація суспільного життя в Росії. Земсько - ліберальний рух. Українські громади, їх діяльність (В. Антонович, М. Драгоманов, П. Чубинський, М. Зібер, С. Подолинський). Наступ царизму на національно-визвольний рух в Україні. Валуєвський циркуляр 1863 р. Емський указ 1876 р.

Селянський рух. Поява народників і «ходіння в народ». Народовольці в Україні. Зростання робітничого руху. Перші робітничі організації. «Південно - російський союз робітників». Марксистські гуртки. Перші соціал-демократичні організації. «Союзи боротьби за визволення робітничого класу» в Україні і створення РСДРП.

Західноукраїнські землі в другій половині ХІХ ст.

Соціально-економічний розвиток краю після революції 1848–1849 рр. Іноземний капітал в промисловості західноукраїнських земель. Початок переселення українців на американський континент. Суспільно-політичний рух. Москвофіли, народовці, соціал-демократи. Політизація національного руху. Заснування Русько-української радикальної (1890), Української соціал-демократичної і Української націонал-демократичної партій (1899).

Соціально-економічне та політичне становище українських земель на початку ХХ століття.

Економічна криза 1900–1903 рр. Виступи робітників, селян, ліберальної опозиції. Українська політична думка на початку ХХ ст. Загальноросійські і українські політичні партії в Україні. Україна в демократичній революції 1905–1907 рр. Основні етапи революції. Маніфест 17 жовтня 1905 р. Позиції різних політичних партій в революції. Українська думська громада в І і ІІ Державних Думах. Піднесення українського національного руху. Виникнення україномовної преси. «Просвіти» в українському русі. Головні наслідки революції та причини її поразки.

Соціально-економічне і політичне становище України після поразки революції. Столипінська реформа, її економічні та політичні наслідки.

Діяльність українських партій і організацій в післяреволюційну добу. Робітничий і селянський рухи. Українське питання в Державній Думі.

Західноукраїнські землі на початку ХХ ст. Соціально-економічний розвиток. Боротьба трудящих проти соціального гніту. Поява українських організацій «Січ», «Сокіл», «Пласт».

Початок авіаери в Україні. Перші центри планеризму і авіації у Києві, Харкові, Одесі. Діяльність М. Делоне, Г. Проскури. Перші польоти М. Єфімова, С. Уточкіна, О. Кудашева. Київське товариство повітряплавання. Авіаконструктори Г. Адлер, Д. Григорович, брати Кас’яненки, О. Свєшніков, І. Сікорський та інші. Одеський центр авіабудування. Діяльність С. Уточкіна, В. Хіоні, С. Чернявського, Т. Товмача. Харківські авіаконструктори С. Гризодубов, Л. Школін, В. Адаменко. Створення перших авіаційних шкіл у Києві, Севастополі, Одесі. Перші авіабудівельні заводи.

Микола Кибальчич – основоположник теорії космічного польоту. Роз- робка ним «Проекту повітроплавного пристрою» (1881) – першого наукового опису реактивного космічного носія з багатозарядним твердопаливним двигуном.

Україна в Першій світовій війні.

Плани основних учасників воюючих блоків щодо українських земель. Воєнні дії на території України. Розкол українського національного руху (проавстрійська і проросійська позиції). Товариство українських поступовців. «Спілка визволення України». Українські січові стрільці. Ставлення до війни у програмах українських партій. Репресії проти українства. Посилення антивоєнного антиурядового руху в Україні. Наростання революційної кризи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]