Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1115834v.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Висновки до розділу 1

Досліджений в даному розділі матеріал дозволяє зробити висновки про те, що в закордонних країнах найсучаснішою тенденцією розвитку реклами є управління рекламними процесами як комунікаційним феноменом. Управління рекламною в процесі управління комунікацій здійснюється на загальних для науки управління методологічних засадах, основою для яких є системний підхід.

Система комунікацій підприємства спрямована на інформування, переконування, нагадування споживачам про товар підприємства, підтримку його збуту, а також створення позитивного іміджу підприємства.

Мотивами створення рекламного звернення, що має комуніка­тивний характер, є породження потреби, інтересу й бажання прид­бати товар.

Якщо зміст рекламного звернення був сприйнятий і засвоєний, це матиме такі наслідки:

• особа, що сприйняла рекламне звернення, може більш-менш точно запам'ятати зміст звернення, але ніяк не прореагувати на нього;

• рекламне звернення лише підтвердить раніше прийняте рішен­ня про покупку;

• звернення реально вплине на поведінку цільової групи, що може виявитися в пошуках додаткової інформації або в пробній покупці.

Досягнення комунікативних цілей реклами в сучасному суспільстві стає предметом дослідження сфери економічної психології та психології реклами, які, в свою чергу, акцентують увагу на її розгляді під кутом цілеспрямованого впливу на людську психіку, свідомість і поведінку особистості за допомогою чітких методів та способів. Важливим питанням стосовно реклами, з погляду соціологічної науки, є проблема комунікації як процесу, в якому може відбуватися не тільки обмін інформацією, що є корисною для суб’єктів, чи вплив одного суб’єкта на іншого, але й процес їхнього саморозвитку. Стверджується, що сучасний феномен рекламної діяльності дійсно перетнув кордони суто прагматичного, виробничого простору. Реклама фактично стала інформаційно-комунікативним інтегратором соціокультурної дійсності, яка безпосередньо торкається найпотаємніших емоційних глибин людини.

Практична реалізації рекламної діяльності здійснюється в процесі управління роботою маркетингових підрозділів підприємства. Ефективність діяльності служби маркетингу залежить від адекватної його організації. Теорія маркетинг-менеджменту розрізняє три основні види організаційних структур маркетингу: функціональну, товарну та ринкову (сегментну).

2. Розвиток інформаційно-рекламної діяльності на українському ринку нафтопродуктів

2.1 Характеристика діяльності ват «Укрнафта»

ВАТ «Укрнафта» - це компанія, що спеціалізується на видобутку та постачанні в Україну вуглеводнів.

ВАТ "Укрнафта" це:

понад 91 % видобутку нафти, 27% газового конденсату та 17% газу від загального видобутку вуглеводнів в Україні;

98 родовищ вуглеводнів на території двох нафтогазоносних регіонів України, що охоплюють Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку, Сумську, Чернігівську, Полтавську, Харківську та Дніпропетровську області;

2 783 нафтових та газових свердловин;

391 АЗС у 24 регіонах України;

понад 2,980 мільярда фактичних внесків до бюджету країни тільки за підсумками 2005 року;

28 628 працівників, які з року в рік своєю щоденною наполегливою працею примножують досягнуті результати.

Середньооблікова чисельність працюючих у ВАТ "Укрнафта" за 2007 рік склала 28 628 осіб, в тому числі: робітників - 22861 особа, керівників і спеціалістів - 5767 осіб.

У порівнянні з 2006 роком середньооблікова чисельність працівників ВАТ "Укрнафта" у 2007 році збільшилась на 3 455 осіб за рахунок розширення мережі автозаправних станцій відділень реалізації нафтопродуктів.

Облікова чисельність працівників відділень реалізації нафтопродуктів станом на 31 грудня 2007 року становила 5 452 особи.

Середньооблікова чисельність працівників основної діяльності за 2007 рік склала 20 907 осіб і збільшилася у порівнянні з 2006 роком на 256 осіб.

Збільшення чисельності працівників основної діяльності відбулося у зв'язку із збільшенням обсягів робіт, необхідністю підсилення контрольних функцій, а також створення в апараті управління ВАТ "Укрнафта" служб, які забезпечують роботу відділень реалізації нафтопродуктів, а також за рахунок відмови від послуг сторонніх організацій та виконання робіт власними силами.

Середньооблікова чисельність працівників непромислової групи структурних одиниць ВАТ "Укрнафта" за 2007 рік склала 2 834 осіб і зменшилася проти 2006 року - на 180 осіб.

Зменшення чисельності працівників непромислової групи відбулося за рахунок проведення заходів, направлених на зменшення збитків та підвищення ефективності роботи підрозділів непромислової сфери, а саме: виведення об'єктів соціальної сфери та торгівлі із складу ВАТ "Укрнафта" та перехід на цехову структуру управління.

