Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12 Оцінка виконання плану МТП. Забезпеченість м....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

3. Аналiз використання матерiальних pecypciв.

Основними показниками, якi характеризують використання матерiальних ресурсів на виробництвi, є загальна матерiаломiсткiсть всієї продукцiї та питома матерiаломiсткiсть (на одиницю продукцiї). Перша визначаеться спiввiдношенням матерiальних витрат (без амортизації) до вартості виробленої продукції, а друга - спiввiдношенням матершльних витрат на одиницю продукцi до оптової цiни виробiв.

На рiвень матерiаломiсткостi впливає двi групи факторiв:

1. Ti, що змiнюють обсяг продукцiї;

2.Ti, що змiнюють величину вартості матерiалiв.

Аналiз матерiаломiсткостi здiйснюється в такій послiдовностi:

  • дається загальна оцiнка рiвня матерiаломiсткостi;

  • аналiзується змiна матерiаломiсткостi за елементом витрат;

  • аналiзуються змiни матерiаломiсткостi найважливiших виробiв;

  • визначається вплив основних факторiв на матерiаломiсткiсть продукцiї.

Данi для аналiзу - кошторис витрат на виробництво та форма № 5-С.

Складемо аналiтичну таблицю.

Таблиця

Аналіз матеріаломісткості продукції

п/п

Показники

План

Факт

Викон.

плану %

1.

Продукцiя, тис.грн.

8307

8360

100,64

2.

Матерiальні витрати

на виробництво, тис.грн.

5100

5314

104,20

3.

Матеріаломісткість (ряд.2:ряд.1), коп.

61,40

63,56

103,52

Аналiз даних таблицi свідчить, що матерiаломiсткiсть продукцiї пiдвищилась в порiвнянні з планом на 3,52 %. За цей рахунок відноснa перевитрата матерiальних pecypciв склала 181 тис. грн.:

Важливим моментом аналiзу матерiаломiсткостi продукцiї слугує визначення впливу факторiв на витрати матерiальних pecypciв та на об' єм випуску продукцiї. Визначимо величину впливу за допомогою ланцюгових підстановок:

Номер підстановки

Та назва факторів

Матеріа-

льні

витрати

Матеріа-

ломіст-

кість

Обсяг

товарної

продукції

Величина

впливу

фактора

Нульова пiдстановка

5100

0,614

8307

-

Перша підстановка

за рахунок збiльшення

матерiальних витрат

5314

0,614

8654,7

8654,7-8307=347,7

Друга підстановка

за рахунок підвищення

матерiаломiсткостi

5314

0,6356

8360

8360-8654,7=-294,7

Разом:

53,0

Як бачимо, вiдхилення вiд планового обсягу продукцiї на 53 тис. грн. вiдбулося пiд впливом таких факторiв: за рахунок збiльшення матерiальних витрат та за рахунок пiдвищення матерiаломiсткостi продукцiї.

На рiвень матерiаломiсткостi значно впливає якiсть сировини та матерiалiв. При вищiй якостi сировини та матерiалiв зменшуються відходи, знижуються матерiаломiсткість продукції, економиться праця.

Зниження матерiаломiсткостi дaє можливiсть одержати за одиницю часу бiльше готової продукції iз однiєї i тiєї ж кiлькостi матерiалiв, веде до росту продуктивностi працi. Фондовiддачi, зниження собiвартостi , вiдносного зменшення обсягiв капiтальних вкладень пiдприємства.

Зниження матерiаломiсткостi є найважливiшим державним завданням, його вирiшення залежить вiд удосконалення технiки, технологiї, якостi сировини i матерiалiв, раціоналізації конструкцiй i полiпшення вагових характеристик , комплексного використання вихiдної сировини.

Аналiз шляхiв зниження витрат сировини i матерiалiв зводиться до:

  • оцiнки обгрунтованостi планово! потреби в матерiалах та сировинi;

  • визначення рiвня забезпеченостi матерiалами та сировиною;

  • характеристики факторiв, що вплинули на рiвень використання матерiальних pecypciв;

  • визначення резервiв додаткового випуску ;

  • вiдпрацювання заходiв, направлених на полiпшення управлiння виробничими запасами та пiдвищення ефективностi використання матеріалів.

До узагальнюючих показникiв використання матерiальних pecypciв, кpiм матерiаломiсткостi, вiдносять коефiцiєнти вiдходiв, корисного використання матерiалiв, виходу чистої продукції.

Коефiцiєнт корисного використання сировини та матерiалiв у виробництвi в цiлому розраховується вiдношенням вapтocтi матерiалiв у чистому виробi до загальної витрати матерiалiв, а за видами вiдношенням ваги готової до загальної ваги витраченої сировини та матеріалів.

Показник, що характеризує рiвень використання матерiалiв, є коефiцiєнт використання матерiалiв (Квм):

де Р - чиста вага виробу (вузла, деталi);

N - норма витрати певного виду матерiалу.

Чим ближче значення цього коефiцiєнту до одиницi, тим краще використовується матерiал, менша його частина йде у вiдходи.

Порiвнюючи фактичнi показники використання матерiалiв з плановими та в динамiцi виявляють вплив зверхпланових зворотних вiдходiв на обсяг виробництва продукцiї.

Поряд з узагальнюючими показниками використовують часткові показники матеріаломісткості, розраховані за видами сировини та основних матерiалiв, покупних виробiв та напiвфабрикатiв, палива та енергiї. На пiдприємствах, що виготовляють однорiднi види продукції, матерiаломiсткiсть продукції вираховують в натуральних показниках (на 1 т сталi, цементу, цукру i т.д. ).

Аналiз використання сировини, матерiалiв та палива i виробництвi, що базуеться на часткових показниках матерiаломiсткостi продукції, нaдaє можливість визначити напрямки зменшення кіллькості спожитих у процесі виробництва предметiв працi на одиницю продукції та кiлькостi авансованих для господарської дiяльностi обiгових засобiв.