Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_for_students_EP_13_new.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать
    1. Рішення "зробити або купити"

Виконання функції постачання означає забезпечення наявності певних товарів та послуг, але це не означає, що їх потрібно обов’язково купляти на стороні. У багатьох випадках матеріали чи послуги можна продукувати безпосередньо на підприємстві.

Ця відповідь зводиться, насамперед, до порівняння витрат на придбання продукції та її власне виробництво. Витрати придбання включають вартість закупки, транспортування та усі інші витрати, здійснювані для того, щоб забезпечити використання закупленої продукції на виробничих потужностях підприємства. Витрати власного виробництва складаються з постійних витрат та змінних витрат, пов’язаних із виробництвом потрібної продукції. Якщо вартість самостійного випуску дорівнює вартості закупівлі, тобто перебуває на рівні точки беззбитковості, то для підприємства може не мати значення, купувати чи самостійно виробляти певну продукцію.

Проте, відповідь на питання „виробляти чи купувати” це не лише відповідь на питання „що дешевше – купувати певну продукцію чи самостійно її виробляти?”.

Необхідно також розглядати й інші фактори, які не завжди піддаються кількісному вираженню. Серед них:

  • стратегія на запровадження нових виробничих потужностей;

  • необхідність завантаження наявних виробничих потужностей;

  • можливість та час, необхідні для випуску потрібної продукції;

  • можливий вплив на існуючі стосунки із постачальниками;

  • гарантія наявності та якості продукції;

  • природа попиту на продукцію, наприклад, стабільність чи невизначеність попиту на нову продукцію

    1. Вибір постачальника

Підприємства оцінюють постачальників за результативністю, а також за ціною та якістю продукції й послуг. Ненадійність постачальника може змусити підприємство переглянути графіки виробництва, або навіть зупинити виробничий процес в очікуванні на необхідні матеріали. На багатьох підприємствах працівники відділів закупівель відстежують результати роботи постачальника та фіксують їх у протоколі.

Коли постачальників МТР багато їх вибір може проходити за два етапи. На першому етапі здійснюється попередній відбір постачальників. Критеріями попереднього відбору постачальників: виробничі потужності; відстань до постачальника; форма розрахунків; якість продукції; ціна одиниці продукції; упаковка тощо. На етапі остаточного відбору беруться до уваги: умови оплати; терміни та періодичність поставок; сервісне обслуговування;

При наявності багатьох критеріїв оцінки фірма може розраховувати рейтинг потенційних постачальників, застосовуючи бальну систему оцінки за кожним фактором.

Критерії

Питома вага критерію, %

Оцінка постачальників в балах

Сумарна оцінка кожного постачальника

А

Б

С

А

Б

С

Кількість

Якість

Асортимент

Надійність

ВСЬОГО

До основних обов’язків постачальника входять: поставка продукції на умовах угоди.

Умови поставки містять: основні обов’язки сторін, ціну продукції, що постачається, упаковку та маркування, умови транспортування, страхування і т. ін.

Ціна матеріальних ресурсів — одна з істотних умов договору. Ціну зазначають в угоді або в окремому протоколі, який є частиною угоди.

Ціна в угоді може бути фіксованою або змінною.

Якщо на момент укладання угоди важко визначити конкретну ціну, тоді сторони можуть передбачити фіксацію вхідної ціни, яка протягом виконання угоди може змінюватися за узгодженим сторонами методом. Таку ціну називають змінною. При цьому в розділі «Особливі умови угоди» зазначають точні способи визначення змінної ціни.

Сучасне ціноутворення передбачає систему франкування цін. Франка (італ. franco, букв. — вільний) — вид угоди купівлі-продажу, коли в ціну товару включають витрати на його страхування і доставку на місце, зазначене в договорі.

Заведено розрізняти ціни «франко-станція відправлення» та «франко-станція призначення». За умови встановлення оптової ціни «франко-станція відправлення» витрати на доставку продукції від станції відправлення до місця споживання несе покупець товару, а відтак транспортні витрати продавець не включає в ціну.

Оптова ціна «франко-станція призначення» включає транспортні витрати, які відшкодовує оптово-збутова організація чи виробник продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]