Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
592310_BB1D6_lisoviy_a_v_mikroekonomika.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Тема 17. Зовнішні ефекти в ринковій економіці та їх державне регулювання

До цього часу припускалось, що на ринку всі витрати здійснюють виробники, а користь від продукції отримують її спо­живачі. Але так буває не завжди: часто частину витрат або вигод отримують "треті особи". Розібратись із цими проблемними ситу­аціями покликана дана тема.

17.1. Позаринкові (зовнішні) ефекти, їх економічний зміст

Зовнішні ефекти (ефекти "третіх осіб") — це ситуація, ко­ли частина вигод або витрат, пов'язаних з виробництвом або спожи­ванням продукту, впливає на тих, хто не є безпосереднім виробником або споживачем продукту.

Негативні зовнішні ефекти виникають тоді, коли не всі ви­трати мають втілення в ціні, частину витрат виробник перекладає на плечі "третіх осіб", зменшуючи свої власні витрати. Наприклад, ви­робництво забруднювачів довкілля разом з виробництвом корисних благ.

Розглянемо показники, що допоможуть аналізувати зовнішні ефекти.

Сукупні зовнішні витрати (ТЕС) — це витрати, що перекла­даються на третіх осіб і не відшкодовуються виробником.

Сукупними індивідуальними витратами (ТРС) називають­ся витрати, які відшкодовуються виробником.

Сукупні суспільні витрати (Т8С) — це сума витрат на ви­робництво блага та витрат, пов'язаних із негативними зовнішніми ефектами, що виникають.

Граничні зовнішні витрати (МЕС) — це зміна сукупних зовнішніх витрат, що припадає на одиницю зміни обсягу вироб­ництва:

Граничні суспільні витрати (М8С) — це зміна сукупних суспільних витрат, що припадає на одиницю зміни обсягу вироб­ництва (рис. 17.1).

Еі — точка рівноваги при умові, що виробники не відшкодову­ють витрати на знешкодження забруд­нювачів;

Е5 — точка рівноваги при обов'язковому знешкодженні вироб­никами забруднювачів.

Ринкова рівновага характеризується більшим обсягом вироб­ництва та меншою ціною і не є ефективною з погляду суспільства. Втрати суспільства характеризуються трикутником ВЕД. Явище не­ефективності ринкового механізму називається фіаско ринку.

Позитивний зовнішній ефект виникає тоді, коли діяльність одних економічних суб'єктів приносить вигоду деяким іншим, що не беруть участь у ринковій угоді.

Суспільною корисністю (811) називається сукупна ко­рисність безпосередніх споживачів блага (РІІ) і третіх осіб (ЕІІ) за рахунок позитивних зовнішніх ефектів:

Граничною індивідуальною корисністю (МРІЇ) назива­ється додаткова корисність від придбання індивідом додаткової оди­ниці блага: Виробництво тоді буде ефективним, коли воно буде максимізувати корисність для споживачів і водночас не виходитиме за межі наявних ресурсів, тобто знаходитиметься на кривій виробничих можливостей. Отже, крива виробничих можливостей і крива байду­жості, що відображає максимальний рівень задоволення потреб, бу­дуть мати тільки одну спільну точку - точку дотику (рис. 16.5).

Граничною зовнішньою корисністю (МЕЦ) називається додаткова корисність для третіх осіб (які не платять за користування благами) при збільшенні споживання блага на одиницю:

Граничною суспільною корисністю (М8ЕГ) називається приріст сукупної суспільної корисності, що припадає на одиницю приросту блага:

Ефективний обсяг вироб­ництва для суспільства дося­гається в точці Е5 (рис. 17.2).

Однак ринковий механізм здатний досягти лише Е; (фіаско ринку). Площа ЕДВ показує втрати суспільства від позитивно­го зовнішнього ефекту.

Ринковий механізм пропонує суспільству занижені обсяг виробництва та ціну (Е;) порівняно суспільною рівновагою %.

Рис. 17.2. Позитивний зовнішній ефект

17.2. Громадські блага і громадський вибір

Приватний товар (чисте приватне благо) — це таке благо, яке виступає у вигляді достатньо малих одиниць і підлягає дії прин­ципів винятковості та суперництва.

Принцип винятковості означає, що благо отримує той, хто бажає і може заплатити рівноважну ціну.

Принцип суперництва означає, що використання блага однією особою обмежує або виключає можливість його використан­ня іншими особами.

Громадський товар (благо) — це благо, яке складається з та­ких великих одиниць, що здебільшого не можуть бути продані

індивідуальним покупцям, та на яке не поширюються принципи винятковості та суперництва (ма­як, національна оборона, приро­да, парк).