Динаміка середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу у 2006-2007 рр. та план на 2006 рік

 У ВАТ "Укрнафта" приділяється велика увага нормуванню праці. Нормуванням праці (нормами праці, нормами обслуговування, нормативами чисельності) у 2007 році охоплені всі працівники структурних одиниць. Щорічно до структурних одиниць ВАТ "Укрнафта" доводиться нормативна чисельність працюючих, виходячи із обсягів виробництва та норм обслуговування.

Продуктивність праці в натуральному виразі за 2007 рік на одного працюючого по НГВУ ВАТ "Укрнафта" склала 553,6 тонн проти 552,2 тонн у 2006 році, або зросла на 0,2% за рахунок збільшення обсягів видобутку нафти.

ВАТ "Укрнафта" формує кадрову політику на основі Програми кадрового забезпечення та підготовки перспективного керівного складу на 2001-2007 роки. Дана програма передбачає наявність достатньої кількості висококваліфікованих кадрів, дотримання високої культури виробництва та професійної етики.

Ефективний та стабільний розвиток Компанії забезпечує біля двадцяти восьми тисяч працівників (середньоспискова), з них робітників - 22 079 особи, керівників і спеціалістів - 5 300 осіб. Середній вік працюючих по Товариству є достатньо молодим і становить - 40,5 років.

Сучасна система підготовки і перепідготовки кадрів є запорукою успішного розвитку Товариства та динаміки зростання виробничих і фінансових показників. Базовим закладом освіти, що готує кваліфікованих фахівців у нафтовидобувній галузі є Івано-Франківський Національний технічний університет нафти і газу, після закінчення якого у 2007 році на роботу у Товариство прийнято 81 спеціаліста. Також Товариство всебічно сприяє підвищенню професійного рівня своїх працівників - систематично проводяться семінари, тренінги з різних проблем господарської діяльності. На дані цілі у 2007 році було витрачено 1 360 тис. грн.

3 метою регулювання виробничих, трудових і соціально - економічних відносин та забезпечення конституційних прав і гарантій працівників Товариство укладає Колективний договір. Він передбачає захист інтересів працівників, додаткові до передбачених чинним законодавством гарантії;та пільги.

Серед діючих соціальних пільг та гарантій є такі як:

•  матеріальна допомога багатодітним сім'ям працівників та жінкам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною;

•  матеріальна допомога на дітей - інвалідів;

•  матеріальна допомога до ювілейних дат;

•  допомога ветеранам до Дня Перемоги;

•  адресна допомога більше ніж 11 тисячам пенсіонерів та інвалідам, які працювали у нафтовій галузі.

У 2007 році матеріальної допомоги було надано на суму 24 млн. 456 тис. гривень.

В 2007 році Товариство приймало участь у 12 міжнародних виставках, конференціях та семінарах.

За найкращу тематичну експозицію, представлену на 5-ій Міжнародній спеціалізованій виставці "ІнтерНафтоГаз -2007" (м. Київ, Україна, 15.03-18.03.2007 р.) та за найкращу експозицію, представлену на 3-му Міжнародному форумі "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє" (м. Київ, Україна, 27.09-30.09.2007 р.) компанія нагороджена Дипломами переможців.

Визнання Компанії, нагороди, участь у конкурсах та виставках

В 2007 році Товариство брало участь у 12 міжнародних виставках, конференціях та семінарах.

За найкращу тематичну експозицію, представлену на 5-ій Міжнародній спеціалізованій виставці "ІнтерНафтоГаз -2007" (м. Київ, Україна, 15.03-18.03.2007 р.) та за найкращу експозицію, представлену на 3-му Міжнародному форумі "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє" (м. Київ, Україна, 27.09-30.09.2007 р.) компанія нагороджена Дипломами переможців.

За 2007 рік фонд оплати праці ВАТ "Укрнафта" склав 569,0 млн. грн., середньомісячна заробітна плата досягла 1645,9 грн.

У 2007 році:

•  сплачено бюджетних платежів на 2 989,8 млн. грн.

•  витрачено на соціальний розвиток регіонів 49,7 млн. грн.

•  надано благодійної допомоги на 6,9 млн. грн.

•  витрачено на охорону навколишнього середовища 19,0 млн. грн.

Аналіз фінансових результатів ВАТ "Укрнафта" проведено на підставі річних форм бухгалтерської звітності за 2006-2007 рр.

Валюта балансу ВАТ "Укрнафта" станом на 01.01.06 р. складає 8 056,2 млн. грн., на 01.01.05 р. -8 187,6 млн. грн., убуток за 2007 рік складає 131,4 млн. грн., або 1,6%.

За результатами 2007 року у структурі балансу підприємства співвідношення основних складових активу становить: 78,7% - необоротні активи (основні засоби, незавершене будівництво, довгострокові фінансові інвестиції), 21,3% - оборотні активи (виробничі запаси, готова продукція, дебіторська заборгованість). За 2007 рік частка необоротних активів в структурі балансу збільшилась на 6%.

Структура джерел утворення активів ВАТ "Укрнафта" на 01.01.05 р. становить: власний капітал - 87,8%, довгострокові зобов'язання - 5,5%, короткострокові зобов'язання (кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги) - 6,7%.

