Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

42. Грошові реформи, види та цілі їх проведення.

«Грошові реформи»  це повна або часткова структурна перебудова діючої грошової системи. Грошова реформа – проведення деномінації грошей, вилучення з обігу знецінених паперових грошей, випуск нових грошових одиниць, зміна їх золотого вмісту з метою зміцнення грошової системи, стабілізації грошового обігу.Важливою метою грош.реформи є відновлення дієздатності функцій грошової одиниці, надання національній валюті характеру єдиного платіжного засобу й суттєве підвищення її купівельної сили. Грош. реформа є складовим елементом антиінфляційної політики і спрямовується на усунення наслідків інфляції в грошовій сфері і створення монетарних та екон.передумов для стабілізації грошей. Головною функцією монетарної реформи є надання національній валюті характеру справді єдиного законного платіжного засобу, який би характеризувався стабільністю і конвертованістю.Грош. реформа повинна обов’язково доповнитися с-мою практичних заходів, які б гарантували її повномірний характер. Найважливішою метою грошової реформи є надання національній валюті характеру справді єдиного законного платіжного засобу та суттєвого підвищення її купівельної спроможності й конвертованості. Типи грошових реформ: За глибиною реформаційних заходів:1. У вузькому розумінні (реформи часткового типу): формальні - купюри нового зразка поступово або частково змінюються на функціонуючі, деномінаційні - здійснюється деномінація грошей у бік збільшення грошової одиниці, конфіскаційні - з деномінацією грошового обігу або без його зміни. Грошові реформи конфіскаційного типу, або “шокові” реформи. такі реформи передбачають здійснення комплексу явних або замаскованих заходів конфіскаційного характеру: встановлення ліміту на обмін банкнот; замороження частки депозитів понад встановлений рівень; тимчасове припинення валютно-обмінних операцій.

2. У широкому роумінні (структурні реформи) – це якісні масштабні, як правило, довготермінові зміни в усій царині грошових відносин.

За методом здійснення: 1. Шляхом реставрації – знецінену грошову одиницю зміцнюють, змінюючи співвідношення між грошовою і товарною масою.2. Введення паралельних валют – введення нової грошової одиниці здійснюється поступово і вона певний час діє поряд зі старою грошовою одиницею.

За часом проведення:1. Одномоментні - пов′язані із введенням в обіг нових грошей за коротеий строк (7-15 днів). 2. Консервативні – нова грошова одиниця, розширюючи сферу свого функціонального застосування, витискує старі гроші поступово.

Реформи часткового типу торкаються тільки організації грошового обороту, реформуються окремі елементи грошової системи (назва і величина грошової одиниці, види грошових знаків, порядок їх емісії і характер забезпечення тощо).Потрібно було не тільки замінити один вид грошей на інший, а й здійснити істотні структурні зміни в економіці, фінансах, банківській і валютних системах.Структурні (повні грошові реформи) - створення нової грошової системи. Ці реформи проводилися в період переходу від біметалізму до золотого монометалізму, від останнього до системи паперово-грошового обігу чи кредитного обігу в умовах створення нових держав, як це мало місце в період падіння колоніальних імперій чи після виходу окремих республік зі складу колишнього СРСР.

Нуліфікація оголошення державою знецінених паперових грошових знаків недійсними. Проводиться вона за умови надзвичайно великого падіння купівельної спроможності грошей, коли стає недоцільним будь-який обмін їх на нові гроші і в такій крайній формі зустрічається рідко. Таким заходом користуються за радикальної зміни влади або для створення власної національної грошової системи. Девальвація – офіційне зниження державою металевого вмісту та курсу (або тільки курсу) національних грошей щодо іноземних валют або міжнародних розрахункових одиниць.