Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекл.менеджм. СПОНСОРСТВО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
119.3 Кб
Скачать

7. . Види діяльності, що можуть бути об’єктом спонсорства.

Найбільш сприятливою областю спонсорування є спорт, оскільки він створює унікальні можливості для реклами. Змагання широко висвітлюються ЗМІ. Спортивні знаменитості мають високий ступінь популярності. Причому реклама фірми, її імідж виявляються на дуже привабливому фоні молодості, сили, здоров'я. Більше того, спорт в свідомості сучасних споживачів прямо пов'язаний з одягом, взуттям, харчуванням, поруч сучасних технологій. Цей зв'язок лише посилюється завдяки рекламі «монстрів» типу Nike, Reebok, Samsung. Ну і ваша організація теж може прилаштуватися поруч ... Звичайно, слід звертати увагу на збіг специфіки вашої і підтримуваного виду спорту. Навряд чи фірмі, яка торгує автозапчастинами, варто підтримувати турніри з художньої гімнастики. Ось ралі або, на худий кінець, хокей (чоловічий вид спорту!) - Це набагато більш вдалий вибір.

Друге генеральний напрямок, яке надає не менш значні можливості. Спонсорство даного напрямку стає найважливішою складовою сучасного бізнесу, у міру того як відбувається перехід від конкуренції товарів до конкуренції соціально-культурних іміджів. Відомо, що найбільш розкручені проекти йдуть, що називається, нарозхват. Та й близькість до зірок (зрозуміло, не попси) надає спонсорству якусь приємну респектабельність.

Зрозуміло, крім спорту і культури є й інші сфери, сприятливі для надання спонсорської підтримки. Інша справа, що буває складно провести межу між благодійністю і спонсорством, але ж перед вами завдання відділення одного від іншого і не варто. Навпаки, чим комплексного впливу, тим краще. Тому для ясності будемо говорити про сфери комплексу СБ

Освіта та наука

Сфера освіти - початкова, середня і вища школа - володіє привабливими рисами для потенційних спонсорів в силу того, що стосується будь-якої споживчої аудиторії незалежно від статі, віку і матеріального становища. Дана сфера взагалі досить різноманітна: це і особливо привабливий імідж турботи про підростаюче покоління, і можливості ранньої профорієнтації ще зі шкільної лави, і встановлення зв'язків з молодими перспективними фахівцями - випускниками відповідних вузів і середніх спеціальних навчальних закладі. Даний напрямок цікаве тим, що дає більше можливостей привернути увагу ЗМІ, ніж багато інших, - адже спонсорування освіти сприймається всіма як благородне, соціально важливу справу, за висвітлення якої грошей брати не прийнято. Саме аудиторний ресурс дозволяє говорити про підтримку освіти як про спонсорство, а не про благодійність. Візьміть під опіку найталановитіших школярів у сфері, наприклад, інформатики, допомагайте влаштовувати олімпіади, нагороджуйте призами, надавайте гранти на навчання у вузах - і якщо ви самі маєте відношення до комп'ютерних технологій, то перед вами відкриється золота жила суспільного визнання!Те ж стосується і підтримки наукових досліджень (у рамках вузів, як правило). На Заході це дуже поширена, у нас набагато менше - тим простіше виділитися на цьому тлі. Звичайно, потрібно намагатися, щоб напрям спонсоринга було паралельним вашому комерційному. Приміром, гарні такі союзи «постачальник сільськогосподарських добрив - аграрний університет», «адвокатська контора - юридичний факультет» і т.п. Заодно і молодих, перспективних фахівців до рук прибере.

Медицина і охорона здоров'я

Охорона здоров'я, медицина, екологія переживають нині в Росії бум. У даному контексті організація-спонсор, крім іншого, буде виглядати як прогресивна, що підтримує інновації компанія. А інше - це найширший інтерес всіх груп споживачів. Ви можете підтримувати дослідження в цій сфері, влаштовувати професійні конкурси для лікарів регіону, оплачувати програми підготовки та перепідготовки кадрів. Все це відноситься насамперед до непрофільним організаціям. З профільними все йде трохи інакше. Зрозуміло, всім, хто працює в даній сфері, відомо «спонсорство» різних фармацевтичних компаній, які вивозять регіональних фахівців на семінари, метою яких, зрештою, є пропаганда препаратів виробництва даних корпорацій. Ми поставили тут термін спонсорство в лапки, хоча, можливо, і несправедливо ... Хоча, взагалі-то, тут ми маємо справу з прихованою рекламою.

Дитячі заходи

Вони забезпечують увагу і дорослої частини аудиторії (знову ж широкої - діти є у всіх!) До компанії-спонсора. Це всілякі конкурси, огляди - загалом, публічні заходи. У даному контексті компанія-спонсор виглядає як піклується про підростаюче покоління. Звичайно, заходи такого роду корисніше спонсорувати організації, яка безпосередньо займається виробництвом, продажем товарів для дітей.

Засоби масової інформації Нерідко доводиться бачити і чути в ефірі приблизно таке: «Спонсор програми (трансляції) - компанія X 10 років на ринку елітної парфумерії». Тут, звичайно, можна говорити про форму реклами і тільки про неї.

Соціальне спонсорство спрямоване на соціальний розвиток суспільства і окремих осіб. Це підтримка соціальної інфраструктури - науки, освіти, охорони здоров'я, вирішення соціальних проблем регіону, міста, району, допомога незабезпеченим прошаркам населення.

Екологічне спонсорство - різновид спонсорства соціального - спрямоване на захист природного середовища, підтримку та пропаганду організацій, які опікуються екологічними проблемами, випускають екологічно чисту продукцію, вкладають кошти у природоохоронні заходи.

Публікації. У цю категорію можна включити карти, щоденники, путівники, щорічники та технічні роботи. Часто вони продаються як комерційні публікації, наприклад, спортивні щорічники Rothmans, довідники Michelin, дорожні карти Texaco і, звичайно, Книга рекордів Гіннеса.

Виставки. Публічні та спеціалізовані виставки, а також торгові асоціації часто отримують спонсорство з боку журналів чи газет (наприклад, Daily Mail спонсорує виставку «Ідеальний дім»), (див. в гл. 15).

. Благодійність. Як правило, спонсорство в цій категорії пов'язане з виробництвом документальних відеофільмів про те, чим займається та чи інша благодійна установа, хоча зустрічається і просто фінансова допомога. Eli Lilley створила відеофільми про таких відомих особистостей, які страждають на діабет, як Гаррі Секомб (Harry Secomb) і Елен Стріча (Elaine Stritch). Виробники можуть постачати обладнання в коледжі або лікарні, і за це частина їх витрат може з них списуватися.

Професійні відзнаки. Вони часто вручаються журналістам, фотографам і архітекторам, які беруть участь у конкурсах, організованих компаніями-спонсорами. Наприклад, компанія Canon спільно з UK Press Gazette проводить конкурс фотографів, що працюють в пресі.

Події місцевого характеру. Можливо розвивати відносини в спільноті, надаючи підтримку або надаючи призи. Таким Місцевим заходам, як карнавали, виставки квітів та спортивні змагання, ряд страхових компаній надають постери, на яких вказуються і їх назви, а також даються оголошення про майбутні події. Rentokil підтримує місцеву команду велосипедистів.

10