Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
12.2 Mб
Скачать

Лабораторна робота 6 Форматування даних у Excel

Ціль: навчитися форматировать дані за допомогою команди «Автоформат» і кнопки «Копировать формат», за допомогою кнопок панелі інструментів «Форматирование», проводити копіювання форматів в інші комірки.

1.Указівки до виконання роботи

1.1.Автоматичне форматування даних

Команда «Автоформат» з меню «Формат» дозволяє вибирати зі стандартної таблиці форматів придатні заголовки, відступи, кольори шрифтів і багато чого іншого.

Для того щоб скористатися автоматичним форматуванням, потрібно виділити комірку, що належить діапазону що форматується, а потім у меню «Формат» вибрати меню «Автоформат». Excel пропонує шістнадцять різних варіантів формату таблиць, включаючи формати для фінансових даних, списків, кольорові й об'ємні формати. Потрібно вибрати той чи інший формат із пропонованих, попередньо виділивши діапазон комірок, до яких вони застосовуються, далі – ОК. У результаті комірки будуть відформатовані, як показано в шаблоні.

1.2.Копіювання форматів в інші комірки

Копіювання форматів з однієї комірки чи діапазону комірок в інші:

1.Виділите комірку чи діапазон комірок, формат яких необхідно скопіювати.

2.Натисніть кнопку «Формат по образцу» (кнопка, що зображує кисть).

3.Виділите комірку чи діапазон комірок, у який необхідно скопіювати формат.

Зміна розміру, шрифту й інших форматів тексту

1.3.Форматування за допомогою панелі інструментів «Форматирование»

За допомогою кнопок на панелі інструментів «Форматирование» можна змінити шрифт, розмір шрифту і колір шрифту. Якщо деякі дані в коміркі не видні, то щоб умістити їх, текст можна зжати. Потім при зміні ширини стовпця розмір тексту в Microsoft Excel буде мінятися автоматично.

Меню «Формат» підміню «Ячейки» надає широкі можливості для форматування

Зміна способу відображення чисел, дат і часу в Microsoft Excel здійснюється за допомогою вкладки «Число».

Для цього потрібно, спочатку виділити комірки, формат яких необхідно змінити, а потім натиснути кнопку необхідного формату, вибираючи з поля «Числовые форматы». Розглянемо числові формати, що найбільше часто використовуються при побудові таблиць.

Загальний числовий формат, що використовується за замовчуванням і працює за принципом «як пишеться, так і відображається».

Числовий, грошовий і фінансовий формати в принципі схожі і дозволяють відображати в комірках числові значення. Числовий формат дозволяє записувати і негативні числа, однак не можна в цьому форматі відзначати грошові одиниці, що у свою чергу можливо в грошовому і фінансовому форматах.

E xcel надає широкі можливості для вирівнювання даних що вводяться в комірки. Для того, щоб установити формат вирівнювання використовується вкладка «Выравнивание» меню «Формат ячеек». Напис в комірках можна вирівняти по горизонталі з різними значеннями: «по правому краю», «по левому краю», «по заполнению», «по значению» і іншим. По вертикалі вирівнювання можливе «по нижнему краю», «по верхнему краю», «по центру», «по высоте». Можливо також повернути напис на який-небудь градус.

Можливості по зміні шрифту, розміру шрифту, накреслення (курсив, напівжирний), підкреслення, кольору шрифту, а також різних ефектів надає вкладка «Шрифт».

Вкладка «Граница» дозволяє визначити зовнішні границі комірки, колір цих границь, а також тип ліній, що будуть відображатися при печатці документів.

Меню «Вид» дозволяє визначити заливання комірки яким-небудь кольором, а також візерунок заливання.

М еню «Защита» використовується для установки режиму захисту комірки, а також режиму схованих формул за допомогою паролів, однак працюють ці режими, якщо використовується «Защита листа».

Зауваження. Захист листа здійснюється за допомогою меню «Сервис» - «Защитить» - «Лист».

Далі в поле пароля необхідно записати код, що буде використовуватися при відкритті цього листа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]