Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Валютний ринок.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.03.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Тема 9. Інформаційне забезпечення фінансового ринку (Фондова біржа)

1.Сутність та правила фондової біржі.

2.Біржові фондові індекси.

3.Рейтинги фондового ринку.

1. Фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому створюються сприятливі умови для вільної купівлі-продажу цп за ринковими цінами на регулярній та впорядкованій основі. За своїм правовим статусом фондові біржі можуть бути асоціаціями, акціонерними товариствами або установами, що підпорядковуються державі.

Для здійснення своєї діяльності фондові біржі повинні підтримувати власний капітал в розмірі, не меншому ніж 3 мільйони гривень, а для фондових бірж, що здійснюють кліринг та розрахунки, - не меншому ніж 6 мільйонів гривень.

Фондова біржа утворюється не менше ніж двадцятьма засновниками - торговцями цінними паперами, які мають ліцензію на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку, або їх об'єднанням, що налічує не менше ніж двадцять торговців цінними паперами. Частка одного торговця цінними паперами не може бути більшою ніж 5 відсотків статутного капіталу фондової біржі.

Фондова біржа має право провадити діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку з моменту отримання ліцензії Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Діяльність фондової біржі як організатора торгівлі тимчасово зупиняється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку в разі, коли кількість її членів стала менш ніж 20, а якщо фондову біржу утворено у формі дочірнього підприємства об'єднання торговців цінними паперами - коли кількість членів такого об'єднання стала менше ніж 20. Якщо протягом шести місяців прийняття нових членів не відбулося, діяльність фондової біржі припиняється. Членами фондової біржі можуть бути виключно торговці цінними паперами, які мають ліцензію на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку та взяли на себе зобов'язання виконувати всі правила, положення і стандарти фондової біржі.

  1. ПрАТ “Фондова біржа ПФТС” (Спочатку це була асоціація професійних учасників фондового ринку України «Позабіржова Фондова Торговельна Система» (ПФТС), зареєстрована наприкінці 1995 року. У вересні 1998 року була прийнята назва «Перша Фондова Торговельна Система» без зміни української абревіатури ПФТС. У липні 2005 року створено ВАТ «Фондова біржа ПФТС». Членами біржі є 176 професійних учасників ринку цінних паперів (провідних інвестиційних компаній та банків).)

  2. ВАТ «Українська біржа» (м.Київ 02.10. 2008 года)

  3. ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа» "(Засновниками біржи стали 40 найбільших банків України. Як юридична особа біржа була зареєстрована 21 липня 1993 року)

  4. ПАТ «Українська фондова біржа» (Перший створений в Україні біржовий ринок цп 29.10.91 р)

  5. ВАТ «Київська міжнародна фондова біржа» (3 липня 1997 року. Засновниками Біржі є 27 недержавних юридичних осіб, серед яких ряд провідних комерційних банків та відомих операторів фондового ринку України.)

  6. ПрАТ «Фондова біржа «ІННЕКС»

  7. ПрАТ «Придніпровська фондова біржа»

  8. ВАТ «Східно-Європейська фондова біржа» (створена в листопаді 2007 року. Засновниками біржі є 21 торговець цінними паперами.)

  9. ЗАТ «Українська Міжнародна Фондова Біржа»

  10. ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» (м.Дніпропетровськ створена у 2006 році для організації масових торгів цінними паперами в Україні та впровадження Інтернет-трейдингу.)

Правила фондової біржі складаються з порядку:

- організації та проведення біржових торгів;

- лістингу та делістингу цінних паперів;

Лістинг – сукупність процедур з включення цп до реєстру організатора торгівлі та здійснення контролю за відповідністю цп і емітента умовам і вимогам, установленим у правилах організатора торгівлі.

Делістинг – це вилучення цп (після перевірки їх на забезпеченість активами) з торгівлі на фондовій біржі.

- допуску членів фондової біржі та інших осіб, визначених законодавством, до біржових торгів;

- котирування цінних паперів та оприлюднення їх біржового курсу;

- розкриття інформації про діяльність фондової біржі та її оприлюднення;

- розв'язання спорів між членами фондової біржі та іншими особами, які мають право брати участь у біржових торгах згідно із законодавством;

- здійснення контролю за дотриманням членами фондової біржі та іншими особами, які мають право брати участь у біржових торгах згідно із законодавством, правил фондової біржі;

- накладення санкцій за порушення правил фондової біржі.

Членом фондової біржі є:

    1. маркет-мейкер, який згідно з правилами ФБ зобов’язується підтримувати ліквідність ринку відповідних цп та інших фінансових інструментів, що біржових торгів;

    2. учасників біржових торгів – члени ФБ, державні органи та інші особи, які згідно з правила ФБ отримали право оголошувати заявки та укладати біржові угоди;

    3. уповноважений представник учасника біржових торгів – фізична особа, яка від імені учасника торгів оголошує заявки та укладає біржові угоди.

Біржова угода – це зафіксоване ФБ одночасне прийняття учасниками біржових торгів прав і зобов’язань за відповідними фінансовими інструментами щодо їх купівлі-продажу.

Для укладання біржових угод ФБ використовує електронну торговельну систему – сукупність організаційних, технологічних і технічних засобів, що забезпечують укладання біржових угод і виконання біржових контрактів за фінансовими документами.

2. Для якісної оцінки становища ринку цінних паперів і кількісної оцінки його динаміки зручно використовувати індекси які є індикаторами ринку і відображають макроекономічні процеси.

Індекси розроблені для різних фінансових інструментів таких як акції, боргові цінні папери, іноземна валюта та ін проте індекси на акції (біржові фондові індекси) є найбільш відомими. Біржові фондові індекси є середніми або середньо зваженими показниками курсів цінних паперів, (як правило акцій), що дають уяву про стан і динаміку фондового ринку.

Біржовий фондовий індекс — показник, який визнана зведений курс групи лістингових цінних паперів, що котируються на фондовій біржі.

Фондові індекси поділяються на дві групи:

Капіталізовані індекси — це тип індексів, які вимірють загальну капіталізацію підприємств, цінні папери яких використовуються для розрахунку індексу на конкретну дату. (Капіталізація — це добуток ринкової вартості цінних паперів і їх чисельності, що перебуває в обігу). До капіталізованих індексів належать індекси «Standart and Poors», зведени індекс Нью-Йоркської фондової біржі, індекси газети «Moskow News».

Цінові індекси вираховуються як середнє арифметичне вартості акцій компанії, що входять у базовий список індексу. До цінових індексів відносять індекс Доу-Джонса («Dow Jones»), індекс фондової біржі у м. Токіо (Японський індек Nikkey-225), Американської фондової біржі — АМЕХ та ін.

Біржові індекси є цифровими статистичними показниками, що виражають (у відсотках) послідовні зміни певних щ і уже понад 100 років використовують для оцінки стану фінансового ринку.

Функції фондових індексів:

  1. діагностична – здатність системи індексів характеризувати стан та динаміку розвитку як національної економіки в цілому, так і окремих її складників.

  2. індикативна – передбачає наявність об’єктивної оцінки ситуації на фондовому ринку

  3. спекулятивна – проявляється у використанні біржових індексів, як базового активу, при укладанні ф’ючерсних контрактів і купівлі опціонів.

Найвідоміші індекси світового фінансового ринку – це:

Індекс Доу-Джонса – історичо перший і найбільш відомий понад біржовий індекс, запропонований у 1884 р. Чарльзом Доу і Едуардом Джонсом. Розраховується за цінами 12 найбільших американських компаній.

З часом на зміну цьому індексу прийшла система індексів Доу-Джонса, яка сьогодні є системою 4-х самостійних індексів:

  1. промислового (Dow-Jones Industrial Average — DJIA)- — розраховується як середня арифметична курсів пер­шокласних акцій 30 найбільш промислових компаній.;

  2. транспортного (Dow-Jones Industrial Average — DJTA)- це середній показник який характеризує рух цін на акції 20 транспортних корпорацій (авіакомпаній, автомобільних і залізничних компаній);

  3. комунального (Dow-Jones Industrial Average — DJUA)- середній показник руху курсів акцій 15 корпорацій, що займаються газо— та енергопостачанням;

  4. комплексного (Dow-Jones Industrial Average — DJVA)- це агрегатний показник, який розрахову­ється на основі промислового, транспортного і комунального індексів. Він відомий під назвою «Індекс-65».

На відміну від США, в інших країнах розраховується менше фондових індексів.

3, Рейтинг фондового ринку – це оцінка позиції об’єкта аналізу за розробленою шкалою показників, яка дозволяє визначити на певну дату стан учасників фондового ринку та встановити їх місце серед інших учасників відповідно враховуючи: їх потенціал, активність. ринкову позицію.

Під рейтинг попадають тільки ті цінні папери, за якими емітент несе фіксовані зобов'язання перед інвесторами, так як лише в даному випадку виникає необхідність в оцінці ри-зиків невиконання даних зобов’язань. Об'єктами рейтингу є облігації (підприємств та муніципальні), привілейовані акції, комерційні папери (незабезпечені цінні папери, серійні фінансові векселі), депозитні та ощадні сертифікати.

Рейтинг оцінює ризик невиконання емітентом своїх зобов'язань, що пов'язані з цінними паперами, та, відповідно, ризик втрат інвесторів основної суми і відсотків (кредитний ризик).

Виділяють дві основні групи об'єктів рейтингових оцінок фінансового ринку — це рейтинги цінних паперів і фінансових позицій учасників ринку.

Емітентам рейтинги відкривають доступ до ринків відкритих і приватних розміщень капіталу, сприяють розширенню фондового ринку через диверсифікацію джерел капіталу інвесторів і міжнародні ринки, поліпшують умови ціноутворення.

Для інвесторів, завдяки належній оцінці, вони є важливими індикаторами капіталовкладень і сприяють підвищенню ліквідності вторинного ринку.

В Україні існує певний досвід складання рейтингів емітентів та їхніх цінних паперів. Однак довіра до таких рейтингів невисока, оскільки за базу розрахунків вимушено береться обмежена та часто недостовірна інформація.