Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Функції СУБД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

8. Служби підтримки цілісності даних

СУБД повинна мати інструменти контролю за тим, щоб дані і їхньої зміни відповідали заданим правилам.

Цілісність бази даних означає коректність і несуперечність збережених даних. Вона може розглядатися як ще один тип захисту бази даних. Крім того, що дане питання пов'язаний із забезпеченням безпеки, воно має більше широкий зміст, оскільки цілісність пов'язана з якістю самих даних. Цілісність звичайно виражається у вигляді обмежень або правил збереження несуперечності даних, які не повинні порушуватися в базі. Наприклад, можна вказати, що співробітник не може відповідати одночасно більш ніж за десять об'єктів нерухомості. У цьому випадку при спробі закріпити черговий об'єкт нерухомості за деяким співробітником, СУБД повинна перевірити, чи не перевищений установлений ліміт, і у випадку виявлення подібного перевищення заборонити закріплення нового об'єкта за даним співробітником.

СУБД повинна підтримувати ще два сервіси.

9. Служби підтримки незалежності від даних

СУБД повинна мати інструменти підтримки незалежності програм від фактичної структури бази даних. Звичайно вона досягається за рахунок реалізації механізму підтримки подань або підсхем. Фізична незалежність від даних досягається досить просто, тому що звичайно є кілька типів припустимих змін фізичних характеристик бази даних, які ніяк не впливають на подання. Однак домогтися повної логічної незалежності від даних складніше. Як правило, система легко адаптується до додавання нового об'єкта, атрибута або зв'язку, але не до їхнього видалення. У деяких системах взагалі забороняється вносити будь-які зміни у вже існуючі компоненти логічної схеми.

10. Допоміжні служби

СУБД повинна надавати деякий набір різних допоміжних служб.

Допоміжні утиліти звичайно призначені для надання допомоги АБД в ефективному адмініструванні бази даних. Одні утиліти працюють на зовнішньому рівні, а тому вони, у принципі, можуть бути створені самими АБД, тоді як інші функціонують на внутрішньому рівні системи й тому повинні бути надані самим розроблювачем СУБД.

Деякі приклади подібних утиліт.

  • Утиліти імпортування, призначені для завантаження бази даних із плоских файлів, а також утиліти експортування, які служать для вивантаження бази даних у плоскі файли.

  • Засоби моніторингу, призначені для відстеження характеристик функціонування й використання бази даних.

  • Програми статистичного аналізу, що дозволяють оцінити продуктивність або ступінь використання бази даних.

  • Інструменти реорганізації індексів, призначені для перебудови індексів і обробки випадків їхнього переповнення.

  • Інструменти зборки сміття й перерозподілу пам'яті для фізичного усунення вилучених записів із запам'ятовувальних пристроїв, об'єднання звільненого простору й перерозподілу пам'яті якщо буде потреба