Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для самостробіт ПС 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Тема 4. Податок на прибуток підприємства

Мета: ознайомитись зі складом валових доходів та валових витрат і податковим обліком амортизаційних відрахувань, а також з порядком складання декларації з податку на прибуток.

План:

  1. Валові доходи та валові витрати, їх склад.

  2. Податковий облік амортизаційних відрахувань.

  3. Оподаткування операцій особливого виду та окремих видів діяльності.

  4. Декларація з податку на прибуток підприємства.

Завдання:

1) ознайомитись із Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”

2) скласти конспект за питаннями плану.

Питання до самоконтролю:

  1. Які доходи включають до складу валових?

  2. Які витрати належать до складу валових?

  3. Які витрати на входять до складу валових?

  4. Чим відрізняється податкова амортизація від амортизації у бухгалтерському обліку?

  5. Які норми амортизації у податковому обліку?

  6. Як оподатковуються доходи від грального бізнесу?

  7. Як оподатковуються доходи неприбуткових організацій та установ?

  8. Яке призначення виконує податкова декларація з податку на прибуток?

  9. Який порядок заповнення декларації?

Основні терміни, поняття

Податок на прибуток – є прямим податком, сума якого повністю залежить від результату господарської діяльності підприємств.

Об'єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат платника податку та на суму амортизаційних відрахувань.

Валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Валові витрати - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Під терміном амортизація основних фондів і нематеріальних активів слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку у межах норм амортизаційних відрахувань.

Основні фонди підлягають розподілу за такими групами:

  • група 1 - будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі жилі будинки та їх частини (квартири і місця загального користування), вартість капітального поліпшення землі;

  • група 2 - автомобільний транспорт та вузли (запасні частини) до нього; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, інше конторське (офісне) обладнання, устаткування та приладдя до них;

  • група 3 - будь-які інші основні фонди, не включені до груп 1, 2 і 4;

  • група 4 - електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, комп'ютерні програми, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів).