Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

49. Основні критерії охороноздатності сортів рослин.

Сукупність ознак, за якими виконують дослідження, залежить від виду, до якого належить сорт.

Для проведення морфологічного опису сорту в методиках подано "Таблиці ознак" з наведеними шкалами градацій, де кожному із словесних визначень ознаки надано відповідний код. Для більш чіткої оцінки ступеня прояву ознаки наведено еталонні сорти.

Різновидами сорту, на які можуть набуватися права, є клон, лінія, гібрид першого покоління, популяція.

Сорт вважається придатним для набуття права на нього як на об'єкт інтелектуальної власності, якщо за проявом ознак, породжених певним генотипом чи певною комбінацією генотипів, він є новим, відмінним, однорідним та стабільним.

Сорт вважають вирізняльним, якщо виявлено хоча б одну ознаку, яка дає змогу визначити вирізняльні особливості сорту і має піддаватись відтворенню і точному опису.

Сорт відповідає критерію однорідності, якщо його мінливість, залежно від методу селекції та наявності форм, які відхиляються через випадкову засміченість, мутації або інші чинники, не перевищують рівня, який дозволяє зробити точний опис сорту та забезпечити його стабільність.

Сорт відповідає критерію стабільності, якщо прояв основних ознак після кожного циклу розмноження відповідає опису сорту.

50. Порядок набуття і підтримання чинності прав на сорт рослин.

Правами на сорт рослин можуть бути:особисте немайн право інтел власності на сорт рослин (видається свідоцтво про авторство на сорт рослин);

майн право інтел власності на сорт рослин (видається патент на сорт рослин); майн право інтел власності на поширення сорту рослин (видається свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин).

Патент на сорт може бути визнаний недійсним повністю або частково у разі:

невідповідності сорту умовам патентоспроможності, визначеним цим Законом;

невірного зазначення в патенті автора (співавторів) сорту або власника патенту.

51. Примусова ліцензія на сорт рослин.

У разі невикористання сорту власником патенту в Україні протягом перших п'яти років, починаючи від дати прийняття рішення про видачу патенту і відмови власника патенту від укладання ліцензійного договору, особа, яка бажає використовувати сорт, може

52. Комерційна таємниця як об'єкт права інтелектуальної власності: поняття, ознаки.

Комер таємницею є інф-ція, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сук-ті її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інф-ції, до якого вона належ, у зв'язку з цим має комер цін-ність та була предметом адекватних існуючим обста-винам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організ, комер, виробничого та ін хар-ру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

Майновими правами інтел власності на комерційну таємницю є: 1) право на викор-ня комер таємниці;

2) виключне право дозволяти вико-ня ком таємниці;

3) виключне право перешкоджати неправомір розго-лош, збиранню або викор-ню ком таємниці; 4) інші майн права інтел власності, встановлені законом.

Майн права ін тел власності на ком таємницю належ особі, яка правомірно визначила інф-цію ком таємницею, якщо інше не встановлено договором.