Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення поняття.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
118.78 Кб
Скачать
  1. Причини виникнення екологічних конфліктів

На думку відомого фахівця з питань безпеки Е. Кірка, існує дві категорії посадових осіб, що займаються проблемами екологічної безпеки та пов'язаних з ними конфліктів. Одна дотримується вузького, більш “ілітаризованого” тлумачення національної безпеки і вважає, що питання екологічної безпеки постають лише тоді, коли вони призводять до гострого воєнного конфлікту. Представники іншої категорії пов'язують загрози навколишньому середовищу та національну безпеку, стверджують, що більшість конфліктів спричинена демографічними й екологічними проблемами. Багато конфліктів, що розглядалися як ідеологічні, релігійні або етнічні, пов’язані з проблемами зростання населення і соціально-економічним напруженням через нестачу орної землі тощо.

Зазвичай, екологічні конфлікти виникають за втручання людини у навколишнє середовище, що провокує зміни в природних або соціальних системах. Конфлікт розгортається, коли таке втручання розглядається як порушення комплексної взаємодії фізичних, біологічних і соціальних процесів у навколишньому середовищі та тим самим завдає шкоду. Коли ланцюг подій, зумовлений втручанням у природне середовище, перетинає національні кордони, конфлікт стає міжнародною проблемою. Виділяють глобальні, мікрорегіональні, міжрегіональні, регіональні та локальні екологічні конфлікти.

Оскільки важко точно вказати конкретні причинно-наслідкові зв'язки у системі "людина - навколишнє середовище", необхідно розробити відповідні концептуальні підвалини та наукову стратегію цього взаємовідношення. Хоча ці зв'язки заплутані, емпірично й експериментально недостатньо обгрунтувані, проте добре відомо, що брак ресурсів і погіршення стану навколишнього середовища можуть призвести до конфлікту.

Розглядаючи різні концепції виникнення та подальшого розвитку конфліктних ситуацій в екологічній сфері та використовуючи головні положення класичної теорії конфлікту, автор роботи виділив два основні види екологічних конфліктів:

1. Конфлікт між людиною та природою (природокористування й екологічні конфлікти).

2. Конфлікт усередині суспільних структур, причиною якого є їхнє диференційне ставлення до природи (соціальні конфлікти та екологічний стресовий чинник).

Згідно цього підходу, можна визначити кілька таких конфліктів, важливих для світового співтовариства:

- напруження між країнами, які використовують воду Нілу (Єгипет, Судан, Ефіопія);

- напруження між Туреччиною та іншими державами, що використовують води Тигру та Євфрату;

- використання нафти Близького Сходу як політичної зброї;

- напруження між Ефіопією та Сомалі і хаос у цих країнах, викликаний зростанням населення та нестачею орних земель;

- продовження конфліктів у всій Центральній Америці у зв'язку зі зростанням населення та еміграційних процесів (Гондурас, Сальвадор, Мексика, Гватемала, Нікарагуа);

- напруження між В'єтнамом і Китаєм через багаті морські нафтоносні поля. [ 8 ]