Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M1_Lekz1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
858.62 Кб
Скачать
  1. Оцінка прибутковості організації

Аналіз прибутку діяльності організації передбачає дослідження його рівня і динаміки, зміни кожного з показників прибутку (збитку) за звітний пе­ріод порівняно з попереднім (базовим) періодом. Інформацію про основні види при­бутку організації, як і основні дані для їх розрахунку, містить “Звіт про фінансові результати”. Результати аналізу різних видів прибутків (збитків) організації за аналізований період подати в таблиці (додаток 10).

Оцінка рентабельності проводиться за показниками, які об’єднують у дві групи: рентабельність продукції та рентабельність капіталу (інвестицій).

До системи основних показників рентабельності продукції належать:

  • валова рентабельність продукції () – відношення суми валового прибутку (Пв) до величини чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ЧД):

; (18)

  • операційна рентабельність продукції ()– відношення суми прибутку від операційної діяльності (По) до величини чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг):

; (19)

  • чиста операційна рентабельність продукції () – відношення суми чистого операційного прибутку від реалізації продукції (прибутку від операційної діяль­ності за вирахуванням податку на прибуток від операційної діяльності) (Пчо) до величини чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг):

. (20)

Наведені вище показники рентабельності продукції показують, який прибуток одержує організація з кожної гривні чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і характеризують ефективність її основної діяльності. У процесі аналізу показників рентабельності продукції оцінюють їх рівень, динаміку та вплив факторів на зміну рентабельності, виявляють резерви її підвищення.

Показники рентабельності капіталу (інвестицій) характеризують взаємозв’язок прибутку і капіталу, інвестованого у формування активів організації з метою одержання цього прибутку.

До найважливіших показників рентабельності капіталу належать:

  • операційна рентабельність активів ():

, (21)

де По – прибуток від операційної діяльності (операційний прибуток); – середня за період, що аналізується, вартісна оцінка активів організації. Показник характеризує ефективність використання майнового потенціалу організації і показує, скільки гривень операційного прибутку приносить кожна гривня інвестованого в активи організації капіталу;

  • чиста рентабельність активів ():

, (22)

де ЧП – загальна сума чистого прибутку організації, одержана від усіх видів її господарської діяльності.

Показник характеризує рівень чистого прибутку, що генерується всіма активами організації, прибутковість інвестованого в активи капіталу;

  • чиста рентабельність власного капіталу:

, (23)

де – середня за період, що аналізується, сума власного капіталу.

Показник характеризує прибутковість інвестованого в організацію капіталу з позицій її власників, тобто рівень прибутку на інвестиції власників звичайних акцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]