Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
монограф-1-1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
12.93 Mб
Скачать

1.3. Кількість стічних вод, які надходять до очисних споруд каналізації на протязі доби

Було проведено вимірювання швидкості подачі стічних вод на лівобережні очисні споруди каналізації Лівого берега на двох колекторах: колектор № 1 слугує для перекачування промислових стоків від Орільської птахофабрики і інших промислових підприємств, що розташовані на лівому березі; колектор № 2 слугує для подачі побутових стічних вод з житлового масиву лівого берега. Заміри виконувались спеціалістами Дніпродзержинського водоканалу за допомогою ультразвукового витратоміру УВР-011; 11 — 12.10.2004, 14 — 15.10.2004 и 15.04.2005 р. На протязі доби через кожну годину. На підставі цих даних побудовані графіки, які представлено на рис. 1.14 і 1.15.

Кількість потрапляння стоків з обох колекторів складає

307,9 + 422 = 729,9 = 730 м3/год.

Як видно з рис. 1.14 і 1.15, подача стічних вод на очисні споруди на протязі однієї доби вкрай нерівномірна, як у колекторі № 1, так і № 2. Спостерігається низька швидкість в нічний час, приблизно від 23 до 5 годин. Пікова подача приходиться на 8 і 20 годину доби. Відхилення від середнього значення в подачі стічних вод складає:

у бік збільшення 930 –730 = 200 м3/год;

у бік зменшення 730–470 = 260 м3/год.

За нічний період, коли кількість стоків значно зменшується, кількість стоків що надходить, складає 4700 м3, кількість стоків, яку необхідно перепустить в аеротенки, складає 6205 м3. Різниця в 1505 м3 повинна бути компенсована за рахунок зниження рівня рідини у первинних відстійниках на 1,1 м.

Рис. 1.14. Динаміка подачі стічних вод на очисні споруди лівого берега за колекторами 1 і 2

Рис. 1.15. Динаміка подачі стічних вод на очисні споруди Лівого берегу на протязі однієї доби : 1 — фактичні дані; 2 — усереднені дані

1.4. Стабілізація подачі стічних вод з первинних відстійників в аеротенки

Фактичний об’єм одного первинного відстійника складає

V = F.H = = = 697,1.3,4= 2370 м3,

де F — площа водної поверхні відстійника, м2; D — діаметр відстійника, м; Н — висота відстійної зони, м.

Об’єм двох первинних відстійників складає

= 2370.2 = 4740 м3.

Необхідне зниження рівня стічних вод в нічний час у вторинних відстійниках складе

DH = = 1,07 м.

Таким чином, для забезпечення необхідної швидкості подачі стічних вод в аеротенки в нічний час, необхідно в денний час накопичити в первинних відстійниках надлишковий об’єм 1505 м3 стоків. Однак, для того, щоб в денні часи проводити накопичення, необхідно або демонтувати вихідні лотки в первинних відстійниках, або забезпечити зниження рівня води за рахунок встановлення в первинних відстійниках сифонів спеціальної конструкції. Одночасно необхідно вирішити питання про забезпечення стабільності потоку стічних вод, які спрямуються в аеротенки.

Власно стабілізацію потоку стічних вод, що спрямуються в аеротенки, можливо здійснювати шляхом ручного регулювання ступені відкриття шандори, яка встановлена в проміжної камері, розташованої на водному потоку між первинними відстійниками і аеротенками. Також бажано встановити датчик швидкості руху стічних вод, який би допомагав апаратнику виконувати ручне регулювання швидкості руху стічних вод.

Інший спосіб вирішення цієї задачі складається в тому, щоб штурвал шандори поєднати з реверсивним двигуном, до якого приладити управляючий сигнал з датчика швидкості руху води в трубопроводі, по якому стоки потрапляють в аеротенк. На рис. 1.16 показано принципову схему автоматичного регулювання швидкості руху стічних вод, яка забезпечить постійну подачу стічних вод в аеротенк і тим самим буде підвищена стабільність роботи аеротенків.

Рис. 1.16. Принципова схема регулювання швидкості подачі стічних вод в аеротенки: 1— аеротенки з регенераторами; 2 — вхідний лоток аеротенків; 3 — підземний трубопровід, по якому стічні води потрапляють у вхідний лоток аеротенків; 4 — шандора; 5 — розподільча камера; 6 — перетворювач сигналу від датчика до виконуючого механізму; 7 — датчик сигналу швидкості руху стічних вод; 8, 10 — первинні відстійники; 9 — сирий осад на мулові карти; 11 — стічні вод з пісковловлювачив

Рекомендовано в якості датчика швидкості руху стічних вод використати ультразвуковий витратомір з електроакустичним перетворювачем сигналів, який встановлюється на трубопроводи великих діаметрів [30]. Як пишуть автори цієї розробки Глова Ю.С. і ін., фахівцями АТ “Энергоучет” розроблена технологія для монтажу різних електроакустичних перетворювачів в стінки трубопроводів великого діаметра (методика, набір інструментів і приладів). Роботи можуть бути виконані як без зливу рідини з трубопроводів, так і зі зливом.

За даною технологією виконані роботи з установці електроакустичних перетворювачів у міськводоканалах Сімферополя та Севастополя [30].