Валовий дохід від реалізації продукції (робіт, послуг) в 2007 році склав 8342,9 млн. грн., що на 2599,7 млн. грн. більше, ніж у попередньому році.

За 2007 р. доходи ВАТ "Укрнафта" - чистий дохід від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, інші операційні доходи, інші фінансові доходи, інші доходи – склали 5876,9 млн. грн., що на 813,4 млн. грн. (16%) більше за доходи минулого року.

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за 2007 рік складає 5575,3 млн. грн., що у порівнянні з показником 2006 року більше на 1213,1 млн. грн. (27,8%), інші операційні доходи зменшились на 482,1 млн. грн., або на 77,3%.

Структура чистого доходу:

638,5  млн. грн. (питома вага у структурі чистого доходу від реалізації - 8%) за рахунок реалізації газу природного товарного горючого в обсязі 1874,1 млн. куб. м. за середньою ціною 340,71 грн./ тис. куб. м.;

2220 млн. грн. (питома вага в структурі чистого доходу від реалізації - 12,8%) за рахунок реалізації нафти в обсязі 1195,489 тис. тонн за середньою ціною 1 857,06 грн./ тонну;

280,1 млн. грн. (5% від загальної суми чистого доходу) за рахунок реалізації скрапленого газу в обсязі 170,167 тис. тонн, за середньою ціною 1 975,32 грн./ тонну;

389.4 млн. грн. (7% від загальної суми чистого доходу) за рахунок реалізації фракції легкої в обсязі 205,397 тис. тонн за середньою ціною 2 389,8 грн./ тонну.

На збільшення загального чистого доходу переважно вплинув дохід від реалізації як нафтопродуктів власного виробництва, так і придбаних 3 138,6 млн. грн. (56,3% від загальної суми чистого доходу).

Загальна сума платежів до бюджетів усіх рівнів у 2007 році збільшилась у порівнянні з минулим роком на 1 635,3 млн. грн., або на 120,7% і склала 2 989,8 млн. грн. Основне збільшення платежів до бюджету відбулося по таким видам податків:

•  ПДВ - на 649,0 млн. грн., або на 236,7%;

•  податок на прибуток - на 97,2 млн. грн., або на 18,3%;

•  рентна плата за нафту, газ та конденсат - на 855,1 млн. грн., або на 197,4%;

•  по іншим платежам до бюджетів усіх рівнів - на 33,9 млн. грн., або на 29,6%.

При оцінці розподілу активів та капіталу зроблено аналіз коефіцієнтів, які характеризують фінансову стабільність Компанії.

Так, коефіцієнт фінансової стабільності має значення 7,21 при нормі >1,0, а коефіцієнт фінансової автономії - 0,88 при нормі >0,5.

Ці показники свідчать про фінансову незалежність підприємства від інвесторів, кредиторів, тобто підтверджує встановлений факт зростання фінансової стійкості підприємства.

Операційний аналіз, аналіз операційних витрат та динаміка показників ефективності управління активами у 2007 році свідчать про зростання стабільності фінансового стану підприємства.

Прибутковість вкладеного капіталу у 2007 році, що розраховується як відношення чистого прибутку до суми власного капіталу, за винятком додаткового капіталу, склала 27% проти 23% в 2006 році.

Коефіцієнт прибутковості (відношення чистого прибутку до чистого доходу) склав 34. Це означає, що після вирахування всіх витрат в Компанії залишається 34 коп. прибутку від кожної гривні чистого доходу.

Коефіцієнт покриття (поточної ліквідності) - це відношення оборотних активів до поточних зобов'язань підприємства, характеризує достатність ресурсів компанії, які можуть бути використані для погашення її поточних зобов'язань. Цей коефіцієнту 2007 році становив 3,2 при нормі >1.

Аналіз рентабельності Компанії дає змогу визначити ефективність вкладення коштів у підприємство та раціональність їх використання. Так, рентабельність активів та власного капіталу у 2007 році збільшилась на 4% кожна у порівнянні з 2006 роком. Тенденція збільшення спостерігалась і у рентабельності чистих активів, збільшення склало 4%.

Таким чином, з точки зору фінансових показників, роботу Компанії у 2007 році можна характеризувати як позитивну. Показники фінансової стійкості, ліквідності, рентабельності активів і капіталу, прибутковості та оборотності активів значно перевищують нормативні значення.

Ми систематично аналізуємо фінансово - господарську діяльність підприємства та вживаємо усіх необхідних заходів для ефективного використання засобів, скорочення витрат на виробництво послуг, економії витрат електричної та теплової енергії, адміністративних витрат, матеріалів тощо.

Впровадження заходів, передбачених планом стратегічного розвитку ВАТ "Укрнафта", здійснення оперативного аналізу собівартості бізнес - процесів дозволить у наступному році зменшити основні та додаткові витрати та повністю забезпечити річну виробничу програму необхідними коштами.