Розрахунок обсягів випус­ку громадських благ наведено на рис. 17.3.

Додаткові споживачі не зменшують доступу до блага ін­шим, і громадське благо неконку-рентне, бо граничні витрати до­даткового споживача дорівнюють нулю.

17.3. Економічна роль держави в ринковій економіці

Недосконалість ринку обумовлює необхідність державного втручання в економіку.

Причини недосконалості ринку:

  1. Влада монополій.

  2. Наявність зовнішніх ефектів у економічній діяльності.

  3. Існування громадських благ.

Державні заходи спрямовані на протидію негативним наслідкам ринку:

  1. Забезпечення правових основ ефективної ринкової діяль­ності.

  2. Створення умов для розвитку конкуренції.

  3. Проведення активної антимонопольної політики.

  4. Встановлення коригуючого податку, що дорівнює або на­ближений до граничних зовнішніх витрат (МЕС). Він зменшує ви­робництво товарів з негативними ефектами.

  5. Надання коригуючих субсидій виробникам та споживачам, що дорівнюють граничній зовнішній корисності збільшити виробництво товарів із позитивним ефект

6. Фінансування та виробництво громадських

7. Сприяння розповсюдженню об'єктивної інформації щодо норм стандартизації, якості, безпеки та інших властивостей товарів.

Контрольні питання

  1. Дайте визначення зовнішніх ефектів.

  1. Охарактеризуйте позитивні зовнішні ефекти. Наведіть прикла­ди.

  2. Охарактеризуйте негативні зовнішні ефекти. Наведіть прикла­ди.

  3. Які відмінності між показниками сукупних зовнішніх, індивіду­альних та суспільних витрат?

  1. Дайте визначення граничних зовнішніх і суспільних витрат.

  1. Охарактеризуйте показники граничних індивідуальних, зовнішніх та суспільних корисностей.

  1. Які.відмінності між приватним і громадським товаром?

  2. Охарактеризуйте принципи винятковості та суперництва.

  3. Як розраховується обсяг випуску громадських благ?

  1. Які причини недосконалості ринку, що вимагають державного втручання в економіку?

  2. Назвіть державні заходи, що спрямовані на протидію негатив­ним наслідкам ринку.

Задача

Поля фермера знаходяться біля залізниці. Внаслідок забруд­нення смуги землі, що прилягає до залізничної колії, зменшується урожай. Витрати на організацію кожного додаткового потягу для залізничної компанії становлять 20 тис. грн. за рік, а валова виручка від його організації дорівнює 30 тис. грн. За якою ціною фермер мо­же викупити у залізничної компанії право на заборону руху додатко­вого потягу, якщо додатковий прибуток від продажу вирощеної фер­мером продукції за відсутності цього потягу становитиме 15 тис. грн.?

Основні терміни і поняття

Гранична індивідуальна корисність; гранична зовнішня ко­рисність; гранична суспільна корисність; граничні зовнішні витрати; граничні суспільні витрати; громадський товар; негативні зовнішні ефекти; позитивні зовнішні ефекти; приватний товар; принцип ви­нятковості; принцип суперництва; сукупні зовнішні витрати; сукупні індивідуальні витрати; сукупні суспільні витрати; фіаско ринку.

Рекомендована література

  1. Базилевич В., Лук'янов В., Писаренко Н., Квіцинська Н. Мікро-економіка: Опорний конспект лекцій. — К.: Четверта хвиля, 1997. — С. 218-233.

  2. Гальперин В.М., Игнатьев С.М., Моргунов В.И. Микрозкономи-ка: В 2-х т. / Общая редакция В.М. Гальперина. — СПб.: Зконо-мическая школа, 1999. — Т. 2. — С. 465-482.

  3. Гамільтон Джонатан. Методичний посібник до "Мікроекономі-ки" Роберта С. Піндайка та Деніела Л. Рубінфелда. — К.: Осно­ви, 1996. —С. 167-174.

  4. Лисовицкий В.Н. Микрозкономика: Учеб. пособие для зконо-мич. специальностей вузов. — К.: ИМСО МО Украйни, НВФ "Студцентр", 1997.— С. 128-130.

  5. Піндайк Роберт С, Рубінфелд Деніел Л. Мікроекономіка. — К.: Основи, 1996. —С. 570-598.

Ястремський О.І., Гриценко О.Г. Основи мікроекономіки. — К.: Товариство "Знання", 1998. — С. 524-541.