Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №4 Підпр. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
103.94 Кб
Скачать

4. Поняття та загальна характеристика банкрутства

Банкрутство — визнана господарським судом неспромож­ність боржника відновити свою платоспроможність та задо­вольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Характеристика банкрутства

Банкрутство — це неспроможність боржника відновити свою платоспроможність.

Боржником є суб'єкт підприємницької діяльності, неспро­можний виконати свої грошові зобов'язання перед кредитора­ми, у тому числі зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати. Платоспроможністю в контек­сті інституту банкрутства є здатність боржника своєчасно здій­снювати розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями, під якими в свою чергу розуміють зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-пра­вового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. Відновлення платоспроможності мо­же відбуватися, зокрема, шляхом санації боржника.

Неспроможність боржника відновити свою платоспро­можність повинна бути визнана господарським судом. Госпо­дарський суд насамперед доводить неплатоспроможність бор­жника — неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати гро­шові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі із заробіт­ної плати, а також виконати зобов'язання щодо сплати подат­ків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше, як через віднов­лення платоспроможності.

Банкрутством є неспроможність боржника задовольнити визнані господарським судом вимоги кредиторів. Кредитором може бути юридична або фізична особа, яка має у встановлено­му порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заро­бітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів). У процесі розгляду справи про банкрутство господарський суд на підставі аналізу поданих до­кументів визнає вимоги кредиторів до боржника, розмір яких повинен становити не менше 300 мінімальних розмірів заробіт­ної плати.

Боржник визнається банкрутом, якщо відновлення його платоспроможності і задоволення визнаних судом вимог креди­торів можливе лише із застосуванням ліквідаційної процедури. Одним з етапів ліквідаційної процедури є реалізація майна бор­жника, за наслідками якої відбувається повний чи частковий розрахунок за визнаними судом вимогами кредиторів.

5. Провадження в справі про банкрутство

Етапи визнання юридичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом.

Подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство. Прийняття судом або відмова у прий­нятті заяви про порушення справи про банкрутство.

Порушення провадження у справі про банкрутство (судця, прийнявши заяву про порушення справи про банкрутство, не пізніше ніж на п'ятий день з дня її надходження виносить і направляє сторонам та державному органу з питань банкрутства ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутс­тво). Накладення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Проведення підготовчого засідання. У підготовчому засі­данні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обґрунтованість заперечень боржника. При­значення розпорядника майна боржника.

Подання заявником до офіційних друкованих органів у 10-денний строк за його рахунок оголошення про порушення справи про банкрутство. -

Подання кредиторами у місячний строк з дня опубліку­вання в офіційному друкованому органі оголошення про пору­шення справи про банкрутство письмових заяв про грошові ви­моги до боржника, а також документи, що їх підтверджують, і складення реєстру вимог кредиторів.

Проведення попереднього засідання господарського суду не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідан­ня суду і визначення розміру визнаних судом вимог кредиторів.

Проведення зборів кредиторів і утворення комітету креди­торів протягом 10 днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду.

Прийняття судом рішення за клопотанням комітету кре­диторів про проведення санації боржника.

Прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Призначення ліквідатора.

Опублікування відомостей про визнання боржника бан­крутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друко­ваних органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.

Передача органами управління банкрута бухгалтерської та іншої документації банкрута, печаток і штампів, матеріаль­них та інших цінностей банкрута ліквідатору протягом трьох днів з дня призначення ліквідатора.

Проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута і про­даж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом креди­торів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

Затвердження господарським судом звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Винесення господарським судом ухвали про ліквідацію юридичної особи банкрута.